Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας – Πατάκη (ΜΗΛΝΕΓ-Π)

spiros · 4 · 3173

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854546
    • Gender:Male
  • point d’amour
Ο λόγος για το Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας των Εκδόσεων Πατάκη που είδε το φως της ζωής στο διαδίκτυο πριν από τρεις μήνες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πριν από 20 χρόνια ο Στέφανος Πατάκης, φιλόλογος και ιδρυτής του ομώνυμου εκδοτικού οίκου αποφάσισε να ξεκινήσει τη συγγραφή ενός λεξικού της ελληνικής γλώσσας. Σήμερα το λεξικό αυτό αριθμεί περίπου 72.000 λήμματα που έχει διαμορφώσει ο ίδιος και η ομάδα των 150 επιστημονικών συνεργατών που τον πλαισιώνει. Είναι ανοιχτό στο κοινό σε πιλοτική λειτουργία, εμπλουτίζεται διαρκώς και στόχος των εκδόσεων Πατάκη είναι να ανανεώνεται εις το διηνεκές, ώστε να αποτελεί ένα έργο αναφοράς που αποτυπώνει τις εξελίξεις της ελληνικής γλώσσας.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο λεξικό θα πρέπει να κάνετε αίτηση για σύνδεση συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας εδώ. Στη συνέχεια θα λάβετε ένα email από τις Εκδόσεις Πατάκη με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας καθώς και κάποιες συμπληρωματικές οδηγίες. Κι αφού συνδεθείτε, θα ξεκινήσετε την εξερεύνηση του λεξικού. Η διαδικασία είναι απλή: πληκτρολογείτε στο πεδίο «αναζήτηση» τη λέξη που θέλετε και αμέσως εμφανίζονται τα αποτελέσματα. Αρχικά το λήμμα δεν ανοίγει σε πλήρη ανάπτυξη: στο «ποντίκι», για παράδειγμα, θα δείτε τα τέσσερα ερμηνεύματα (ζώο, μυς του σώματος, μικρή συσκευή, ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης στην αργκό) και πηγαίνοντας πάνω σε καθένα θα ανοίξετε το πεδίο τις χρήσεις του που έχει χαρακτηριστικά παραδείγματα προτάσεων – αυτό είναι πολύ πρακτικό γιατί έχετε τη δυνατότητα να δείτε το λήμμα συνοπτικά σε πρώτη φάση. Τα λήμματα περιλαμβάνουν επίσης γραμματικές πληροφορίες, ετυμολογία, εκφράσεις, συνώνυμα και αντώνυμα. Από τα αποτελέσματα της ενδεικτικής αναζήτησης που κάναμε μας είναι σαφές ότι είναι καλά δουλεμένα. Το λημματολόγιο είναι πλούσιο καθώς περιλαμβάνει ορολογία ποικίλων επιστημών, λέξεις ξένης προέλευσης και ξένες φράσεις καθώς και στοιχεία της καθαρεύουσας, της εκκλησιαστικής γλώσσας κ.λπ. Και το σημαντικότερο απ’ όλα: είδαμε ότι η προσέγγιση των λεξικογράφων είναι περιγραφική κι όχι κανονιστική, δηλαδή καταγράφει τη χρήση της γλώσσας και αποτυπώνει την εξέλιξή της αλλά δεν επιχειρεί να την περιχαρακώσει στο πλαίσιο της ορθότητας.

Και να που η ευχή μας για ένα καλό, διαρκώς ανανεωνόμενο, διαδικτυακό λεξικό γίνεται πραγματικότητα!


Από το Newsletter της Σχολής meta|φραση
« Last Edit: 20 Jan, 2020, 23:56:12 by spiros »


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854546
    • Gender:Male
  • point d’amour
Οι Εκδόσεις Πατάκη για περισσότερα από είκοσι (20) χρόνια εργάζονται με αφοσίωση για τη δημιουργία του Μεγάλου Ηλεκτρονικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας – Πατάκη (ΜΗΛΝΕΓ-Π).

● Για τη δημιουργία του συνεργάζονται πάνω από 150 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.
● Το περιεχόμενό του είναι πολλαπλάσιο από αυτό των μεγαλύτερων λεξικών της νεοελληνικής γλώσσας που κυκλοφορούν σήμερα.
● Το ΜΗΛΝΕΓ-Π προβάλλει και διαδίδει μέσω του διαδικτύου την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες –αλλά και όσοι αγαπούν την ελληνική γλώσσα σε κάθε γωνιά του πλανήτη– έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν σε αυτό πληροφορίες για την ορθογραφία, τις σημασίες, την ορθή χρήση των λέξεων, την ετυμολογία και άλλα στοιχεία της γλώσσας μας, κι έτσι να την κρατούν ζωντανή μέσα τους.
● Το ΜΗΛΝΕΓ-Π διατρέχει την ιστορία της νεοελληνικής γλώσσας και την καταγράφει σε όλες τις μορφές της. Ο χρήστης του βρίσκει σε αυτό όχι μόνο τους τύπους της σύγχρονης νεοελληνικής γλώσσας, αλλά και τύπους της λόγιας γλώσσας, τύπους διαλεκτικούς, λογοτεχνικούς, της γλώσσας των δημοτικών τραγουδιών, της αργκό, όπως και τύπους της γλώσσας της διοίκησης, των επιστημών ή και εντελώς σύγχρονους όρους. Παράλληλα ο χρήστης ενημερώνεται για τους πιο ενδεδειγμένους τύπους της σύγχρονης γλώσσας, ανάλογα με τις περιστάσεις επικοινωνίας.

Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ΜΗΛΝΕΓ-Π επίσης είναι ότι κάθε λήμμα εμπλουτίζεται από ένα πλήθος παραδειγμάτων που προέρχονται είτε από τον καθημερινό προφορικό λόγο είτε από κάθε είδους κείμενα, λογοτεχνικά, επιστημονικά, ακόμα και παλαιότερα κείμενα (της εκκλησιαστικής γλώσσας ή και αρχαία ελληνικά), εφόσον τα τελευταία είναι εν χρήσει από τους σύγχρονους ομιλητές.

● Το ΜΗΛΝΕΓ-Π συνεχώς διορθώνεται, εμπλουτίζεται, ενημερώνεται. Επίσης, προσπαθεί να εντοπίζει ζητήματα για τα οποία φαίνεται πως η γλώσσα μας δεν έχει κατασταλάξει. Ένα σύντομο παράδειγμα. Ποιοι από τους παρακάτω είναι οι ορθοί/ ενδεδειγμένοι τύποι: συζητούνται, συζητιούνται, συζητιόνται ή συζητώνται; Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο χρήστης αλλά και να δημιουργηθεί προβληματισμός για το μέλλον της γλώσσας μας.
● Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν πάνω από 3.000.000 ευρώ για τη δημιουργία του ΜΗΛΝΕΓ-Π. Η αγάπη και το μεράκι μας για την ελληνική γλώσσα υπήρξαν οδηγοί μας όλα αυτά τα χρόνια και μας έκαναν να συνεχίζουμε το μεγάλο αυτό έργο, ακόμα και μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στη χώρα μας.

Εδώ και τρία (3) χρόνια περίπου έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΜΗΛΝΕΓ-Π και οι Εκδόσεις Πατάκη προσέφεραν στο κοινό τη δυνατότητα της δωρεάν σύνδεσης με αυτό. Η δοκιμαστική αυτή περίοδος ολοκληρώνεται μέσα στο 2019. Ειδικότερα, για όλους όσοι έχουν εγγραφεί συνδρομητές στο ΜΗΛΝΕΓ-Π μέχρι 31/12/2018 η δωρεάν πρόσβαση σε αυτό θα ισχύει μέχρι 31/12/2019. Από την 1 Ιανουαρίου 2020 όσοι επιθυμούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΜΗΛΝΕΓ-Π θα αποκτούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό καταβάλλοντας ως ετήσια συνδρομή το ποσό των 10 €.

Η χαμηλή ετήσια συνδρομή των 10 € θα επιβαρύνει ελάχιστα κάθε χρήστη του λεξικού ξεχωριστά, αλλά θα προσφέρει σε εμάς ένα μέρος από τους πολύ αναγκαίους πόρους για τη συνέχιση του μεγάλου αυτού έργου. Το έργο της δημιουργίας ενός λεξικού της γλώσσας μας δεν ολοκληρώνεται ποτέ! Η ελληνική γλώσσα καθημερινά εξελίσσεται, καθώς συνεχώς στο λεξιλόγιό της προστίθενται νέες λέξεις, ενώ και οι ήδη υπάρχουσες εμπλουτίζονται με νέες σημασίες.

Σας παρακαλούμε, προκειμένου να διευκολυνθούμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας, να μας ενημερώσετε εάν κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή σκέφτεστε να συνεχίσετε να είστε συνδρομητές του ΜΗΛΝΕΓ-Π μετά το τέλος της περιόδου δωρεάν πρόσβασης σε αυτό. Είναι αυτονόητο ότι η όποια τωρινή δήλωσή σας δεν είναι δεσμευτική για το μέλλον. Παρακαλούμε ενημερώστε σχετικά τον κ. Νίκο Βένιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση nvenios ΑΤ patakis.gr.
« Last Edit: 21 Jan, 2019, 17:14:39 by spiros »



spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854546
    • Gender:Male
  • point d’amour
Σας ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα σύνδεσή σας με το Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας – Πατάκη (ΜΗΛΝΕΓ–Π)

Η επιμέλεια του ΜΗΛΝΕΓ–Π προχώρησε το 2019 σε μεγάλο βαθμό. Ήδη έχει ολοκληρωθεί σε αυτή τη φάση η επιμέλεια των γραμμάτων:

Α, Β, Κ, Π, Σ, Τ, Ψ, Ω.

Παράλληλα, βαίνει προς ολοκλήρωση και η επιμέλεια στα γράμματα: Γ, Δ, Ε.

Για το 2020 έχει προγραμματισθεί η ολοκλήρωση της ορθογραφικής διόρθωσης όλων των λημμάτων του λεξικού καθώς και η ολοκλήρωση της επιμέλειας των γραμμάτων: Γ, Δ, Ε.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε την έντυπη έκδοση ενός επίτομου λεξικού που θα περιέχει μια επιλογή από το περιεχόμενο του ΜΗΛΝΕΓ–Π. Το επίτομο αυτό λεξικό αναμένουμε να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων δύο (2) ετών.

Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για το καθεστώς συνδρομής από 31/01/2020. Η περίοδος της δωρεάν σύνδεσής σας με το ΜΗΛΝΕΓ–Π θα λήξει στις 31/01/2020.

Για όσους εγγραφούν στο Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας – Πατάκη (ΜΗΛΝΕΓ–Π) ή ανανεώσουν τη συνδρομή τους σε αυτό από 31/01/2020 ισχύουν οι ειδικές τιμές προσφοράς που αναγράφονται στους παρακάτω πίνακες:

Α) «Βασική» συνδρομή:

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
ΤΙΜΗ* ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
12 ΜΗΝΕΣ
5 €
Γ0002
6 ΜΗΝΕΣ
4 €
Γ0003

Β) «Ακαδημαϊκή» συνδρομή (με έκπτωση 20%)

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες**, φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικούς, ιδρύματα που εντάσσονται στον χώρο της παιδείας ή του πολιτισμού γενικότερα (π.χ. σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες κτλ.):

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
ΤΙΜΗ* ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
12 ΜΗΝΕΣ
4 €
Γ0004
6 ΜΗΝΕΣ
3,20 €
Γ0005

Επισημαίνουμε ότι οι παραπάνω τιμές προσφοράς είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις τιμές για τις οποίες σας ενημερώσαμε με επιστολή μας τον Ιανουάριο του 2019.

Εφόσον επιθυμείτε τη συνέχιση της συνδρομής, πρέπει να καταβάλετε το ποσό της συνδρομής ως ανωτέρω το αργότερο μέχρι 31/01/2020. Μετά την παραπάνω ημερομηνία για όσους δεν θα θελήσουν να εγγραφούν συνδρομητές θα διακοπεί η δωρεάν σύνδεση με το Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας – Πατάκη (ΜΗΛΝΕΓ–Π).

Η αγορά της συνδρομής μπορεί να γίνει:

1) Με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της ALPΗΑ BANK GR6901404410441002002002681 για τη «Σ. ΠΑΤΑΚΗΣ ΑΕΕΔΕ». Στην αιτιολογία γράψτε «ΜΗΛΝΕΓ–Π» καθώς και τον αντίστοιχο κωδικό συνδρομής· στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποστείλετε ηλεκτρονικά (με e-mail στη διεύθυνση lexicon@patakis.gr) το καταθετήριο, δηλώνοντας υποχρεωτικά ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνο και e-mail.

2) Με την αγορά μίας από τις παραπάνω συνδρομές (με πιστωτική/ χρεωστική κάρτα ή μέσω PayPal) από το ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο Πατάκη (www.vivliopoleiopataki.gr). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς της συνδρομής λαμβάνετε ένα επιβεβαιωτικό μήνυμα στο e-mail που έχετε δηλώσει. [Παρακαλούμε, σε περίπτωση που δεν εντοπίζετε το επιβεβαιωτικό μήνυμα στα Εισερχόμενά σας, να ελέγχετε και τον φάκελο Ανεπιθύμητης Αλληλογραφίας (spam).]

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν η αγορά της συνδρομής γίνει μετά την 31-01-2020, η επανενεργοποίησή της θα γίνει εντός 36 ωρών και θα σας αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail).

Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο, κ. Νίκο Βένιο, στο τηλέφωνο 2103650065 ή στο e-mail nvenios ΑΤ patakis.gr

Σας ευχαριστούμε για το μέχρι τώρα ενδιαφέρον σας.

Οι Εκδόσεις Πατάκη

*Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

**Λόγω της φύσης του το Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας – Πατάκη (ΜΗΛΝΕΓ–Π) περιλαμβάνει και όρους που ενδεχομένως να μην είναι κατάλληλοι για ανήλικα παιδιά. Γι’ αυτό η εγγραφή στο ΜΗΛΝΕΓ–Π για άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους γίνεται με τη συγκατάθεση και υπό τον έλεγχο γονέων ή κηδεμόνων. (Η σχετική γονική άδεια δίνεται κατά τη διαδικασία εγγραφής στο ΜΗΛΝΕΓ–Π. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να γίνεται με γονικό έλεγχο η χρήση του ΜΗΛΝΕΓ–Π από ανήλικα άτομα.)


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854546
    • Gender:Male
  • point d’amour
Απορίας άξιον, πώς είναι δυνατόν για ένα τόσο μεγάλο έργο (και το μοναδικό σύγχρονο μεγάλο λεξικό της Νέας Ελληνικής με διαδικτυακή πρόσβαση), εν έτει 2022, να μην υπάρχει ασφαλής σύνδεση (https).



 

Search Tools