Γλωσσάρι WebSphere (λογισμικό, πληροφορική)

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854547
    • Gender:Male
  • point d’amour
Γλωσσάρι WebSphere (λογισμικό, πληροφορική)

API
Βλ. Application Program Interface (API)
Application Program Interface (API)
Περιβάλλον λογισμικού που δίνει στις εφαρμογές τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους. Ένα API είναι το σύνολο των δομικών στοιχείων ή των προτάσεων της γλώσσας προγραμματισμού που μπορούν να κωδικοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα με σκοπό τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών και υπηρεσιών τις οποίες παρέχει ένα υποκείμενο λειτουργικό σύστημα ή πρόγραμμα υπηρεσιών.
authortime
Βλ. περιβάλλον σύνταξης
bean
Ορισμός ή χρήση μιας λειτουργικής μονάδας JavaBeans.
bean CustomLog
Bean καταγραφής συμβάντων που χρησιμοποιείται για την καταγραφή συγκεκριμένων δεδομένων της εφαρμογής ως ζεύγη κλειδιού/τιμής.
bean αξιολόγησης (rating bean)
Bean καταγραφής συμβάντων που χρησιμοποιείται για την καταγραφή συγκεκριμένων προτιμήσεων του χρήστη σε πόρους.
Το bean αξιολόγησης χρησιμοποιείται για την καταγραφή αξιολογήσεων στον πίνακα lps_user_rating της βάσης δεδομένων του LikeMinds, καθώς και στο σχήμα Feedback. Συνήθως, οι χρήστες αξιολογούν ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Το bean αξιολόγησης καταγράφει πληροφορίες για την αξιολόγηση, το χρήστη και το στοιχείο στους κατάλληλους πίνακες της βάσης δεδομένων.

bean ενεργειών (action bean)
Bean καταγραφής συμβάντων που χρησιμοποιείται για την καταγραφή της δραστηριότητας του χρήστη κατά την επίσκεψη στο δικτυακό τόπο. Τα δεδομένα των ενεργειών χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας των κανόνων και των εκστρατειών στο δικτυακό σας τόπο.
bean καταγραφής συμβάντων (logging bean)
Bean που δημιουργεί συμβάντα καταγραφής και τα δρομολογεί στη λειτουργία διαχείρισης πληροφοριών καταγραφής, για επεξεργασία από τις ενεργές λειτουργίες ακρόασης καταγραφής.
bean κατηγοριών (category bean)
Bean που καταγράφει πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες περιεχομένου.
Βλ. επίσης κατηγορία περιεχομένου (content category)

CLASSPATH
Σε περιβάλλον εκτέλεσης, λέξη-κλειδί για μια μεταβλητή περιβάλλοντος που προσδιορίζει τους καταλόγους στους οποίους θα γίνει αναζήτηση για τα αρχεία κλάσης και πόρου.
Concurrent Versions System (CVS)
Σύστημα ελέγχου εκδοχών ανοικτού κώδικα, χωρίς περιορισμούς χρήσης στο δίκτυο.
DB2
Σύστημα διαχείρισης σχεσιακής βάσης δεδομένων.
DB2 Information Integrator for Content
Ενοποίηση δεδομένων και πηγών περιεχομένου σε συνολικό ενδοεπιχειρησιακό όσο και σε διεπιχειρησιακό επίπεδο, βάσει ενός μοντέλου προγραμματισμού περιεχομένου. Οι ρυθμίσεις σύνδεσης του Application Server με τις αποθήκες περιεχομένου στο σύστημα υποστήριξης πρέπει να είναι ίδιες με αυτές του πελάτη διαχείρισης του DB2 Information Integrator for Content.
EAR
Βλ. αρχείο EAR
EJB
Βλ. Enterprise JavaBeans (EJB)
Enterprise JavaBeans (EJB)
Αρχιτεκτονική λειτουργικών μονάδων που έχει οριστεί από τη Sun Microsystems για την ανάπτυξη και υλοποίηση αντικειμενοστραφών, διανεμημένων εφαρμογών σε επιχειρησιακό επίπεδο.
FTP (File Transfer Protocol)
Στα δίκτυα TCP/IP, ένα πρωτόκολλο εφαρμογής που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αρχείων μεταξύ υπολογιστών.
JAR
Βλ. αρχείο JAR (Java archive)
Java 2 Platform, Enterprise Edition
Βλ. J2EE
Java
Αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού που έχει αναπτυχθεί από τη Sun Microsystems.
JavaBeans
Όπως ορίζεται από τη Sun Microsystems, ένα πολυσυμβατό μοντέλο λειτουργικής μονάδας, που δεν εξαρτάται από μία συγκεκριμένη πλατφόρμα και χρησιμοποιείται περισσότερες από μία φορές.
JavaServer Pages (JSP)
Τεχνολογία δημιουργίας σεναρίων στον εξυπηρετητή που επιτρέπει τη δυναμική εισαγωγή κώδικα Java σε ιστοσελίδες (αρχεία HTML) και την εκτέλεσή του όταν παρουσιάζεται η σελίδα, ώστε να επιστραφεί δυναμικό περιεχόμενο στον πελάτη. Τα JSP έχουν προέκταση .jsp.
J2EE
Java 2 Platform, Enterprise Edition. Πλατφόρμα της Sun Microsystems Inc. για τη δημιουργία επιχειρηματικών εφαρμογών που βασίζονται στο διαδίκτυο. Κεντρικές λειτουργικές μονάδες του J2EE είναι τα Enterprise JavaBeans (EJB), JavaServer Pages (JSP) και μικροεφαρμογές εξυπηρετητή Java, καθώς και αρκετά περιβάλλοντα για τη δημιουργία διασυνδέσεων με πόρους επιχειρηματικών πληροφοριών.
Στα περιβάλλοντα J2EE συμπεριλαμβάνονται τα εξής: JDBC για βάσεις δεδομένων, JNDI για καταλόγους, JTA για συναλλαγές, JMS για υπηρεσίες μηνυμάτων, JavaMail για συστήματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και JavaIDL για διασυνδέσεις CORBA.

JSP
Βλ. JavaServer Pages (JSP)
LDAP
Lightweight Directory Access Protocol. Το πρωτόκολλο LDAP είναι ένα ανοικτό πρότυπο που χρησιμοποιείται για πρόσβαση σε ένα χώρο αποθήκευσης πληροφοριών με πολύπλοκη δομή. Οι κατάλογοι LDAP είναι βελτιστοποιημένοι για συχνές διεργασίες ανάκτησης, ωστόσο δεν έχουν σχεδιαστεί για συχνές ενημερώσεις. Η πρόσβαση του WebSphere Studio και του Application Server στον ίδιο εξυπηρετητή ή εξυπηρετητές LDAP πρέπει να γίνεται με παρόμοιες διαδικασίες εξακρίβωσης στοιχείων.
PersAdmin
Βλ. Κονσόλα πόρων
RSS
Σύνταξη XML για την περιγραφή διανεμημένου περιεχομένου. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του RSS. Το Web Content Publisher υποστηρίζει τις εκδοχές RSS 0.91 και 0.92.
run-time
Ένας ενεργός δικτυακός τόπος σε λειτουργία.
SQL
Βλ. Structured Query Language
Structured Query Language (SQL)
Τυποποιημένη γλώσσα για τον ορισμό και χειρισμό των δεδομένων σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων.
URI (uniform resource identifier)
Σειρά χαρακτήρων που αντιπροσωπεύει πόρους πληροφοριών σε έναν υπολογιστή ή σε ένα δίκτυο όπως το Internet. Σε αυτή τη σειρά χαρακτήρων περιλαμβάνονται:
Συντομογραφία του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται για πρόσβαση στον πόρο πληροφοριών.
Οι πληροφορίες τις οποίες χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο για τον εντοπισμό του πόρου πληροφοριών.
URL (uniform resource locator)
Κωδικοποιημένη διεύθυνση που αντιπροσωπεύει κάποιο πόρο στο διαδίκτυο, π.χ. έγγραφα HTML, εικόνες, βίντεο ή προγράμματα. Σε αντίθεση με τα URL ή URN, που αποτελούν υπαρκτές οντότητες, τα URI είναι θεωρητικές κλάσεις ανώτερου επιπέδου.
URN (uniform resource name)
Όνομα που προσδιορίζει με μοναδικό τρόπο μια υπηρεσία διαδικτύου που παρέχεται σε έναν πελάτη.
WAR
Βλ. αρχείο WAR (Web archive)
WebSphere
Όνομα προϊόντος της IBM το οποίο περιλαμβάνει εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών e-business και middleware για την εκτέλεση εφαρμογών διαδικτύου. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται ως σύντομη ονομασία του WebSphere Application Server, που αντιπροσωπεύει το κομμάτι εκείνο της οικογένειας προϊόντων WebSphere, το οποίο λειτουργεί σε περιβάλλον εκτέλεσης.
WebSphere Application Server
Λογισμικό εξυπηρετητή εφαρμογών διαδικτύου, το οποίο λειτουργεί σε IBM HTTP Server και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση, ενσωμάτωση και διαχείριση εφαρμογών e-business.
WebSphere Studio
Σύντομη ονομασία για μια ομάδα προϊόντων λογισμικού της IBM που παρέχει συναφή περιβάλλοντα ανάπτυξης για τη δημιουργία και υλοποίηση εφαρμογών e-business. Παράδειγμα προϊόντος του WebSphere Studio είναι το WebSphere Studio Application Developer.
ανάθεση (assign)
Λειτουργία που σας επιτρέπει να αναθέσετε μια εργασία σε διαφορετικό χρήστη.
αναίρεση αλλαγών (revert)
Ακύρωση όλων των αλλαγών που έγιναν σε έναν πόρο στα πλαίσια μιας δραστηριότητας.
ανάκτηση γνωρισμάτων προγράμματος πλοήγησης (BrowserCapability)
Λειτουργία που σας επιτρέπει τη δημιουργία κανόνων με βάση πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης του δικτυακού τόπου.
αντικείμενο συνεδρίας (session object)
Χρήση μιας κλάσης δεδομένων συνεδρίας που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της κατάστασης ενός πελάτη διαδικτύου μεταξύ αιτήσεων εξυπηρετητή.
αντιστοιχία κανόνα (rule mapping)
Βλ. αντιστοιχία με σημείο περιεχομένου
αντιστοιχία με σημείο περιεχομένου (spot mapping)
Η αντιστοίχιση ή συσχέτιση ενός κανόνα με ένα σημείο περιεχομένου.
αντιστοίχιση (map)
Η συσχέτιση των πεδίων μιας κλάσης Java με τις στήλες ενός πίνακα στη σχεσιακή βάση δεδομένων ή σε άλλο χώρο μόνιμης αποθήκευσης.
Βλ. επίσης αντιστοιχία με σημείο περιεχομένου

αποθήκη δεδομένων (data store)
Ένα σημείο (όπως ένα σύστημα βάσης δεδομένων, αρχείο ή κατάλογος) στο οποίο γίνεται αποθήκευση δεδομένων.
Βλ. επίσης αποθήκη δεδομένων επισκεπτών

αποθήκη δεδομένων επισκεπτών (customer data store)
Η υπάρχουσα αποθήκη δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με τους επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου ή με το περιεχόμενο που εμφανίζεται σε αυτούς. Η αποθήκη δεδομένων πρέπει να είναι προσβάσιμη από το περιβάλλον εκτέλεσης του WebSphere Application Server μέσω των Java API.
απομακρυσμένο (remote)
Σύστημα, συσκευή ή πρόγραμμα στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας γραμμής επικοινωνίας.
αρχείο DTD (document type definition)
Οι κανόνες που προσδιορίζουν τη δομή μιας συγκεκριμένης κλάσης εγγράφων SGML ή XML. Το αρχείο DTD ορίζει τη δομή χρησιμοποιώντας στοιχεία, γνωρίσματα και σημειώσεις (notation), και ορίζει περιορισμούς για τον τρόπο χρήσης κάθε στοιχείου, γνωρίσματος και σημείωσης (notation) σε μια συγκεκριμένη κλάση εγγράφων.
αρχείο EAR
Εξειδικευμένο είδος αρχείου JAR που περιέχει μια εφαρμογή J2EE.
αρχείο JAR (Java archive)
Μορφή συμπιεσμένου αρχείου για αποθήκευση όλων των πόρων που χρειάζονται για την εγκατάσταση και εκτέλεση ενός προγράμματος Java σε ένα αρχείο.
αρχείο WAR (Web archive)
Μορφή συμπιεσμένου αρχείου για αποθήκευση σε ένα μόνο αρχείο όλων των πόρων που χρειάζονται για την εγκατάσταση και εκτέλεση ενός προγράμματος διαδικτύου.
αρχειοθετημένη έκδοση (edition archive)
Στιγμιότυπο μιας έκδοσης σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς των αρχειοθετημένων εκδόσεων, αντικαθιστώντας την τρέχουσα έκδοση. Πρόκειται για ένα είδος ελέγχου εκδοχών για εκδόσεις. Οι αρχειοθετημένες εκδόσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν, μπορεί να γίνει μόνο επαναφορά.
αρχείο κλάσης (class file)
Ένα μεταγλωττισμένο αρχείο Java.
βασική έκδοση (base edition)
Η αρχική έκδοση ενός έργου.
Βλ. επίσης έκδοση (edition)

διαδικασία (process)
Μια σειρά από βήματα που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας.
Παρουσίαση των εργασιών και των κανόνων δρομολόγησης που περιγράφουν μια ροή εργασιών, μαζί με πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες που μπορούν να ολοκληρώσουν κάθε εργασία. Η διαδικασία περιλαμβάνει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με το έργο και την έκδοση που θα χρησιμοποιηθεί.

Βλ. επίσης ροή εργασιών

διαδρομή κεντρικού καταλόγου (root path)
Ο κατάλογος του έργου στον εξυπηρετητή του WebSphere Portal content publishing, που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή/εξαγωγή δομημένου περιεχομένου και περιεχομένου σε μορφή αρχείων.
διαδρομή κλάσεων (class path)
Λίστα καταλόγων και αρχείων JAR που περιέχουν αρχεία πόρων ή κλάσεις Java τις οποίες μπορεί να φορτώσει δυναμικά ένα πρόγραμμα σε περιβάλλον εκτέλεσης.
διανεμημένο περιεχόμενο (syndicated content)
Περιεχόμενο στο δικτυακό σας τόπο, κάτοχος του οποίου είναι ένας τρίτος οργανισμός ή άτομο. Παράδειγμα διανεμημένου περιεχομένου είναι οι ειδήσεις.
Βλ. επίσης κανάλι (channel), στοιχείο καναλιού (channel item)

δομημένο περιεχόμενο (structured content)
Περιεχόμενο που έχει μια δομημένη μορφή, π.χ. συγκεκριμένα πεδία. Η δημιουργία δομημένου περιεχομένου γίνεται χρησιμοποιώντας πρότυπα JSP ή XML.
Στο WebSphere Portal content publishing , το δομημένο περιεχόμενο ορίζεται χρησιμοποιώντας τον οδηγό του WebSphere Studio Application Developer, συντάσσεται χρησιμοποιώντας πρότυπα σύνταξης περιεχομένου και αποθηκεύεται με τη μορφή πόρων σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων.

δραστηριότητα (job)
Μία χρήση (instance) μιας διαδικασίας.
δυναμική ιδιότητα (dynamic property)
Ιδιότητες που αντιστοιχίζονται σε πόρους που δεν αποτελούν μέρος του σχήματος και, επομένως, μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς να επηρεαστεί η αποθήκη δεδομένων.
εγγραφή (registration)
Ο προσδιορισμός ενός είδους δομημένου περιεχομένου ως διαθέσιμο για σύνταξη σε ένα συγκεκριμένο έργο.
εισαγωγή (import)
Στο WebSphere Portal content publishing, λειτουργία που σάς επιτρέπει να εισαγάγετε έργα, αρχεία ή δικτυακούς τόπους σε ένα έργο του WebSphere Portal content publishing.
εκδόσεις, επαναφορά (editions, restored)
Με την επαναφορά μιας (αρχειοθετημένης) έκδοσης, γίνεται αντικατάσταση της τρέχουσας έκδοσης από μια άλλη που είχε αποθηκευτεί προηγουμένως.
έκδοση (edition)
Αντίγραφο ενός έργου. Οι εκδόσεις μπορούν να περιέχουν διαφορετικές εκδοχές του περιεχομένου ενός έργου.
εκστρατεία (campaign)
Εκστρατεία είναι ένα σύνολο από κανόνες, αντιστοιχίσεις και καμπάνιες e-mail που παραμένουν σε ισχύ για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με συγκεκριμένο στόχο.
Βλ. επίσης καμπάνια e-mail (e-mail promotion)

εκστρατεία σε δικτυακό τόπο (Web site campaign)
Βλ. εκστρατεία (campaign)
ελεγχόμενο περιεχόμενο (content managed)
Περιεχόμενο η διαχείριση ή ο έλεγχος του οποίου γίνεται από το WebSphere Portal content publishing. Για παράδειγμα, το περιεχόμενο για το οποίο η δημιουργία, τροποποίηση ή ο έλεγχος των εκδοχών γίνεται στο WebSphere Portal content publishing, είναι ελεγχόμενο περιεχόμενο.
έλεγχος εκδοχών (version control)
Ο συντονισμός και η ενοποίηση του ιστορικού των εργασιών που έχουν υποβληθεί από μια ομάδα.
έλεγχος πρόσβασης (access control)
Μέθοδος με την οποία εξασφαλίζεται ότι η πρόσβαση στους πόρους ενός συστήματος επιτρέπεται μόνο στους εξουσιοδοτημένους χρήστες, με συγκεκριμένους τρόπους.
ενέργεια (action)
Κανόνας που περιέχει ένα σύνολο οδηγιών. Οι ενέργειες μπορούν να συνδυαστούν με κανόνες αξιολόγησης προφίλ (profiler) δημιουργώντας, έτσι, κανόνες σύνδεσης (binding), ώστε να είναι δυνατό να εκτελούνται διαφορετικές ενέργειες όταν ικανοποιούνται οι συνθήκες που περιέχει ο κανόνας αξιολόγησης προφίλ. Αποτέλεσμα των ενεργειών μπορεί να είναι η επιστροφή περιεχομένου από μια αποθήκη δεδομένων (data store) ή από το μηχανισμό προτάσεων, η ενημέρωση του περιεχομένου σε μια αποθήκη δεδομένων ή η αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Συμβάν που προκαλείται από ένα επισκέπτη του δικτυακού τόπου, για παράδειγμα μια εισαγωγή σε καλάθι αγορών ή διαγραφή από αυτό.
Βλ. επίσης bean ενεργειών

ενεργοποίηση κανόνα (rule trigger)
Βλ. σημείο περιεχομένου (content spot)
εξαγωγή (export)
Λειτουργία που σάς επιτρέπει να εξαγάγετε έργα ή αρχεία σε μια τοπική μονάδα δίσκου στον εξυπηρετητή σας.
εξατομίκευση (Personalization)
Μικροεφαρμογή πύλης στο περιβάλλον του WebSphere Portal content publishing, στην οποία μπορείτε να δημιουργήσετε και να συντηρήσετε κανόνες, εκστρατείες και πόρους.
εξυπηρετητής (server)
Σύστημα ή διαδικασία που αποκρίνεται σε αιτήσεις υπηρεσιών που υποβάλλονται από έναν άλλο υπολογιστή ή διαδικασία η οποία συνήθως αναφέρεται ως πελάτης.
εξυπηρετητής διαδικτύου (Web server)
Πρόγραμμα λογισμικού που παρέχει υπηρεσίες σε αιτήσεις HTTP (Hypertext Transfer Protocol).
επανακαθορισμός (repurposing)
Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στο WebSphere Portal content publishing είδη στοιχείων του Content Manager που έχουν οριστεί από τους πελάτες. Για παράδειγμα, υποθέστε ότι έχετε ορίσει στο Content Manager ένα είδος στοιχείου που λέγεται "Δελτίο τύπου" και ότι έχετε δημιουργήσει χρήσεις αυτού του είδους. Με τον επανακαθορισμό (repurposing) μπορείτε να τροποποιήσετε αυτές τις χρήσεις χρησιμοποιώντας το WebSphere Portal content publishing.
επαναφορά (αρχειοθετημένης) έκδοσης (restore edition)
Βλ. εκδόσεις, επαναφορά (editions, restored)
επιτήρηση (audit)
Καταγραφή που δείχνει το ιστορικό όσον αφορά στη συνεισφορά και τη δημοσίευση περιεχομένου.
Βλ. επίσης συμβάν επιτήρησης, ιστορικό αλλαγών

επιχειρησιακό bean (enterprise bean)
Στοιχείο που υλοποιεί μια επιχειρηματική εργασία ή επιχειρηματική οντότητα και βρίσκεται σε μια θέση υποδοχής EJB. Πρόκειται για bean οντότητας, bean συνεδρίας ή bean βάσει μηνυμάτων.
εργαλείο σύνταξης κανόνων (rule editor)
Εργαλείο με γραφική μορφή, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κανόνων.
εργασία (task)
Μονάδα εργασίας που αντιπροσωπεύει ένα από τα βήματα μιας διαδικασίας.
εργασία παρασκηνίου (daemon)
Πρόγραμμα που λειτουργεί χωρίς παρέμβαση από το χρήστη και εκτελεί συνεχώς ή περιοδικά λειτουργίες σε όλο το σύστημα, π.χ. έλεγχο δικτύου. Η έναρξη μιας εργασίας παρασκηνίου (daemon) μπορεί να γίνεται αυτόματα, π.χ. με την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος ή από το χρήστη.
εργασίες
Μικροεφαρμογή πύλης στο περιβάλλον του WebSphere Portal content publishing, στην οποία μπορείτε να επιλέξτε τη δραστηριότητα (job) στην οποία θα εργαστείτε ή να δείτε τις δραστηριότητες που κατέχετε. Στο παράθυρο Εργασίες μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε μια νέα δραστηριότητα, να αναθέσετε μια δραστηριότητα σε διαφορετικό χρήστη, να κάνετε κοινή χρήση μιας δραστηριότητας με έναν άλλο χρήστη, καθώς και να αποδεχτείτε, να απορρίψετε και να ολοκληρώσετε δραστηριότητες.
έργο (project)
Μία συλλογή από στοιχεία περιεχομένου. Τα έργα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, τον έλεγχο εκδοχών, την κοινή χρήση και την οργάνωση των πόρων για το δικτυακό σας τόπο.
εφαρμογή J2EE (J2EE application)
Οποιοδήποτε λειτουργικό στοιχείο J2EE με δυνατότητα υλοποίησης. Μπορεί να είναι μια μεμονωμένη ενότητα ή μια ομάδα ενοτήτων συσκευασμένων σε ένα αρχείο .ear μαζί με ένα αρχείο περιγραφής υλοποίησης εφαρμογής J2EE. (Sun) Στο WebSphere, οι εφαρμογές J2EE ονομάζονται επιχειρηματικές εφαρμογές.
εφαρμογή διαδικτύου (Web application)
Εφαρμογή η πρόσβαση στην οποία γίνεται με ένα πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο και η οποία παρέχει κάποια λειτουργία πέρα από τη στατική εμφάνιση πληροφοριών, π.χ. επιτρέπει στο χρήστη να υποβάλει ένα ερώτημα στη βάση δεδομένων. Συνηθισμένες λειτουργικές μονάδες μιας εφαρμογής διαδικτύου είναι οι σελίδες HTML, οι σελίδες JSP και οι μικροεφαρμογές εξυπηρετητή.
ζεύγος κλειδιού/τιμής (key value pair)
Πληροφορίες που εκφράζονται ως σύνολα παραμέτρων σε ζεύγη. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να εκφράσετε ότι το άθλημα είναι το ποδόσφαιρο, αυτό μπορεί να εκφραστεί ως key=sport και value=football.
ιεραρχία πόρων (resource hierarchy)
Κατηγορίες ή ομάδες χρηστών ή δεδομένων περιεχομένου που προσδιορίζετε. Οι ιεραρχίες πόρων δεν υποστηρίζονται στο WebSphere Portal content publishing.
ιστορικό αλλαγών (change history)
Λίστα με τις καταχωρήσεις επιτήρησης που έχουν καταγραφεί για έναν πόρο.
Βλ. επίσης επιτήρηση

καμπάνια e-mail (e-mail promotion)
Καμπάνιες e-mail λέγονται τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποστέλλονται ως μέρος μιας εκστρατείας. Το μήνυμα αποτελείται από: ένα αρχείο κειμένου, HTML ή JSP που χρησιμοποιείται ως κύριο μέρος του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ένα χρήστη ή μια λίστα με τους χρήστες στους οποίους θα σταλεί, και ένα χρονοδιάγραμμα αποστολής. Η λίστα των παραληπτών και το κύριο μέρος του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μπορούν να εξατομικευτούν.
κανάλι (channel)
Ομάδα από αλληλοσχετιζόμενα στοιχεία καναλιού. Για παράδειγμα, ένα κανάλι με την ονομασία "Ειδήσεις της IBM" θα περιέχει μια ομάδα ειδήσεων σχετικά με την IBM.
Βλ. επίσης στοιχείο καναλιού (channel item), διανεμημένο περιεχόμενο (syndicated content)

κανόνας (rule)
Απλές προτάσεις σε κατανοητή γλώσσα, με τις οποίες μπορείτε να ορίσετε τον τρόπο λειτουργίας της εξατομίκευσης με βάση το συγκεκριμένο επισκέπτη του δικτυακού τόπου. Υπάρχουν τρία βασικά είδη κανόνων: κανόνες ενεργειών, κανόνες αξιολόγησης προφίλ και κανόνες σύνδεσης. Οι κανόνες αξιολογούν τις συνθήκες και στη συνέχεια κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες, π.χ. καθορίζουν το περιεχόμενο που θα δει ένας επισκέπτης του δικτυακού τόπου.
Βλ. επίσης κανόνας ενέργειας (action rule), κανόνας σύνδεσης (binding), κανόνας αξιολόγησης προφίλ (profiler)

κανόνας αξιολόγησης προφίλ (profiler)
Κανόνας με τον οποίο αξιολογούνται τα γνωρίσματα ή άλλες συνθήκες που αφορούν έναν επισκέπτη ενός δικτυακού τόπου. Οι κανόνες αξιολόγησης προφίλ χρησιμοποιούνται σε ένα κανόνα σύνδεσης για να καθοριστεί ο κανόνας ενέργειας που θα εκτελεστεί.
Βλ. επίσης κανόνας ενέργειας (action rule), κανόνας σύνδεσης (binding), κανόνας

κανόνας ενέργειας (action rule)
Κανόνας που περιέχει ένα σύνολο οδηγιών. Οι ενέργειες μπορούν να συνδυαστούν με κανόνες αξιολόγησης προφίλ (profiler) δημιουργώντας, έτσι, κανόνες σύνδεσης (binding), ώστε να είναι δυνατό να εκτελούνται διαφορετικές ενέργειες όταν ικανοποιούνται οι συνθήκες που περιέχει ο κανόνας αξιολόγησης προφίλ. Αποτέλεσμα των ενεργειών μπορεί να είναι η επιστροφή περιεχομένου από μια αποθήκη δεδομένων (data store) ή από το μηχανισμό προτάσεων, η ενημέρωση του περιεχομένου σε μια αποθήκη δεδομένων ή η αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Βλ. επίσης κανόνας σύνδεσης (binding), κανόνας αξιολόγησης προφίλ (profiler), κανόνας

κανόνας σύνδεσης (binding)
Κανόνας που δημιουργείται με συνδυασμό κανόνων αξιολόγησης προφίλ και ενεργειών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση διαφορετικών ενεργειών με βάση τα διαφορετικά γνωρίσματα των επισκεπτών του δικτυακού τόπου.
Βλ. επίσης κανόνας ενέργειας (action rule), κανόνας αξιολόγησης προφίλ (profiler)

κανονική προβολή (Normal View)
Εμφανίζει το δικτυακό σας τόπο όταν καμία εκστρατεία δεν είναι ενεργή. Με την Κανονική προβολή εμφανίζονται όλα τα σημεία περιεχομένου του δικτυακού τόπου, το είδος περιεχομένου το οποίο χρησιμοποιούν και οι αντιστοιχισμένοι κανόνες.
καρτέλα Διαχείριση
Μια μικροεφαρμογή πύλης στο περιβάλλον του WebSphere Portal content publishing, στην οποία ο διαχειριστής μπορεί να ορίσει και να τροποποιήσει τα στοιχεία ελέγχου πρόσβασης του συστήματος, να διαχειριστεί έργα, να ρυθμίσει εξυπηρετητές δημοσίευσης και να εκτελέσει πολλές διαχειριστικές εργασίες.
κατηγορία περιεχομένου (content category)
Θέμα που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση περιεχομένου. Οι κατηγορίες περιεχομένου είναι ενσωματωμένες στα Java Server Pages.
κλάση (class)
Στον αντικειμενοστραφή σχεδιασμό ή προγραμματισμό, ένα μοντέλο ή υπόδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αντικειμένων με ένα κοινό ορισμό και, επομένως, κοινές ιδιότητες, διεργασίες και συμπεριφορά. Αντικείμενο είναι μια χρήση μιας κλάσης.
κλείδωμα (lock)
Διαδικασία που εξασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων, εμποδίζοντας την ταυτόχρονη αλλαγή των ίδιων δεδομένων ή του ίδιου αντικειμένου από περισσότερους του ενός χρήστες.
Στο WebSphere Portal content publishing, οι λειτουργίες κλειδώματος επικεντρώνονται σε μία έκδοση του έργου. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας χρήστης κλειδώσει έναν πόρο, οι άλλοι χρήστες που χρησιμοποιούν την ίδια έκδοση του έργου δεν μπορούν να τον τροποποιήσουν.

κοινή χρήση (share)
Λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες την κοινοχρησία των εργασιών που εκτελούνται στα πλαίσια μιας δραστηριότητας.
κονσόλα πόρων (Resource Console)
Περιβάλλον χρήστη, που λειτουργεί στο πρόγραμμα πλοήγησης, για το μηχανισμό υποστήριξης πόρων. Με την Κονσόλα πόρων μπορείτε να προσθέσετε συλλογές πόρων, να προσθέσετε και να διαχειριστείτε αντικείμενα εφαρμογών διαδικτύου (αντικείμενα συνεδρίας) και να προσθέσετε αντιστοιχίσεις ασφαλείας. Η πρόσβαση συνήθως γίνεται από τη διεύθυνση http://your.server.name/wps/PersAdmin.
λειτουργία ακρόασης (listener)
Κλάση στην οποία υλοποιείται ένα περιβάλλον λειτουργίας ακρόασης και είναι εγγεγραμμένη για τη λήψη συμβάντων από μία προέλευση. Μετά την εγγραφή στην προέλευση συμβάντων, η λειτουργία ακρόασης λαμβάνει και επεξεργάζεται τα κατάλληλα συμβάντα.
λειτουργία οργάνωσης εκστρατειών (campaign organizer)
Αντικείμενο σε περιβάλλον εκτέλεσης το οποίο καλείται από τα σημεία περιεχομένου κανόνων και καθορίζει τον κανόνα που θα ισχύσει (από όλες τις ενεργές εκστρατείες, εάν υπάρχουν).
μεταφόρτωση από (download)
Λειτουργία με την οποία το αρχείο που έχει επιλεγεί στον τρέχοντα χώρο εργασίας αντιγράφεται στο σύστημα αρχείων του μηχανήματος πελάτη του προγράμματος πλοήγησης.
μεταφόρτωση σε (upload)
Η μεταφορά δεδομένων από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο. Στο WebSphere Portal content publishing, αφορά τη μεταφόρτωση δεδομένων από το τοπικό σύστημα αρχείων στον εξυπηρετητή σύνταξης του WebSphere Portal content publishing.
μηχανισμός υποστήριξης πόρων (resource engine)
Ο μηχανισμός υποστήριξης πόρων υποστηρίζει: την αντιστοίχιση σε δεδομένα χρήστη, περιεχομένου και άλλων πόρων από την αποθήκη δεδομένων επισκεπτών που χρησιμοποιείτε, την αντιστοίχιση σε αντικείμενα εφαρμογής, την αντιστοίχιση ενός χρήστη (με εξακρίβωση στοιχείων από το WebSphere Application Server) σε μια εγγραφή στην αποθήκη δεδομένων επισκεπτών, καθώς και τον ορισμό ομάδων ιεραρχίας πόρων, την εκχώρηση δυναμικών ιδιοτήτων στις ομάδες και τον υπολογισμό των ιδιοτήτων που έχουν κληρονομηθεί.
μικροεφαρμογή εξυπηρετητή RetrieveDoc
Βλ. μικροεφαρμογή εξυπηρετητή προβολής εγγράφων
μικροεφαρμογή εξυπηρετητή (servlet)
Πρόγραμμα στον εξυπηρετητή, γραμμένο σε Java, που μπορεί να αποκριθεί σε δεδομένα εισόδου που δημιουργούνται από ένα χρήστη.
μικροεφαρμογή εξυπηρετητή "Δημοσίευση σε περιβάλλον παραγωγής" (Publish to Production servlet)
Βοήθημα για τη δημοσίευση αρχείων κανόνων και πόρων σε έναν εξυπηρετητή σε περιβάλλον παραγωγής και για την ενεργοποίησή τους, όταν για αυτές τις εργασίες δεν χρησιμοποιείται το WebSphere Studio ή το WebSphere Studio Application Developer.
μικροεφαρμογή εξυπηρετητή προβολής εγγράφων (doc viewer servlet)
Εφαρμογή προβολής δειγμάτων εγγράφων η οποία ανακτά και εμφανίζει περιεχόμενο δυαδικής μορφής από αποθήκες δεδομένων ΕΙΡ.
μικροεφαρμογή εξυπηρετητή συνεισφοράς περιεχομένου (content contribution servlet)
Μικροεφαρμογή εξυπηρετητή η οποία προσθέτει, διαγράφει και ενημερώνει τις χρήσεις των πόρων όταν χρησιμοποιείται ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.
οι εργασίες μου
Στο WebSphere Portal content publishing, Οι εργασίες μου είναι ένας φάκελος που περιέχει τις εργασίες που κατέχει ένας χρήστης κάθε στιγμή ή οι οποίες είναι διαθέσιμες για να εργαστεί.
Βλ. επίσης Όλες οι εργασίες

ολοκληρώθηκε (completed)
Δραστηριότητα για την οποία έχει ολοκληρωθεί η δρομολόγηση στα στάδια της ροής εργασιών.
ομάδα
Ομάδα που προσδιορίζει τις εργασίες που μπορεί να εκτελέσει ένας χρήστης και τους πόρους στους οποίους έχει πρόσβαση. Ένας χρήστης μπορεί να αντιστοιχιστεί σε μία ή περισσότερες ομάδες.
ορισμός ως τρέχουσας (make current)
Η διαδικασία επιλογής της έκδοσης του έργου στην οποία εργάζεται ο χρήστης. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα επιλέγοντας μία έκδοση ή έμμεσα επιλέγοντας μια δραστηριότητα.
παραγωγή (generate)
Η διαδικασία μετατροπής ενός πόρου δομημένου περιεχομένου ή μιας λίστας πόρων σε αρχείο (όπως .html) χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο παρουσίασης.
Η δημιουργία ενός πόρου από έναν άλλο πόρο.

περιβάλλον ανάπτυξης (development environment)
Ο χώρος εργασίας και εφαρμογών για τη δημιουργία των λειτουργικών μονάδων μιας εφαρμογής διαδικτύου, όπως Java Server Pages (JSP), φύλλα στυλ, μικροεφαρμογές εξυπηρετητή και άλλα.
περιβάλλον σύνταξης (authoring environment)
Εργαλεία και χώρος εργασίας, που λειτουργούν μέσα από το πρόγραμμα πλοήγησης, για τη συνεργασία όσον αφορά στη ρύθμιση, τροποποίηση και προεπισκόπηση μιας εφαρμογής διαδικτύου πριν από τη δημοσίευσή της σε περιβάλλον εκτέλεσης.
περιεχόμενο (content)
Βλ. περιεχόμενο διαδικτύου (Web content)
περιεχόμενο βάσει προτύπων (template based content)
Βλ. δομημένο περιεχόμενο
περιεχόμενο διαδικτύου (Web content)
Αρχεία και άλλοι πόροι που αποτελούν ένα δικτυακό τόπο.
Το περιεχόμενο διαδικτύου μπορεί να αποτελείται από αρχεία εικόνας, ήχου, αρχεία HTML, JSP, φύλλα στυλ, καταχωρήσεις σε βάση δεδομένων ή οτιδήποτε εμφανίζεται σε ένα δικτυακό τόπο.

περιεχόμενο, κατηγορία (category, content)
Βλ. κατηγορία περιεχομένου (content category)
περιεχόμενο που έχει λήξει (expired)
Περιεχόμενο η ημερομηνία λήξης του οποίου έχει παρέλθει. Το περιεχόμενο που λήγει μεταφέρεται στην προβολή Διαγεγραμμένοι πόροι και δεν παρουσιάζεται σε άλλες προβολές.
περιεχόμενο σε μορφή αρχείου (file-based content)
Περιεχόμενο η δημιουργία και αποθήκευση του οποίου γίνεται σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου. Για παράδειγμα, η σύνταξη και αποθήκευση περιεχομένου μπορεί να γίνει σε μορφή .html, .txt., .jpeg, .img, .jsp. ή .css.
πόρος (resource)
Δεδομένα σχετικά με τους επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου και σχετικά με το εξατομικευμένο περιεχόμενο που θέλετε να παράσχετε, τα οποία είναι προσβάσιμα σε περιβάλλον εκτέλεσης. Τα δεδομένα σχετικά με τους επισκέπτες σας μπορούν να συλλέγονται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ή να λαμβάνονται από άλλες πηγές.
Κλάση Java που ορίζει τις ιδιότητες του χρήστη ή του περιεχομένου. Αναφορικά με μια βάση δεδομένων, αναλογεί στο σχήμα της βάσης δεδομένων που ορίζει τα είδη και τα ονόματα των στηλών για ένα πίνακα της βάσης.

Βλ. επίσης πόρος περιεχομένου (content resource), συλλογή πόρων, χρήση πόρου, πόρος χρηστών

πόρος περιεχομένου (content resource)
Κλάσεις Java (.class), αρχεία αποθήκευσης Java (.jar) και αρχεία πόρων (.hrf ή XML) που παραπέμπουν σε δεδομένα χρήστη ή σε περιεχόμενο διαδικτύου (π.χ. κείμενο, ένα γραφικό, μία μικροεφαρμογή ή JavaScript) που περιέχονται σε μια εξωτερική αποθήκη δεδομένων.
Βλ. επίσης πόρος χρηστών

πόρος χρηστών (user resource)
Κλάσεις Java (.class), αρχεία αποθήκευσης Java (.jar) και αρχεία πόρων (.hrf ή XML) που παραπέμπουν σε δεδομένα χρηστών τα οποία βρίσκονται σε μια εξωτερική αποθήκη δεδομένων. Πόρος χρηστών είναι ένα συγκεκριμένο είδος πόρου περιεχομένου. Γενικά ισχύει ότι οι πόροι χρηστών δεν υπόκεινται σε διαχείριση περιεχομένου.
Βλ. επίσης ελεγχόμενο περιεχόμενο, πόρος περιεχομένου (content resource)

πόρος χρηστών προεπισκόπησης (preview user resource)
Ο πόρος χρηστών που χρησιμοποιείται για την προεπισκόπηση του δικτυακού σας τόπου.
Βλ. επίσης πόρος χρηστών

ποσοστό προτεραιότητας (split)
Όταν περισσότερες από μία εκστρατείες έχουν την ίδια προτεραιότητα, ορίζεται ένα ποσοστό προτεραιότητας για να καθοριστεί η συγκεκριμένη εκστρατεία ο κανόνας της οποίας θα εφαρμοστεί.
Βλ. επίσης προτεραιότητα

προβολές (Views)
Λειτουργία που σας επιτρέπει να προβάλετε ομάδες περιεχομένου βάσει αποθηκευμένων κριτηρίων αναζήτησης ή βάσει των αλλαγών που έγιναν σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
πρόγραμμα πλοήγησης (browser)
Πρόγραμμα-πελάτης που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο HTTP (Hypertext Transfer Protocol) για την υποβολή αιτήσεων του χρήστη σε εξυπηρετητές διαδικτύου.
προγραμματιστής (developer)
Χρήστης που δημιουργεί φύλλα στυλ Java Server Page (JSP), μικροεφαρμογές εξυπηρετητή και άλλα εργαλεία προγραμματισμού, που ορίζουν τη δομή ενός δικτυακού τόπου. Οι προγραμματιστές διαθέτουν δεξιότητες σε γλώσσες προσδιοριστικών ή προγραμματισμού, όπως HTML, XML, XSL, JSP και Java.
προεπιλεγμένη διαδικασία (default process)
Η διαδικασία που ακολουθείται για την ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας, αν δεν επιλεγεί κάποια άλλη διαδικασία.
προεπισκόπηση (preview)
Εμφανίζει το επιλεγμένο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αλλαγών, στο περιβάλλον του, στον τρέχοντα χώρο εργασίας.
προορισμός δημοσίευσης (publish target)
Ο εξυπηρετητής διαδικτύου, σε περιβάλλον παραγωγής ή ανάπτυξης, στον οποίο γίνεται δημοσίευση περιεχομένου.
προτεραιότητα (priority)
Αριθμός που καθορίζει τον κανόνα που θα χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον εκτέλεσης, όταν στα πλαίσια μιας εκστρατείας έχουν αντιστοιχιστεί στο ίδιο σημείο περιεχομένου περισσότεροι από ένας κανόνες. Η ανώτερη τιμή προτεραιότητας είναι "1". Μπορείτε να ορίσετε περισσότερες από μία εκστρατείες με την ίδια προτεραιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να καθοριστεί η αναλογία χρήσης κάθε κανόνα, χρησιμοποιείται το ποσοστό προτεραιότητας.
Βλ. επίσης ποσοστό προτεραιότητας (split)

πρότυπο (template)
Προκαθορισμένη δομή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία, τροποποίηση και διάθεση του περιεχομένου.
πρότυπο δημιουργίας (generation template)
Πρότυπο που χρησιμοποιείται κατά τη σύνταξη περιεχομένου. Το πρότυπο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των πόρων ή μιας λίστας πόρων σε ένα στατικό αρχείο.
Βλ. επίσης πρότυπο

πρότυπο προεπισκόπησης (preview template)
Πρότυπο που επιτρέπει σε ένα χρήστη να κάνει προεπισκόπηση του περιεχομένου ενός δικτυακού τόπου.
Βλ. επίσης πρότυπο σύνταξης περιεχομένου, πρότυπο

πρότυπο σύνταξης περιεχομένου (authoring template)
Πρότυπο που χρησιμοποιείται για την προσθήκη, τροποποίηση, εμφάνιση ή προεπισκόπηση του περιεχομένου.
Βλ. επίσης πρότυπο

προφίλ προεπισκόπησης (preview profile)
Εικονικοί χρήστες οι οποίοι σας δίνουν τη δυνατότητα να δείτε τα αποτελέσματα που θα έχουν οι κανόνες εξατομίκευσης και οι εκστρατείες σε διαφορετικούς χρήστες που επισκέπτονται το δικτυακό σας τόπο. Τα προφίλ προεπισκόπησης θα πρέπει να προσομοιώνουν τα διαφορετικά είδη χρηστών που αναμένετε ότι θα επισκεφθούν το δικτυακό σας τόπο, με γνωρίσματα που θα επηρεάσουν τους κανόνες που έχετε δημιουργήσει.
προώθηση (promote)
Όταν ολοκληρωθεί μια επιλεγμένη εργασία στα πλαίσια μιας δραστηριότητας, ο χώρος εργασίας ενημερώνεται με εφαρμογή των κατάλληλων αλλαγών.
Βλ. επίσης χώρος εργασίας

πρωτεύον κλειδί (primary key)
Σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων, κλειδί με το οποίο προσδιορίζεται με μοναδικό τρόπο μία σειρά ενός πίνακα της βάσης.
Στα Enterprise JavaBeans (EJB), πρόκειται για ένα αντικείμενο που προσδιορίζει με μοναδικό τρόπο ένα bean οντότητας σε ένα αρχικό περιβάλλον (home).

ροή εργασιών (workflow)
Σύνολο αλληλοεξαρτώμενων εργασιών που πραγματοποιούνται με συγκεκριμένη σειρά και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του περιεχομένου, από την καταχώρηση στο σύστημα έως ότου λήξει και διαγραφεί ή αρχειοθετηθεί. Μέθοδος και μέσο δρομολόγησης εργασιών, βάσει επιχειρηματικών κανόνων, και ανάθεσης εργασιών βάσει της θέσης ή του λειτουργικού ρόλου που κατέχει ένα άτομο σε ένα οργανισμό.
Βλ. επίσης διαδικασία

ρόλος χρήστη (user role)
Βλ. ομάδα
σημείο περιεχομένου (content spot)
Αρχείο κλάσης που προστίθεται σε ένα JSP για την εμφάνιση εξατομικευμένων δεδομένων ή περιεχομένου. Κάθε σημείο περιεχομένου έχει ένα όνομα και δέχεται ένα συγκεκριμένο είδος δεδομένων από έναν κανόνα. Κατά τη λειτουργία run-time, ο κανόνας που εφαρμόζεται επιλέγεται από τη λειτουργία οργάνωσης εκστρατειών.
Βλ. επίσης αντιστοιχία με σημείο περιεχομένου

σταθερή ιδιότητα (fixed property)
Οι σταθερές ιδιότητες μπορούν να ανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν στην αξιολόγηση των κανόνων διαβάθμισης. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή περιεχομένου.
στοιχείο καναλιού (channel item)
Μεμονωμένο στοιχείο ειδήσεων ή άλλο στοιχείο διανεμημένου περιεχομένου.
Βλ. επίσης κανάλι (channel), διανεμημένο περιεχόμενο (syndicated content)

συλλογή πόρων (resource collection)
Μια συλλογή πόρων καθορίζει τις κλάσεις Java που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε πόρους στην αποθήκη δεδομένων επισκεπτών. Η συλλογή πόρων είναι ένα σύνολο χρήσεων πόρων που έχουν καταχωρηθεί σε συγκεκριμένη κλάση πόρων.
Μια συλλογή από χρήσεις πόρων. Μία συλλογή πόρων είναι παρόμοια με ένα πίνακα βάσης δεδομένων (με σταθερό σχήμα και αριθμό σειρών).

συμβάν (event)
Ενέργεια ή σειρά ενεργειών που έχουν αντίκτυπο για ένα πρόγραμμα. Παραδείγματα συμβάντων:
Ενέργειες των χρηστών, όπως επιλογές μέσω του πληκτρολογίου ή του ποντικιού.
Συμβάντα συστήματος, όπως η εξάντληση της μνήμης.
Συμβάντα που δημιουργούν οι εφαρμογές, όπως συμβάντα καταγραφής.
συμβάν επιτήρησης (audit event)
Καταγραφή μιας ενέργειας στο ιστορικό του ημερολογίου επιτήρησης/αλλαγών. Για παράδειγμα, όταν τροποποιηθεί ένας πόρος δημιουργείται μια καταχώρηση επιτήρησης.
Βλ. επίσης επιτήρηση

συμβάν παρασκηνίου (background event)
Ενέργεια που υποβάλλεται από το χρήστη για εκτέλεση έξω από το περιβάλλον χρήστη. Σε αυτά περιλαμβάνονται ενέργειες με συγκεκριμένο προγραμματισμό, π.χ. εισαγωγή και δημοσίευση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνεται και η αυτόματη δημιουργία εφόσον έχουν οριστεί πρότυπα προβολής λεπτομερειών για ένα είδος πόρου.
συνεδρία (session)
Στην J2EE, αντικείμενο που χρησιμοποιείται από μια μικροεφαρμογή εξυπηρετητή για παρακολούθηση της επικοινωνίας ενός χρήστη με μια εφαρμογή διαδικτύου, μέσα από πολλές αιτήσεις HTTP.
συνεισφέρων συντάκτης περιεχομένου (Content Contributor)
Ρόλος στην προκαθορισμένη διαδικασία της ροής εργασιών η οποία συμπεριλαμβάνεται στο WebSphere Portal content publishing. Οι χρήστες στους οποίους έχει ανατεθεί ο ρόλος "συνεισφέρων συντάκτης περιεχομένου" μπορούν να δημιουργούν και να τροποποιούν περιεχόμενο.
συνένωση (join)
Στη γλώσσα SQL, μια σχεσιακή διεργασία που επιτρέπει την ανάκτηση δεδομένων από δύο ή περισσότερους πίνακες, με βάση τη συμφωνία μεταξύ τιμών των στηλών.
σχεσιακή βάση δεδομένων (relational database)
Βάση δεδομένων που μπορεί να εκληφθεί ως ένα σύνολο πινάκων και ο χειρισμός της να γίνει σύμφωνα με το σχεσιακό μοντέλο δεδομένων.
σχετική διαδρομή (context root)
Ένα σχετικό όνομα στο χώρο ονομάτων διαδικτύου, το οποίο προσδιορίζει μια εφαρμογή διαδικτύου.
σχήμα Feedback (Feedback schema)
Σχήμα της βάσης δεδομένων του WebSphere Portal content publishing. Τα δεδομένα που καταγράφουν τα bean καταγραφής συμβάντων αποθηκεύονται στο σχήμα Feedback.
σχήμα (schema)
Σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων, το σχήμα ορίζει τους πίνακες, τα πεδία σε κάθε πίνακα και τις σχέσεις μεταξύ πεδίων και πινάκων.
ταχεία τροποποίηση (Quick Edit)
Κατάσταση λειτουργίας που σας επιτρέπει να τροποποιήσετε το περιεχόμενο μίας έκδοσης ενός έργου, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξτε μια εργασία.
Η Ταχεία τροποποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση περιεχομένου έξω από τα πλαίσια μιας διαδικασίας ροής εργασιών. Η Ταχεία τροποποίηση ρυθμίζεται από το διαχειριστή του συστήματος για κάθε έργο.

τμήμα (slot)
Ενότητα ενός JSP που δεσμεύεται για την εμφάνιση εξατομικευμένων δεδομένων ή περιεχομένου.
τοπικό (local)
Συσκευή, αρχείο ή σύστημα στο οποίο η πρόσβαση γίνεται απευθείας από το σταθμό εργασίας ενός χρήστη, χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια γραμμή επικοινωνίας.
υπεύθυνος δημοσίευσης περιεχομένου (Content Publisher)
Ρόλος στην προκαθορισμένη διαδικασία της ροής εργασιών η οποία συμπεριλαμβάνεται στο WebSphere Portal content publishing. Οι χρήστες στους οποίους έχει ανατεθεί ο ρόλος του υπεύθυνου δημοσίευσης περιεχομένου έχουν την εξουσιοδότηση δημοσίευσης περιεχομένου σε εξυπηρετητές στο περιβάλλον παραγωγής.
υπεύθυνος έργου (Project Lead)
Ρόλος στην προκαθορισμένη διαδικασία της ροής εργασιών η οποία συμπεριλαμβάνεται στο WebSphere Portal content publishing. Οι χρήστες στους οποίους έχει ανατεθεί ο ρόλος του Υπεύθυνου Έργου (Project Lead) αποφασίζουν για το περιεχόμενο στο οποίο πρέπει να εργαστεί η ομάδα που είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο.
υπεύθυνος τομέα (Domain Expert)
Ρόλος στην προκαθορισμένη διαδικασία της ροής εργασιών η οποία συμπεριλαμβάνεται στο WebSphere Portal content publishing. Οι χρήστες στους οποίους έχει ανατεθεί ο ρόλος του Υπεύθυνου Τομέα (Domain Expert) είναι υπεύθυνοι για την έγκριση του περιεχομένου πριν από τη δημοσίευσή του στο διαδίκτυο.
υπολογιστής (host)
Σύστημα που είναι συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο και παρέχει πρόσβαση σε αυτό. Ο υπολογιστής μπορεί να είναι πελάτης, εξυπηρετητής ή πελάτης και εξυπηρετητής ταυτόχρονα.
φάκελος Όλες οι εργασίες
Όλες οι εργασίες είναι ένας φάκελος που περιέχει όλες τις εργασίες που υπάρχουν σε ένα σύστημα WebSphere Portal content publishing.
Βλ. επίσης Οι εργασίες μου

χρήση πόρου (resource instance)
Μια χρήση της κλάσης πόρων (resource class). Μια χρήση πόρου είναι παρόμοια με μια σειρά της βάσης δεδομένων επειδή περιέχει πραγματικές τιμές για κάθε ιδιότητα που ορίζεται από τον πόρο.
χώρος εργασίας (workspace)
Μία προβολή περιεχομένου στο WebSphere Portal content publishing. Κάθε χώρος εργασίας συσχετίζεται με μία δραστηριότητα. Ο χώρος εργασίας παρέχει μια προβολή των αρχείων και των πόρων που προστέθηκαν, τροποποιήθηκαν ή διαγράφηκαν με σκοπό την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Όταν ένας χρήστης κάνει προσθήκη, τροποποίηση ή διαγραφή περιεχομένου σε ένα χώρο εργασίας, οι αλλαγές δεν είναι ορατές στους χρήστες σε άλλους χώρους εργασίας μέχρις ότου ο συγκεκριμένος χρήστης ολοκληρώσει την εργασία.
Βλ. επίσης δραστηριότητα
https://publib.boulder.ibm.com/wcmid/mp/v50/helpsystem/el/ra000392.html


 

Search Tools