Μια χαρά βρίσκω το "φυτικό κακάο" που προανέφερες. Εφόσον δεν υπάρχει άλλη πιο σύντομη ονομασία, θα έβαζα "φυτικό κακάο" και σε παρένθεση το σιδηρόδρομο.
Δεν κατάλαβα, όμως, αν οι φυτικές λιπαρές ουσίες αντικαθιστούν πλήρως το βούτυρο κακάο ή μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού. Αν το αντικαθιστούν εξ ολοκλήρου, τότε νομίζω το "φυτικό κακάο" είναι ασφαλής απόδοση (και σε αυτή την περίπτωση θα έβαζα διευκρινιστική παρένθεση ή παραπομπή το σιδηρόδρομο).
Παιδιά, καλημέρα. Τι θα πει «φυτικό κακάο»; Το κακάο είναι έτσι κι αλλιώς φυτικό προϊόν.
Ο σιδηρόδρομος δεν λέει αυτό.
Το βούτυρο του κακάο υπάρχει έτσι κι αλλιώς μέσα στο προϊόν κι ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται το κακαόδεντρο μπορεί να είναι πιο «βαρύ» ή πιο «ελαφρύ», για να σας το κάνω λιανά. Αυτό είναι ορατό μόλις ανοίξουμε το κουτί ή το πακέτο του. Άλλοτε δείχνει πιο λεπτή σκόνη κι άλλοτε πιο πυκνή. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τον καφέ που επίσης διαθέτει άφθονες λιπαρές ουσίες από τη φύση του.
Η Ε.Ε., λοιπόν, επιτρέπει την προσθήκη φυτικών λιπαρών ουσιών σε αρχικό προϊόν που είναι πιο «λεπτό» και, επομένως, «αδύναμο» σε γεύση ώστε να γίνεται πιο «βαρύ και γεμάτο» είτε ως ρόφημα είτε ως συστατικό παρασκευής γλυκισμάτων.
Οι πρόσθετες λιπαρές ουσίες δεν υποκαθιστούν το βούτυρο του κακάο αλλά συμπληρώνουν την αναλογία του όταν το αρχικό προϊόν δεν έχει αυξημένα λιπαρά. Ωστόσο, αυτή πλέον είναι μια παρέμβαση (όχι αρνητική ή ανθυγιεινή) στο φυσικό προϊόν, με εμπλουτισμό των συστατικών του, οπότε δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί φυσικό προϊόν, αλλά σκεύασμα, οπότε υποχρεώνονται να γράφουν ότι είναι «υποκατάστατο σοκολάτας».
Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για το κακάο στην απολύτως φυσική μορφή του, όπως το έκαναν οι μαμάδες του (δηλαδή τα κακαόδεντρα στη συγκεκριμένη χώρα παραγωγής του. Η μορφή του προϊόντος μετά από τις πρώτες ειδικές διεργασίες επάνω στον καρπό είναι η σκόνη, όπως και στον καφέ είναι η σκόνη του καφέ που πίνουμε ή στο σιτάρι είναι το αλεύρι.
Μένει, λοιπόν, να δούμε αν το συγκεκριμένο είδος του τίτλου μας είναι το φυσικό προϊόν ή προϊόν στο οποίο προσπαθούν να μειώσουν την αρχική αναλογία του βουτύρου του κακάο, οπότε πάλι έχουμε παρέμβαση και πάλι φτάνουμε σε σκεύασμα, στην ακριβώς αντίπερα όχθη των σκευασμάτων που προανέφερα, δηλαδή κάτι σαν «κακάο με χαμηλά λιπαρά».