Translation - Μετάφραση

General => Conferences & Events => General Discussion => Obituaries => Topic started by: Frederique on 19 Dec, 2016, 13:51:24

Title: Zsa Zsa Gabor [Ζαζά Γκαμπόρ] (1917 – 2016)
Post by: Frederique on 19 Dec, 2016, 13:51:24
Zsa Zsa GaborΖαζά Γκαμπόρ

(https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Zsa_Zsa_Gabor.jpg)

Zsa Zsa Gabor; born Sári Gábor; February 6, 1917 – December 18, 2016) was a Hungarian-American actress and socialite. Her sisters were actresses Eva and Magda Gabor.

Gabor began her stage career in Vienna and was crowned Miss Hungary in 1936. She emigrated to the United States in 1941 and became a sought-after actress with "European flair and style", with a personality that "exuded charm and grace". Her first film role was a supporting role in Lovely to Look At. She later acted in We're Not Married! and played one of her few leading roles in Moulin Rouge (1952), directed by John Huston who described her as a "creditable" actress.

Outside of her acting career, Gabor was best known for her extravagant Hollywood lifestyle, glamorous personality, and her many marriages, having had nine husbands, including hotel magnate Conrad Hilton and actor George Sanders. She once stated, "Men have always liked me and I have always liked men. But I like a mannish man, a man who knows how to talk to and treat a woman – not just a man with muscles."
https://en.wikipedia.org/wiki/Zsa_Zsa_Gabor

Απεβίωσε στα 99 η ηθοποιός Ζα Ζα Γκαμπόρ.
Η ηθοποιός Ζα Ζα Γκαμπόρ, που μετέτρεψε την ομορφιά, την αίγλη και τα διαμαντικά και εννιά γάμους σε μια μακροχρόνια καριέρα ως διασημότητα του Χόλιγουντ, απεβίωσε την Κυριακή στα 99.

Ο Έντουαρντ Λότσι, ο οποίος χειριζόταν επί χρόνια τις δημόσιες σχέσεις της Γκαμπόρ, είπε ότι η ηθοποιός που γεννήθηκε στην Ουγγαρία άφησε την τελευταία της πνοή στην οικία της στο Λος Άντζελες μετά από μακροχρόνιες περιπέτειες υγείας. Τον Φεβρουάριο θα έκλεινε τα 100 χρόνια.

Η Γκαμπόρ είχε κατά γενική ομολογία μια προσωπικότητα που επισκίαζε τα υποκριτικά της ταλέντα. Η εύθυμη και ζωηρή της προσωπικότητα καθώς και η ομορφιά της την βοήθησαν να αποκτήσει μια σειρά πλούσιων συζύγων. Είχε μια τάση να αποκαλεί τους πάντες «χρυσό μου» (dah-ling), με βαριά ουγγρική προφορά.

Μαζί με τις αδελφές της Εύα και Μάγδα, έγινε στις δόξες της σήμα κατατεθέν του κοινωνικού κύκλου του Χόλιγουντ.

Κάποτε περιγράφηκε ως «η πιό ακριβή εταίρα από την εποχή της Μαντάμ ντε Πομπαντούρ», αλλά η Γκαμπόρ επέμενε ότι ο μόνος γάμος της που είχε χρηματικό κίνητρο ήταν με τον σύζυγο νούμερο 2, τον μεγιστάνα ξενοδοχείων Κόνραντ Χίλτον.
Και είναι αλήθεια ότι οι γάμοι θα μπορούσαν να περιγραφούν ως οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας Γκαμπόρ, με τη Ζα Ζα ως διευθύνοντα σύμβουλο. Οι εννιά γάμοι της ξεπέρασαν τους πέντε της Εύας, η οποία πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '60 «Green Acres» (Πράσινα λιβάδια), και τους έξι της Μάγδας, της οποίας η χολυγουντιανή καριέρα βασιζόταν κυρίως στο γεγονός ότι ήταν μία από τις αδερφές Γκαμπόρ.

Ενώ σπάνια αναγνωρίστηκε για τις υποκριτικές της δεξιότητες, η Ζα Ζα Γκαμπόρ έχτισε μια καριέρα από τις πρώτες της κιόλας μέρες στο Χόλιγουντ. Οι καλύτεροι ρόλοι της ήταν στην ταινία «Moulin Rouge» (Μουλέν Ρουζ), για το οποίο είχε θετικές κριτικές (1952), και για το «Lili» (1953).

Εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ταινίες, ενώ τη δεκαετία του '70 άρχισε να απορρίπτει μικρότερους ρόλους, καταλήγοντας να παίζει σε ταινίες χαμηλού κόστους.

Είχε μεγαλύτερη επιτυχία στις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα και την τηλεόραση, όπου αποκάλυψε ότι αποκαλούσε τους πάντες «χρυσό μου» γιατί δεν μπορούσε να θυμηθεί ονόματα εύκολα, και όπου βασιζόταν σε αυτοσαρκαστικά ανέκδοτα για τους γάμους της, την αυταρχικότητα, και την αδυναμία της στη χλιδή.

Στο τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Μπάτμαν» της δεκαετίας του 60, έπαιξε την κακοποιό Μινέρβα, η οποία χρησιμοποιούσε σεσουάρ μαλλιών να κλέψει πληροφορίες από τον εγκέφαλο των ανδρών.

Η Γκαμπόρ, μια από τις τελευταίες σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, απέφευγε τα τελευταία χρόνια τις δημόσιες εμφανίσεις για λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και κατάγματα και αμυχές από ένα αυτοκινητιστικό. Είχε επίσης πάθει εγκεφαλικό και κάταγμα στο ισχύο της, και είχε υποστεί μετεγχειρητικές δυσκολίες από την αντικατάσταση του ισχύου. Το μεγαλύτερο τμήμα του δεξιού της ποδιού αφαιρέθηκε το 2011 λόγω μιας μόλυνσης.

Η Σάρι Γκαμπόρ - το πλήρες όνομά της - ήταν κόρη πλούσιας οικογένειας. Κατέκτησε τον τίτλο της Μις Ουγγαρίας τη δεκαετία του '30, και λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κατέφυγε με τις αδερφές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας τον πρώτο της σύζυγο, έναν τούρκο διπλωμάτη, τον Μπουρχάν Μπέλγε.

Όταν εγκαταστάθηκε στο Χόλιγουντ, όπου εργαζόταν ως ηθοποιός η Εύα, η Γκαμπόρ παντρεύτηκε τον Χίλτον, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Φραντσέσκα, η οποία πέθανε τον Ιανουάριο του 2015. Το 1949, μετά το διαζύγιό της από τον Χίλτον, παντρεύτηκε τον βρετανό ηθοποιό Τζορτζ Σάντερς, τον οποίο αργότερα περιέγραψε ως τη μοναδική της αγάπη. Ο Σάντερς κατέληξε να παντρευτεί τη Μάγδα. Η Εύα πέθανε το 1995 και η Μάγδα το 1997.

Σύζυγοί της υπήρξαν επίσης ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας Χέρμπερτ Χάτνερ, ο μεγιστάνας πετρελαίου Τζόσουα Κόσντεν, ο σχεδιαστής της κούκλας Μπάρμπι Τζακ Ράιαν, ο δικηγόρος της για τα διαζύγιά της Μάικλ Ο' Χάρα, ο κόμης Φελίπε ντε Άλμπα του Μεξικού, και ο Φρέντερικ Πριντς φον Άνχαλτ.

Ο γάμος της στον ντε Άλμπα ακυρώθηκε γιατί όταν τον παντρεύτηκε δεν είχε οριστικοποιηθεί ακόμα το διαζύγιό της με τον Ο' Χάρα. Ο γάμος της το 1986 στον φον Άνχαλτ, που κράτησε έως τον θάνατό της, ήταν ο μακροβιότερος γάμος της.

Η Γκαμπόρ ποτέ δεν αποκάλυψε τη χρονιά γέννησής της, λέγοντας μόνο ότι είχε γενέθλια στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ ένας πρώην εκπρόσωπος, ο Τζον Μπλανσέτ, είπε ότι γεννήθηκε το 1917.

Η Ζα Ζα Γκαμπόρ είχε επίσης συγγράψει και τρία βιβλία - «Πώς να βρείτε έναν άντρα, πώς να τον κρατήσετε, πώς να τον ξεφορτωθείτε», «Ο πλήρης οδηγός της Ζα Ζας για τους άνδρες» και «Μια ζωή δεν αρκεί».

Δίνοντας κάποτε μια συνοπτική περιγραφή της στάσης της απέναντι στον γάμο, είπε: «Το να πάρεις διαζύγιο επειδή δεν αγαπάς έναν άντρα είναι σχεδόν τόσο ανόητο όσο το να τον παντρευτείς επειδή τον αγαπάς».
Απεβίωσε στα 99 η ηθοποιός Ζα Ζα Γκαμπόρ | Κινηματογράφος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (http://www.kathimerini.gr/888523/article/politismos/kinhmatografos/apeviwse-sta-99-h-h8opoios-za-za-gkampor)