Διαδικασία κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας

Guest · 28 · 55837

vlzvl

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 2
Γεια και πάλι,
Θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάποια πράγματα...

Quote
Ωστόσο:
1. Σκοπεύεις να τον διαθέσεις εμπορικά;
2. Σκοπεύεις να τρέχεις την καθηγήτρια στα δικαστήρια αν χρησιμοποιήσει τον κώδικά σου;
3. Ή μήπως είναι καλύτερο (πονηρότερο) να την αφήσεις να τον αξιοποιήσει αυτή εμπορικά και μετά να ζητήσεις μερίδιο βάσει της κατοχύρωσης που έχεις κάνει;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω συγκεκριμένα σχέδια για την ιστοσελίδα, είναι απλώς μια εργασία η οποία στο άμεσο μέλλον πιθανόν να με βοηθήσει να εμπλουτίσω την άλλη, online μου ιστοσελίδα π.χ. εισάγοντας μέρη κώδικα.
Επίσης δεν έχω σκοπό να τρέχω κανέναν στα δικαστήρια, καθώς αυτό πάνω απόλα φέρνει χασούρα σε όλα τα επίπεδα.
Απλώς, επειδή ασχολούμαι καιρό με ιστοσελίδες/προγράμματα ψάχνω έναν τρόπο να κλειδώνω ότι κάνω.
Έχω ακούσει βέβαια για licenses σε προγράμματα αλλά με ιστοσελίδες τι γίνεται;
Όσο αφορά στο 3το ερώτημα :) δεν σκοπεύω να φτάσω εκεί γιατί όλο διαλαλεί τους φίλους δικηγόρους της, καθώς κάτι ανάλογο είχε γίνει και στο προηγούμενο εξάμηνο και δν έγινε τπτ ούτε απτο ίδιο το ίδρυμα (για να καταλάβετε πως πάει το θέμα)

Quote
Και αυτά που έκανε ο φοιτητής ΤΕΙ ποίος του τα έμαθε; Μήπως και οι δάσκαλοί του δικαιούνται μέρος των πνευματικών δικαιωμάτων της, κατά τη γνώμη του, πρωτότυπης εργασίας του; Συμφωνώ με την Porkcastle. Εξάλλου καμμιά εργασία δεν είναι εντελώς πρωτότυπη. Ο ίδιος ο Νεύτων έλεγε ότι ό,τι πέτυχε το πέτυχε στηριζόμενος στους ώμους γιγάντων. Διάβασα ένα παράθεμα στο Petit Rober για τη λογοκλοπή (δεν το έχω τώρα πρόχειρο για να δω ποιος το είπε). "Le plagiat est la base de toute la literature excepté de la première qui est tout à fait inconue". Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι φοιτητές να κατηγορούν τους δάσκαλούς τους για λογοκλοπή. Λίγος σεβασμός δε βλάπτει.
Είμαι 29 ετών και ασχολούμαι με αυτά προτού μου τα μάθει κάποιος, και ειδικά προτού φτάσω στην 3το βάθμια.
Δεν περίμενα να φτάσω στην "ανώτερη" εκπαίδευση να τα μάθω. Απο την άλλη γίνεται έυκολα αντιληπτό ότι όταν κάποιος δεν ξέρει και πολλά πράγματα σε ένα θέμα (π.χ. δημιουργία ιστοσελίδων) δεν θα έκανε και τόση φασαρία έτσι?
Απλώς θα την έκανε κούτσα-κούτσα με την βοήθεια κάποιου φροντιστηρίου, 80 ευρώ και τέρμα, καθώς ΔΕΝ θα την ξαναχρειαζόταν...
Όσο αφορά στο θέμα της πρωτοτυπίας συμφωνώ και επαυξάνω αλλά εγώ ΔΕΝ είπα ότι η εργασία μου είναι πρωτότυπη και ότι έχει μέσα πράγματα που δεν έχει δει webmaster; είπα ότι είναι δική μου και δεν θέλω αύριο να μάθω ότι η εργασία με κάποιο τρόπο 'προωθήθηκε' σε πιο ειδικούς απο σαίνια καθηγητές, με αντάλλαγμα βέβαια.
Πως θα σου φαινόταν λοιπόν αν σου έλεγα ότι η συγκεκριμένη διδάσκουσα έχει τόσα μέσα που έχει πάρει θέσεις απο άλλους με περισσότερη χαρτούρα, ότι έχει κάνει τσιφλίκι της το ίδρυμα/γραμματεία και γενικά ότι δεν ελέγχεται? Για ποιο σεβασμό όταν μας λέει κατάμουτρα ότι δεν ξέρει χριστό απο html (κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι λογίστρια) αλλά αν δεν της πάμε -πρωτότυπες ιδέες- (αλήθεια γιατί πρωτότυπες?) σε ολοκληρωμένες εμπορικές ιστοσελίδες με -πηγαίο- κώδικα μας κόβει?
Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να δώσω την κυριότητα μιας προσπάθειας σε τέτοια άτομα, άσχετα αν είναι καθηγητές/όχι.
Δεν ήθελα να θίξω εκπαιδευτικά θέμα αλλά επειδή εγω τα ζω αυτή την στιγμή καλύτερα να ειπωθούν.

Quote
Δηλαδή, κάνεις εκτύπωση του κώδικα και αποθήκευσή του σε ηλεκτρονική μορφή σε ένα σιντί και τα καταθέτεις σε συμβολαιογράφο.
Κόστος: μόλις 33 ευρώ ανά πράξη.
Δηλαδή αν εκτυπώσω τον κώδικα και τοχω σε cd, ο συμβολαιογράφος θα μου ζητήσει μόνο 33?  Αν είναι τόσο εύκολο αύριο κιόλας θα το κάνω...

Thanx για τις απαντήσεις και τον χρόνο


banned8

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 131
    • Gender:Male
Επειδή έχουμε μια πολιτική στο φόρουμ, σε σχέση τουλάχιστον με τα μεταφραστικά γραφεία, καταγγελίες εναντίον επωνύμων να γίνονται επώνυμα, προσπάθησε, στο βαθμό που επιθυμείς να μείνεις ανώνυμος, να μη «ζωγραφίζεις» συγκεκριμένα άτομα μέσα από τις περιγραφές σου. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο και πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν. Από την άλλη, το συγκεκριμένο νήμα και το συγκεκριμένο φόρουμ δεν φιλοξενούν, κανονικά, προβλήματα της παιδείας. Είμαστε δηλαδή και λίγο άμαθοι στο χειρισμό τους.

Άλλο: Ο συμβολαιογράφος θα συντάξει κάποια πράξη κατάθεσης και το πνευματικό σου έργο, σφραγισμένο σε φάκελο, θα κατατεθεί στο χρηματοκιβώτιό του. Αυτό είναι όλο κι όλο.



Porkcastle

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 424
Επίσης: Κάνε ένα αντί-tuning στην εργασία και αφαίρεσε αυτά που θέλεις να κρατήσεις για σένα. Έτσι, παραδίδεις μία εργασία η οποία θα είναι μεν αρκετά καλή για να περάσεις, χωρίς καμία εμπορική εκμεταλλευσιμότητα δε. Θ' αφιερώσεις λίγο χρόνο παραπάνω αλλά θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από τέτοιους προβληματισμούς.
Στο κάτω-κάτω, αφού ξέρεις τι γίνεται στη φάκα, γιατί τρέχεις στο τυρί;


trainer

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 2
Γειά σας,

Ακούστε το πρόβλημά μου. Εργάζομαι σε ΔΕΚΟ. Από την υπηρεσία Εκπαίδευσης μου ζητήθηκε να σχεδιάσω μάθημα για τους υπαλλήλους, τεχνικής φύσεως και αντιστοίχως να συγγράψω και το εγχειρίδιο εκπαίδευσης. Σημειώνω οτι αυτό που μου ζητήθηκε δεν ανήκει στα καθήκοντα εργασίας μου. Είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας Εκπαίδευσης, που όμως λόγω έλλειψης μονίμου εκπαιδευτή για το συγκεκριμένο αντικείμενο, μου ανέθεσε τα παραπάνω.

Έφτιαξα λοιπόν το μάθημα καθώς επίσης και το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, 220 σελίδων, με αρκετό κόπο και σε χρόνους πιεστικούς. Προς στιγμήν, το εγχειρίδιο χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση αναφέροντας στο footer κάθε σελίδας το όνομά μου. Η ερώτηση είναι: πώς μπορώ να κατοχυρώσω επίσημα το έργο μου; Υπόκειται άραγε στο άρθρο 6, που αναφέρεται στους μισθωτούς; Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι δεν θα οικειοποιηθεί οποιοσδήποτε άλλος το δικό μου έργο μέσα ή έξω από την εταιρεία;

Υπήρξε αντίστοιχα και στο παρελθόν σχετική εργασία δική μου, την οποία τότε οι προϊστάμενοί μου οικειοποιήθηκαν, μη αναγράφοντας πουθενά το όνομά μου παρά μόνο το δικό τους σε αντίστοιχο εγχειρίδιο. Δεν θα ήθελα να συμβεί ξανά για λόγους ηθικής τάξεως περισσότερο, γιατί σίγουρα δεν θα μπορεί να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση. (Απ' όσο μπορώ να υποθέσω τουλάχιστον) .

Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει σχετικά;
« Last Edit: 06 Apr, 2008, 03:04:27 by wings »



spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854547
    • Gender:Male
  • point d’amour
Χρειάζεσαι δικηγόρο ο οποίος να ειδικεύεται σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, υπέγραψες κάποιο σχετικό συμφωνητικό; Η αμοιβή σου ήταν εφάπαξ ή στο πλαίσιο των μισθωτών καθηκόντων; Έχεις καταχωρίσει το έργο για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (σε δικηγόρο ή και μόνη σου με αυτοταχυδρόμηση);

Το αν μπορεί κάποιος να το αντιγράψει, μπορεί ο καθένας. Από εκεί και πέρα εσύ θα πρέπει να προβείς σε νομικές διαδικασίες για να το αποδείξεις και να ζητήσεις αποζημίωση.


Zazula

  • Λεξιλάγνος λογοπαίκτης
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1337
    • Gender:Male
  • Αθεράπευτος πομφολυγτόπιξ
Trainer, σε συμβουλεύω να δεις τι προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό της υπηρεσίας σου (ή/και τον αντίστοιχο υπαλληλικό κώδικα) σχετικά με το εν λόγω ζήτημα. Για παράδειγμα, εγώ εργάστηκα για 16 χρόνια στο Υπ.Εθ.Α. Εκεί υπάρχουν ρητές προβλέψεις σχετικά με το πώς αναγνωρίζεται η εργασία ενός στελέχους (ένστολου ή πολιτικού προσωπικού), και πώς ανταμείβεται ηθικά και υλικά.
« Last Edit: 13 Apr, 2008, 15:37:40 by spiros »
Zazula: γλυφός και τσαγανός σαν κουτσουκέλα

WRITING STYLE GUIDELINES
1. Be more or less specific.
2. It's not O.K. to use ampersands & abbreviations.
3. Exaggeration is a million times worse than understatement.
4. Parenthetical remarks (however relevant) are to be avoided.


Αλ.

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2232
  • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Άρθρο 8 Ν. 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας
Έργα μισθωτών

Επί έργων που δημιουργήθηκαν από μισθωτούς σε εκτέλεση σύμβασης εργασίας, αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος είναι ο δημιουργός. Αν δεν υπάρχει αντίθετη συμφωνία, στον εργοδότη μεταβιβάζονται αυτοδικαίως εκείνες μόνο οι εξουσίες από το περιουσιακό δικαίωμα, που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση του σκοπού της σύμβασης.

Κρίσιμα ερωτήματα:
Υπάρχει καθεστώς σύμβασης εργασίας; Μάλλον ναι, αν είσαι μισθωτή.
Επίσης εφόσον δεν υπάρχει καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, το άρθρο 8 εφαρμόζεται, εφόσον δεν υπάρχει αντίθετη ή ειδικότερη διάταξη νόμου. Οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι και καταρτίζονται από τις ΔΕΚΟ, δε νομίζω ότι έχουν ισχύ τυπικού νόμου, αλλά επειδή δεν έχω ασχοληθεί με παρόμοια θέματα, δεν ξέρω αν υπάρχει ειδικότερη ή αντίθετη ρύθμιση από αυτήν του άρθρου 8 για τους μισθωτούς στις ΔΕΚΟ.

Σε περίπτωση που λοιπόν το άρθρο 8 είναι το μόνο που διεκδικεί εφαρμογή, αν αποδειχτεί δε ότι το πνευματικό δημιούργημα δεν είναι για την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας τότε, όχι μόνο το ηθικό αλλά και το περιουσιακό δικαίωμα παραμένει στο δημιουργό. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσκομίσεις σε δικηγόρο τη σύμβαση εργασίας σου, αν καταρτίστηκε εγγράφως. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν το περιουσιακό δικαίωμα μεταβιβάζεται στον εργοδότη, το ηθικό παραμένει στον πνευματικό δημιουργό. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο να γίνεται περιουσιακό στοιχείο του εργοδότη ως προς την εκμετάλλευσή του, αλλά η οικειοποίησή του από άλλον προσβάλλει το ηθικό δικαίωμα. Και το ηθικό δικαίωμα βάσει της παραγράφου 3 του άρθρου 4 παραμένει στο δημιουργό ακόμα και μετά τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς κάποιον δικηγόρο που ασχολείται με πνευματική ιδιοκτησία. 
« Last Edit: 14 May, 2009, 09:56:48 by spiros »
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


trainer

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 2
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Trainer
« Last Edit: 17 Apr, 2008, 23:33:51 by spiros »


kster

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 1
Γεια σας παιδια.
Μόλις πριν από λίγο ψάχνοντας βρήκα αυτή τη διεύθυνση για κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών μας, αλλά ακόμα είναι υπό κατασκευή.
www.worldsynthesis.com
Άν κάποιος μπεί στην σελίδα και έχει αρχίσει να δουλεύει, ας μας ειδοποιήσει και τους υπόλοιπους.
« Last Edit: 14 May, 2009, 09:56:30 by spiros »


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854547
    • Gender:Male
  • point d’amour
Ε, ναι, δεν νομίζω να υπάρχει ένας έστω μεταφραστής που να μην έχει γράψει τραγούδια ;)


trans6980

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 1
Καλησπέρα,

ήθελα  να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος πως κατοχυρώνει κανείς τα πνευματικά δικαιώματα της μετάφρασης που έχει κάνει σε θεατρικό έργο ξένου συγγραφέα (ο οποίος βρίσκεται εν ζωή) πριν προβεί στην ταχυδρομική αποστολή της μετάφρασής του σε κάποιον εκδοτικό οίκο για να εγκριθεί η έκδοσή του από την αρμόδια επιτροπή. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα πρέπει ο μεταφραστής να έχει πάρει τα πνευματικά δικαιώματα από τον συγγραφέα πριν προβεί σε οποιαδήποτε κατοχύρωση της μετάφρασής του στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854547
    • Gender:Male
  • point d’amour
Αν προσέξεις έχει ήδη απαντηθεί. Πρέπει πρώτα εσύ (κατά προτίμηση ο εκδοτικός οίκος) να λάβει άδεια για μετάφραση του έργου από τον κάτοχο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.



 

Search Tools