Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου: Γλωσσάρι της Μαστοράντζας (Γιώργος Χειμωνέτης)

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854577
    • Gender:Male
  • point d’amour
Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου: Γλωσσάρι της Μαστοράντζας
Γιώργος Χειμωνέτης (εκδ. Ξύλο - Έπιπλο)

Πόσες, μα πόσες φορές θα σας έχει τύχει να μεταφράζετε ένα κείμενο και να εύχεστε να μπορούσατε να συμβουλευτείτε έναν άξιο τεχνίτη, για να σας εξηγήσει, για παράδειγμα, ποια διαφορά έχει η κονσόλα από την κομότα και τον μπουφέ; Τι ακριβώς είναι η επίστρωση και σε τι διαφέρει από το επίχρυσμα; Είστε τυχεροί, τον βρήκατε! Θα ακούσετε τη φωνή του, μόλις πιάσετε στα χέρια σας το λεξικό που σας παρουσιάζουμε.

Ο Γιώργος Χειμωνέτης είναι ο μερακλής τεχνίτης-καλλιτέχνης-συγγραφέας αυτού του τόσο φροντισμένου τόμου. Ξεκίνησε να δουλεύει προπολεμικά, και στην 60χρονη διαδρομή του άσκησε επαγγέλματα σχετικά με την οικοδομή, τον πάγκο εργασίας του ξυλουργού, τον σχεδιασμό του επίπλου και τη διακόσμηση. Επί 18 χρόνια κατέγραφε καθημερινά τις παρατηρήσεις του, τις οποίες εμπλούτιζε με τα αποτελέσματα της εξονυχιστικής έρευνάς του, κι έτσι διαμόρφωσε αυτό το μοναδικό λεξικό με τα 1171 πλούσια λήμματα που περιλαμβάνουν είδη επίπλων, υλικά, εργαλεία, τεχνικές, τεχνοτροπίες κ.ά. Μεγάλη του αδυναμία η ανάλυση κάθε λέξης: αναζητά την ετυμολογία της και μας την παρουσιάζει εξελικτικά, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τη σημασία της μέσα στο ιστορικό, το λαογραφικό ή ακόμη και το αρχαιολογικό της πλαίσιο (όπως κάνει με το κάθισμα στην επιτύμβια στήλη της Ηγησώς, που αναλύεται μέσα από τη γεμάτη θαυμασμό ματιά του τεχνίτη στο λήμμα «καρέκλα»). Μας αφηγείται την ιστορία της κατανοητά, με τη σοφία του πρακτικού ανθρώπου που έχει ζήσει την ιστορία πολλών δεκαετιών και έχει τη δυνατότητα να μας μορφώνει, να μας προσγειώνει και με το χιούμορ του να μιλά απευθείας στην καρδιά μας. Το λεξικό είναι αλφαβητικό, αποκλειστικά με ελληνικά λήμματα, και περιέχει 354 κατατοπιστικά σχέδια.

Το λεξικό δεν είναι μόνο χρηστικό και απαραίτητο σε συγκεκριμένους επαγγελματίες. Κυρίως, είναι πηγή έμπνευσης για κάθε δημιουργικό άνθρωπο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε μόνο από το portal eWOOD, του εκδότη Ιωάννη Γιάννακα, σε πολύ προσιτή τιμή. Μην το σκέφτεστε καθόλου, είναι πραγματικός θησαυρός!

meta|φραση, newsletter 188, 6/2022
« Last Edit: 27 Apr, 2023, 11:18:53 by spiros »


 

Search Tools