Katherine Mansfield, The Canary "...But love something one must!"

spiros · 20 · 24853

vbd.

• Sr. Member
Η αλήθεια, είναι η μόνη οδός υγείας για το ανθρώπινο πνεύμα. Είναι το απόλυτο θεμέλιο της ψυχικής υγείας. Και φυσικά, ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς, και πιο σοφούς. Εκλεπτύνει τη διάκρισή μας. Κατανοούμε καλύτερα τους ανθρώπους και τον εαυτό μας. Μαθαίνουμε...

Πιστεύω, σε βάθος χρόνου, οφείλουμε ευγνωμοσύνη, σε όποιον μας έχει ανοίξει τα μάτια, όσο επώδυνο και να ήταν για εμάς κάποτε το μάθημα (ή όσο επώδυνα κι αν το είχαμε ερμηνεύσει).

Εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου και θα σχολιάσω δύο πράγματα. Λες πως "ότι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς"... νομίζω είναι πολύ απόλυτο. Το ίδιο βέβαια και το "what you don't know can't hurt you", που είναι στην άλλη άκρη... Το σωστό είναι κάπου στη μέση: η αλήθεια πρέπει να λέγεται, αλλά some things are better left untold.

Το δεύτερο πράγμα που ήθελα να πω είναι οτι διαφωνώ με την άποψη σου πως χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε όποιον μας άνοιξε τα μάτια. Εντάσσεται βέβαια σε μια γενικότερη τάση "οικουμενικής καλοσύνης"(ξέρω οτι μάλλον δεν είναι κατανοητό αυτό αλλά θα μακρηγορούσα επικίνδυνα αν προσπαθούσα να εξηγήσω) και διαψεύδεται από πολλά και διάφορα παραδείγματα. Το παιδί που έμαθε την σημαντική αλήθεια ότι ο πόλεμος είναι μια μάστιγα, επειδή σκοτώσαν τους γονείς του, όχι, δεν χρωστάει ευγνωμοσύνη σε αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο... Η γυναίκα που έμαθε να είναι προσεκτική στο δρόμο επειδή την βιάσανε δεν οφείλει ευγνωμοσύνη στον βιαστή της. Ο άντρας που κατάλαβε οτι δεν μπορεί να εμπιστεύεται την άτιμη γυναίκα του όταν την βρήκε να τον κερατώνει, δεν μπορεί να είναι ευγνώμων στον εραστή της κ.ο.κ.
At last, I have peace.

spiros

• Administrator
  • Hero Member
  • point d’amour
Εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου και θα σχολιάσω δύο πράγματα. Λες πως "ότι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς"... νομίζω είναι πολύ απόλυτο. Το ίδιο βέβαια και το "what you don't know can't hurt you", που είναι στην άλλη άκρη... Το σωστό είναι κάπου στη μέση: η αλήθεια πρέπει να λέγεται, αλλά some things are better left untold.

A truth is to be known always,
to be uttered sometimes.
Gibran

Αυτό που εννοώ είναι ότι όταν τα γεγονότα είναι τετελεσμένα, η νοητική μας στάση προς αυτά, μπορεί να καθορίσει τη μετέπειτα ποιότητα ζωής μας (Ίσως είναι λίγο πολύπλοκο για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με ψυχολογία ή θεωρίες νοητικής διαχείρισης, π.χ. As a Man Thinketh).

Το δεύτερο πράγμα που ήθελα να πω είναι οτι διαφωνώ με την άποψη σου πως χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε όποιον μας άνοιξε τα μάτια. Εντάσσεται βέβαια σε μια γενικότερη τάση "οικουμενικής καλοσύνης"(ξέρω οτι μάλλον δεν είναι κατανοητό αυτό αλλά θα μακρηγορούσα επικίνδυνα αν προσπαθούσα να εξηγήσω) και διαψεύδεται από πολλά και διάφορα παραδείγματα. Το παιδί που έμαθε την σημαντική αλήθεια ότι ο πόλεμος είναι μια μάστιγα, επειδή σκοτώσαν τους γονείς του, όχι, δεν χρωστάει ευγνωμοσύνη σε αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο... Η γυναίκα που έμαθε να είναι προσεκτική στο δρόμο επειδή την βιάσανε δεν οφείλει ευγνωμοσύνη στον βιαστή της. Ο άντρας που κατάλαβε οτι δεν μπορεί να εμπιστεύεται την άτιμη γυναίκα του όταν την βρήκε να τον κερατώνει, δεν μπορεί να είναι ευγνώμων στον εραστή της κ.ο.κ.

Δεν διαφωνώ στα περισσότερα. Ωστόσο, αυτό που εννοώ εγώ, εντάσσεται αφενός στη λογική του παραπάνω σχολίου μου περί τετελεσμένων, αφετέρου σε «ήπιας» μορφής περιστατικά (πέρα από γενοκτονίες, βιασμούς, αποκεφαλισμούς και λοιπά μακελειά).
« Last Edit: 07 Aug, 2008, 00:46:14 by spiros »

vbd.

• Sr. Member
Αυτό που εννοώ είναι ότι όταν τα γεγονότα είναι τετελεσμένα, η νοητική μας στάση προς αυτά, μπορεί να καθορίσει τη μετέπειτα ποιότητα ζωής μας

Συμφωνώ απολύτως και το είχα υπόψιν. Είναι προφανές εξάλλου.

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε :)
At last, I have peace.

spiros

• Administrator
  • Hero Member
  • point d’amour
It matters not who you love, where you love, why you love, when you love or how you love, it matters only that you love.
― John Lennon

Search Tools