Και ένα πιάτο που έφαγα στην Κύπρο και το οποίο μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν τα πάντα, αντικαθιστώντας το ρύζι:
Πλιγούρι (ή πουργούρι) πιλάφι
3 φλιτζάνια πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι) πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο
5 περίπου φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος κατά προτίμηση
50 gr σπασμένο φιδέ
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή στον τρίφτη
1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι ή κύβο
πιπέρι
λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι στο λάδι, προσθέτουμε το φιδέ και ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν βράση για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Έπειτα, προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και μόλις πάρει ξανά βράση, προσθέτουμε το πλιγούρι και το αλατοπίπερο. Το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρις ότου απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, τοποθετούμε μια πετσέτα από πάνω και κλείνουμε το καπάκι, ούτως ώστε να απορροφηθούν τα περιττά υγρά και η υγρασία που δημιουργείται, και να μη λασπώσει. Αφήνουμε να "σταθεί" για κανά μισάωρο.
Κατά το σερβίρισμα, προσθέτουμε και λεμόνι αν θέλουμε.
Σερβίρεται ζεστό, χλιαρό ή ακόμη και από το ψυγείο!
Α, συχνά το συνοδεύουν και με γιαούρτι.