Άντε, γιατί πολύ κρεατικό έπεσε τελευταία!
Βλίτα και γλιστρίδα γιαχνί με φέτα
Υλικά (για 6 άτομα)
1 κιλό βλίτα πλυμένα καλά
1 κιλό γλιστρίδα πλυμένη καλά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις ξανθύνει, προσθέτουμε το σκόρδο. Έπειτα από 1-2 λεπτά προσθέτουμε τα βλίτα και τη γλιστρίδα και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και τα γιαχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τη φέτα που έχουμε κόψει σε κύβους. Προσοχή, αν η φέτα είναι αλμυρή, πρέπει να είμαστε φειδωλοί στο αλάτι. Στο πιπέρι ας είμαστε γενναιόδωροι.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.
Αυτή είναι η συνταγή όπως παρουσιάστηκε στον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής από την Ντίνα Νικολάου.
Η ποσότητα αυτή είναι για στράτευμα. Εγώ έβαλα μισό κιλό βλίτα και γλιστρίδα και τρώγαμε 3 μέρες. Προσοχή, όμως, δεν έκανα σκόντο στο κρεμμύδι και το σκόρδο. Και στα μισόκιλα το ίδιο κρεμμυδόσκορδο έβαλα! (Το σκόρδο δεν με χαλάει καθόλου). Επίσης, έβαλα χυμό ντομάτας και διόλου δεν με χάλασε. Επειδή δεν βάζω σχεδόν καθόλου αλάτι, δεν μπορώ να δώσω συμβουλή εκεί. Στο πιπέρι, όμως, του έδωσα και κατάλαβε.
Προσοχή: όταν εγώ λέω μισό κιλό βλίτα εννοώ καθαρισμένα, επειδή τα κορφολογάω από το περιβόλι και δεν πετάω τίποτα. (Οπότε, αν αγοράσετε από το μανάβη υπολογίστε τη φύρα). Επίσης, από τη γλιστρίδα τα έβαλα όλα και τα χοντρά κλωνιά (ειδάλλως θα πετάξουμε τη μισή και βάλε και δεν θα μείνει τίποτα μετά το βράσιμο). Μόνο κάτι ξερά και κάτι
κάπως πέταξα.
Γίνεται ένα ονειρεμένο φαγητό, το οποίο πηγαίνει τέλεια με κρύο-κρύο λευκό ή ροζέ κρασάκι ή ούζο. Το ιδανικό για μένα είναι να σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου, γύρω στα 45 λεπτά μετά την ετοιμασία. (Αλλά και από το ψυγείο ήταν μούρλια!)