πόσα απίδια βάζει ο σάκος → fish or cut bait, gut check, I dare you, prove one's mettle, put up or shut up, put your money where your mouth is, shit or get off the can, show one's mettle, show what you are made of, show somebody what for, give someone what for, give someone what-for, give someone a piece of one's mind

P0waN

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 120
Υποδηλώνει τιμωρία κυρίως εάν συνεχιστεί κάποια κακή/ανθιγυινή συμπεριφορά.

πχ. "Συνέχισε έτσι και μετά θα δεις πόσα απίδια βάζει ο σάκος.."

Υπάρχει κάποια αντίστοιχη έκφραση στα Αγγλικά;
« Last Edit: 12 Oct, 2021, 09:22:31 by spiros »


spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 832611
  • Gender:Male
 • point d’amour
Ήδη υπάρχουν στο φόρουμ:

fish or cut bait, gut check, I dare you, prove one's mettle, put up or shut up, put your money where your mouth is, shit or get off the can, show one's mettle, show what you are made of

Όταν οι Ενετοί έγιναν κύριοι της Πάργας, η διοίκησή τους υποχρεώθηκε να δίνει μια φορά τον χρόνο σε κάθε ελληνική οικογένεια από ενενήντα οκάδες αλάτι. Δύο φορές τον χρόνο να τους προσκαλεί σε γεύματα με ποικιλία γλυκισμάτων. Μία φορά τον χρόνο να στέλνει τους άρχοντες από 15 τηγανίτες, στους μη άρχοντες από 12 και στους ιερείς και δασκάλους από 36. Επίσης, την εποχή που ωρίμαζαν τα αχλάδια, έπρεπε η διοίκηση να δίνει το δικαίωμα στους κατοίκους της Πάργας να γεμίζουν με αυτά τα σακίδια τους, τα οποία είχαν όλα το ίδιο ακριβώς μέγεθος και σχήμα.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ενετοί δεν κράτησαν ως το τέλος τη συμφωνία τους και μετά από κάποιο διάστημα σταμάτησαν να δίνουν και αλάτι και γλυκίσματα και τηγανίτες. Το μόνο που διατήρησαν ήταν τα αχλάδια. Μια φορά τον χρόνο, λοιπόν, όλοι οι Έλληνες της Πάργας στέκονταν έξω από το διοικητήριο και περίμεναν να αρχίσουν τη διανομή τους. Πολλές φορές όμως τα αχλάδια δεν έφταναν για όλους κι έτσι άρχιζαν οι καβγάδες μεταξύ τους. Οι μεν κατηγορούσαν τους δε ότι είχαν φτιάξει μεγαλύτερα σακίδια.

Έτσι αναγκάζονταν να μετρήσουν το μέγεθος των σάκων για να δουν πόσο αχλάδια έπαιρνε ο καθένας. Από αυτό το περίεργο γεγονός βγήκε η φράση «θα σου μάθω πόσα απίδια βάζει ο σάκος», όταν θέλουμε να απειλήσουμε κάποιον.

Πηγή: 3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις, του Τάκη Νατσούλη, εκδόσεις ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ
« Last Edit: 12 Oct, 2021, 09:17:30 by spiros » 

Search Tools