Μαρία Καρδούλη (?-2019)

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854562
    • Gender:Male
  • point d’amour
Με βαθιά λύπη, σας ενημερώνω ότι έφυγε από κοντά μας η Μαρία Καρδούλη, φιλόλογος, καθηγήτρια ΕΣΔΔ, διδάξασα Ορολογία και Τεχνική Μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ιδρυτικό και δραστήριο μέλος της ΕΛΕΤΟ, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της το 1992, έκτοτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της (και αντιπρόεδρός του ως το 2003), από το 1992, μέλος – και επί 15 έτη αντιπρόεδρος – του ΓΕΣΥ, εξαιρετικά αγαπητή φίλη και εκλεκτή συνάδελφος.

Όσοι και όσες την γνωρίσαμε, ξέρουμε ότι ήταν μια γυναίκα με το «πάθος της γλώσσας και της ορολογίας», φιλική, ευχάριστη, ευγενική, εργατική και συνεργάσιμη. Χαρακτηριστικά της παρουσίας της: η ζωντάνια και η αισιοδοξία.

Είναι μεγάλη απώλεια, για την οικογένειά της, παιδιά κι εγγόνια, που υπεραγαπούσε, για τους φίλους της, για την ΕΛΕΤΟ και για όλους όσοι την γνώρισαν.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019, στο νεκροταφείο του Βύρωνα, ώρα 11.00 πμ.

Κώστας Βαλεοντής


https://www.youtube.com/watch?v=v3UAOiwLe4w

Γεννήθηκε στη Κάλυμνο και κατάγεται από Κάλυμνο και Σύμη.

Σπουδές

Η Μαρία Καρδούλη σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Case Western Reserve University. ΒΑ., M.A. και ταυτόχρονα μελέτησε Ψυχολογία και Εκπαιδευτική Τεχνολογία στο Cleve State University, για την απόκτηση άδειας διδασκαλίας.
Μετεκπαιδεύτηκε στο Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων, για τη διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας της Οικονομικής Ζωής και στο Πανεπιστήμιο ParisDauphine, σε θέματα τεχνοπολιτισμού.

Διδασκαλία

Δίδαξε σε Γυμνάσια, Πανεπιστήμια (C.W.R.U., Ιόνιο), βιομηχανίες, τράπεζες και στον δημόσιο τομέα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα, διδάσκει στη Βουλή των Ελλήνων, στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Γλωσσών. Γαλλική και ελληνική γλώσσα, γαλλική της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Εκπόνησε σειρές θεματικών γλωσσαρίων και συμμετείχε στη δημιουργία του Λεξικού Ενέργειας του ΤΕΕ. Μέλος των καταρτιστών του Αρχείου ΕΚΔΔ και συνεργάτης κατάρτισης σε σεμινάρια για ανώτερα στελέχη του Δημόσιου Τομέα.

Μετάφραση

Μετέφρασε, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας της Ελλάδας (FAO, UN) και το Εγχειρίδιο Βιομηχανικών Μελετών Σκοπιμότητας (UNIDO). Μετέφρασε επίσης το βιβλίο: Η φτώχεια διαρκείας και η Κυβέρνηση της φτώχειας, του Francois de Bernard σε συνεργασία με την Θ. Ακοβιτσιώτη. Δίδαξε γλώσσα, φιλολογία, μετάφραση και ερευνά την επιστημονική γλώσσα και ορολογία από το 1992.
Είναι συνιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και είναι Αντιπρόεδρος του Γεν. Επιστημονικού της Συμβουλίου. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ορολογίας ΕΑFT, 2000.
Της απενεμήθη για τις υπηρεσίες της από το “Nationalities Services Center” στο Κλήβελαντ Οχάϊο τιμητική διάκριση.

Έρευνα

Έχει στόχο την διάχυση της τεχνογνωσίας πέραν των τειχών των εμπειρογνωμόνων, κάνοντας χρήση κριτηρίων ποιότητας Ελληνικής προέλευσης.

Η ΕΛΕΤΟ χωρίς τη Μαρία...

Η 22α Ιουλίου 2019 βύθισε στο πένθος την ΕΛΕΤΟ. Έφυγε η Μαρία... η Μαρία Καρδούλη – φιλόλογος, καθηγήτρια ΕΣΔΔ, διδάξασα Ορολογία και Τεχνική Μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο – το όνομα της οποίας συνδέθηκε με την ΕΛΕΤΟ, από την αρχή της ύπαρξης της τελευταίας, γιατί ήταν το πρόσωπο που έπαιξε τον ρόλο καταλύτη για τη δημιουργία της.

1992. Έχουν περάσει 2 χρόνια από την συγκρότηση, στην ΓΓΕΤ, της ομάδας εργασίας «Απόδοση ορολογίας» – με 12 μέλη προερχόμενα από τους χώρους της Τυποποίησης, των Τηλεπικοινωνιών, της Ιατρικής, της Εκπαίδευσης (μέσης και ανώτατης), της Γλωσσολογίας και της Ακαδημίας Αθηνών και επικεφαλής τον Θ. Π. Τάσιο – και ένας χρόνος αφότου η ομάδα αυτή υπέβαλε την Τελική Έκθεσή της για ένα «συντονισμένο πρόγραμμα» παραγωγής ορολογίας σε εθνική κλίμακα· μια έκθεση που έμενε (και έμεινε τελικά) στα συρτάρια της ΓΓΕΤ και μπορεί να την βρει κανένας μόνο στην ιστοσελίδα http://www.eleto.gr/download/BooksAndArticles/1991_WG_Apodosi-Orologias_Report.pdf του ιστοτόπου της ΕΛΕΤΟ. Έχει περάσει ένας χρόνος, επίσης, από την υπογραφή και έναρξη της Συμφωνίας συνεργασίας πέντε οργάνων τυποποίησης-ορολογίας στους τομείς: Τηλεπικοινωνίες, Πληροφορική, Αρχές της Ορολογίας, Ακουστική και Μηχανίκευση (http://www.eleto.gr/download/BooksAndArticles/1990_SymfoniaTwnPente.pdf). Και ενώ ήταν διάχυτη η απογοήτευση των ανθρώπων της ορολογίας ότι δεν επρόκειτο να γίνει κάτι για την Ορολογία από τη μεριά του κράτους, η Μαρία, όντας η ίδια ενεργό μέλος της ομάδας ορολογίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία: Να φέρει κοντά τους ανθρώπους της Ορολογίας να συζητήσουν το κοινό πρόβλημα. Έρχεται με όλους σε επαφή και συνεννοήσεις.

14 Απριλίου 1992. Με πρόσκληση της Μαρίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, Ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ», στην οποία έλαβαν μέρος οι:

 Κώστας Βαλεοντής
 Σπύρος Διάμεσης
 Ελένη Γαλιώτου
 Μαρία Καρδούλη
 Εμμαν. Γιαννακουδάκης
 Ζωή Ξενάκη-Βαρλά
 Δημήτρης Γιάξας
 Μαίρη Παπαδάκη
 Αλέξανδρος Γκώγκος
 Βασίλης Φιλόπουλος

και στην οποία υιοθετήθηκε, ομόφωνα, πρόταση του Βασίλη Φιλόπουλου για τη δημιουργία συλλογικού οργάνου που θα κάλυπτε το υπάρχον μεγάλο κενό και θα συνέβαλλε ουσιαστικά στο συντονισμό των προσπαθειών για την ελληνική ορολογία. Η Μαρία συμμετέσχε στην Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε για την επεξεργασία του Καταστατικού του οργάνου αυτού, που δεν ήταν άλλο παρά η ΕΛΕΤΟ.

Το καταστατικό εγκρίθηκε στις 18/6/1992 από τα 46 ιδρυτικά μέλη της ΕΛΕΤΟ και η Μαρία ήταν Αντιπρόεδρος τόσο του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και όλων των εκλεγμένων Διοικητικών Συμβουλίων που ακολούθησαν ως το 2003, με πρόεδρο τον Βασίλη Φιλόπουλο και Γενικό Γραμματέα τον Κώστα Βαλεοντή. Από την έναρξη λειτουργίας της ΕΛΕΤΟ ως τη μέρα που έφυγε η Μαρία ήταν και ενεργό μέλος του ΓΕΣΥ (Γενικού Επιστημονικού Συμβουλίου) και επί 15 έτη χρημάτισε αντιπρόεδρός του.

Στο Ορόγραμμα έγραφε συχνά η Μαρία. Τα άρθρα της, πάντα για ορολογικά θέματα, μαρτυρούσαν το μεγάλο πάθος της για την ελληνική γλώσσα και ορολογία. Σύντομα, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ορογράμματος, ολόκληρη η συλλογή των άρθρων της στο Ορόγραμμα.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη του ΓΕΣΥ και λοιπά μέλη της ΕΛΕΤΟ, που γνωρίσαμε τη Μαρία, ας της αφιερώσουμε λίγες στιγμές της σκέψης μας διαβάζοντας αυτές τις γραμμές. Και σίγουρα, και στο μέλλον, δεν θα είναι λίγες οι στιγμές αναδρομής και αναλογισμού της παρουσίας της Μαρίας και της προσφοράς της στην ΕΛΕΤΟ.

Κ.Β.
« Last Edit: 01 Aug, 2020, 16:44:51 by spiros »


 

Search Tools