Ο Στράβων μάς πληροφορεί ότι μητρόπολη των Λευκανών είναι η Πετηλία, την οποία ίδρυσε ο Φιλοκτήτης, όταν έπειτα από τα Τρωικά βρήκε τη Μελίβοια, την πόλη του στη Θεσσαλία, αναστατωμένη, κι εγκαταλείποντας τη γενέθλια γη του ήρθε στην Ιταλία και κατοίκησε σ' έναν χώρο όπου έφτιαξε και τη νέα πόλη του, την Πετηλία.
Ο Στράβων όμως μας πληροφορεί ότι ο ίδιος ήρωας ίδρυσε και την Κρίμισσα στην αυτή περιοχή. Βασιζόμενος στον Απολλόδωρο (όχι στον ψευδο-Απολλόδωρο, συγγραφέα της «Βιβλιοθήκης»), ιστορεί ότι τα πλοία του Φιλοκτήτη έφθασαν στην κατοπινή χώρα των Κροτωνιατών. Εκεί, σε μια χερσόνησο ονομαζόμενη Κρίμισσα, ίδρυσε ο Φιλοκτήτης μια ομώνυμη προς εκείνην πόλη. Έχτισε επιπλέον πιο πέρα απ' αυτήν μια άλλη πόλη, με το όνομα Χώνες. Αργότερα, κατά τον Απολλόδωρο πάντα, ο Φιλοκτήτης έστειλε ορισμένους κατοίκους της δεύτερης πόλης του στη Σικελία, με ηγέτη τους τον Τρώα Αιγέστη, οι οποίοι ίδρυσαν εκεί μια πόλη, την οχύρωσαν και την είπαν Αιγέστα από τον αρχηγό τους.
Ο Κατωιταλιώτης ιστορικός Αντίοχος, που έγραψε σύγγραμμα περί Ιταλίας, πίστευε ότι η Ιταλία τελείωνε στο Μεταπόντιο, ενώ στην περιοχή του Τάραντα κατοικούσαν οι Ιάπυγες, γι' αυτό την ονόμαζε Ιαπυγία, όχι Ιταλία. Πιο κάτω είναι βέβαια ο πορθμός, ο οποίος ορίζεται από δύο κόλπους, τον Ιππωνιάτη (έτσι ονομαζόμενο από την ελληνική πόλη Ιππώνιον, αποικία των Λοκρών) στη Σικελία, και στην ιταλική πλευρά από τον Σκυλλητικό κόλπο, ο οποίος έλαβε το όνομά του από την πόλη Σκυλλήτιον ή Σκυλάκιον, αποικία των Αθηναίων (σήμερα ο κόλπος λέγεται Σκουιλάτσε).
Επανερχόμενος στον Λάο, όπου τελειώνει η Λευκανία, ας πούμε ότι ύστερα απ' αυτόν υπάρχει η πόλη Τεμέση, ομώνυμη προς την κυπριακή, που την κατονομάζει ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Αρχικά την ίδρυσαν οι Αύσονες, πρώτοι κάτοικοι της Ιταλίας, αλλά την κατέλαβαν οι Αιτωλοί, που επέστρεφαν από την Τροία, υπό τον Θόαντα, και τα κύματα και οι άνεμοι τούς έριξαν σ' αυτές τις ακτές.
Μακεδονία της Κυριακής, 21/01/2007, από τη στήλη του Θανάση Γεωργιάδη ●Έλληνες του κόσμου