Το λεξικό των σεξουαλικών προσδιορισμών για το 2022

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73025
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Το λεξικό των σεξουαλικών προσδιορισμών για το 2022

> Gender identity
Θα αρχίσουμε με την πιο σημαντική επισήμανση, δηλαδή το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και πώς τον προσδιορίζουμε. Η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου μπορεί να είναι ίδια ή διαφορετική από το φύλο με το οποίο γεννήθηκε. Είναι η πιο ενδόμυχη αντίληψη που έχει κάποιος για τον εαυτό του ως αρσενικό ή θηλυκό ή μείγμα των δυο ή κανενός εκ των δυο.

> Sexual orientation
Είναι η εγγενής ή αμετάβλητη διαρκής συναισθηματική, ρομαντική ή σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους. Δεν έχει σχέση η ταυτότητα του φύλου.

> Cisgender
Ο όρος που εν συντομία αναφέρεται ως cis υπάρχει σε λεξικά από το 2015, οπότε μάλλον ήλθε η ώρα να προσαρμοστούμε και οι Έλληνες στις εξελίξεις. Πρόκειται για τα άτομα που νιώθουν οικεία με το φύλο, με το οποίο γεννήθηκαν.

Δηλαδή, ο cis άνδρας αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας και η cis γυναίκα ως γυναίκα. Προέρχεται από το λατινικό cis που σημαίνει “από τη μεριά μας” και είναι αντίθετο του trans που σημαίνει “από την απέναντι πλευρά”. Και οι δυο όροι συναντιούνται στη χημεία, στο φαινόμενο της ισομέρειας, κατά το οποίο δύο ή περισσότερες χημικές ενώσεις, που αποτελούνται από τα ίδια χημικά στοιχεία και έχουν τον ίδιο μοριακό τύπο, παρουσιάζουν διαφορές στις φυσικές ή χημικές ιδιότητές τους.

CISGENDER ΚΑΙ STRAIGHT ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ
Το γεγονός ότι ένας cisgender αυτοπροσδιορίζεται με το φύλο της γέννησης του, δεν σημαίνει ότι το αυτό ισχύει για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Ως εκ τούτου, το να είσαι cisgender δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι είσαι straight (ετεροφυλοφιλικός -ελκύεσαι μόνο από άτομα του αντίθετου βιολογικού φύλο). Μπορεί να είσαι και cis gay, όπως η Νικόλ της διαφήμισης.

Όταν δεν είσαι cisgender, δεν σημαίνει πως είσαι transgender. Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται ούτε μια από τη μια, αλλά ούτε από την άλλη συνθήκη. Μπορεί να είναι non binary ή gender non-conforming ή ό,τι άλλο γουστάρει η ψυχή τους. Αλλά ας δούμε τους προσδιορισμούς αυτών των όρων, με τη βοήθεια του HRC (Human Rights Campaign).
[...]

Πηγή: Το λεξικό των σεξουαλικών προσδιορισμών για το 2022
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools