Translation - Μετάφραση

Translation Assistance => Greek monolingual forum => Γλωσσικά Σημειώματα => Topic started by: wings on 03 Nov, 2008, 13:53:15

Title: βουλή και κοινοβούλιο
Post by: wings on 03 Nov, 2008, 13:53:15
βουλή και κοινοβούλιο

Η λέξη βουλή (και η συνώνυμή της κοινοβούλιο) δηλώνει σώμα που συγκροτείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, τους βουλευτές, ασκεί νομοθετική εξουσία και ελέγχει την εκτελεστική εξουσία (την κυβέρνηση).

Η βουλή σήμαινε στα αρχαία ελληνικά «θέληση, απόφαση, γνώμη, συμβουλή» και «συμβούλιο, συνέδριο». Στην αρχαία Αθήνα δύο όργανα ασκούσαν νομοθετική εξουσία και επέβλεπαν τις αρχές της εκτελεστικής: η Βουλή των 500 και η Εκκλησία του Δήμου. Στη Βουλή των 500 μετείχαν 50 μέλη από καθεμιά εκ των 10 φυλών. Στην Εκκλησία του Δήμου αντιστοιχούσε στην αρχαία Σπάρτη η Απέλλα. Στο ρήμα εκκλησιάζω που σήμαινε «συνέρχομαι και συζητώ σε συνέλευση» αντιστοιχούσε το λακωνικό απελλάζω.

Το κοινοβούλιο προέρχεται από το ελληνιστικό κοινοβούλιον, που σήμαινε «γενική συνέλευση». Ο Στέφανος Κουμανούδης στο έργο του Συναγωγή νέων λέξεων καταγράφει τις εξής λέξεις, μερικές από τις οποίες μας ξενίζουν σήμερα, όπως κοινοβουλευτήριον, κοινοβουλευτικότης, κοινοβουλευτικοφάγος, κοινοβουλευτίτις, κοινοβουλευτοφοβία, κοινοβουλευτόφρων. Από τις λέξεις αυτές σήμερα είναι σε χρήση μόνο το ουσιαστικό κοινοβουλευτισμός, π.χ. Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Κυρίως χρησιμοποιείται σήμερα το επίθετο κοινοβουλευτικός, που δεν αναφέρεται από τον Κουμανούδη, π.χ. κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Από τη σημερινή «Άσπρη λέξη (http://www.asprilexi.com)»