200 κιθάρες για τον Μάνο (Μέγαρο, 23-24/10/2015)

spiros · 1 · 3387

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 852427
    • Gender:Male
  • point d’amour
Ένα πραγματικά εντυπωσιακό μουσικό σχήμα από 200 κιθάρες υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη έρχεται στο Μέγαρο για να γιορτάσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος γεννήθηκε στις 23/10/1925 στην Ξάνθη και απεβίωσε στις 15/6/1994 στην Αθήνα.

Τα έργα του μεγάλου συνθέτη θα παρουσιαστούν έτσι όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ, σε δυο συναυλίες, στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2015. Τον Βαγγέλη Μπουντούνη θα πλαισιώνουν οι: Μάρω Ραζή, String Demons (Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη) και «Οι Κιθαριστές», μια ορχήστρα που είχε διευθύνει για πρώτη φορά ο Χατζιδάκις, η μουσική του οποίου κυριαρχεί σε όλα τα προγράμματά της.

Σε αυτές τις δύο συναυλίες, οι οποίες εντάσσονται στη Σειρά Γέφυρες, συμμετέχουν ακόμη οι σοπράνο Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, Ελεάννα Κωνσταντά και Έφη Παπαδοπούλου, η Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Ελπίδα Παουλίνο), η Μεικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Σπύρος Κλάψης), το Τρίο Ανταλετάκ, καθώς και οι μουσικοί Χάρης Παναγιωτόπουλος (ντραμς), Όσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο) και Κωνσταντίνος Δελογιάννης (φυσαρμόνικα).

Το πρόγραμμα θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο, μια ορχήστρα από 80 περίπου σολίστ («Οι Κιθαριστές») παρουσιάζει μουσικές από την Αναγέννηση  και το Μπαρόκ  και συνεχίζει, εναλλάσσοντας μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι με συνθέσεις φίλων του (Nino Rota, Nicola Piovani, Maurice Jarre, Astor Piazzolla, κ.ά.), κυρίως από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Στο δεύτερο μέρος, οι String Demons θα ερμηνεύσουν ορχηστρικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, ενώ στο τρίτο και τελευταίο μέρος στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης θα ανέβει ολόκληρη η ορχήστρα. Περίπου 200 κιθαριστές, μαζί με τις δύο χορωδίες και τους σολίστ θα παίξουν μουσική και τραγούδια του Χατζιδάκι, καθώς και τα έργα Αθάνατος  και Ένα τραγούδι για τον Μάνο  που γράφτηκαν ειδικά για τις δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι αφιερωμένα στην μνήμη του.

Η γνωριμία του Μάνου Χατζιδάκι με τους «Κιθαριστές»
Όπως γράφει ο Βαγγέλης Μπουντούνης στο σημείωμά του για το διήμερο μουσικό αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Χατζιδάκι στο Μέγαρο: «Η ιστορία με τις ορχήστρες από κιθάρες αρχίζει το 1984. Τη χρονιά εκείνη έγινε το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί κιθαριστές απ’ όλη την Ελλάδα. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συναυλία. Επειδή όμως ήμασταν πολλοί, και η συναυλία θα ήταν τεράστια, αποφάσισα να παίξουμε κάτι όλοι μαζί. Μοίρασα νότες και αρχίσαμε να μελετάμε και να κάνουμε πρόβες. Ο Μάνος Χατζιδάκις, που, ύστερα από πρόσκλησή μου, ήρθε στο Ρέθυμνο να διδάξει στο σεμινάριο, άκουσε την “παράξενη” ορχήστρα μας, ενθουσιάστηκε από αυτό τον νέο ήχο και αποφάσισε να διευθύνει ο ίδιος τις πρόβες και την ιστορική πρώτη συναυλία των “Κιθαριστών” στο Τζαμί του Ρεθύμνου. Η ορχήστρα αυτή γνώρισε πολλές περιπέτειες μέχρι την περίφημη συναυλία του Φεστιβάλ Αθηνών το 2004 στο Ηρώδειο με τις 150 κιθάρες. Επρόκειτο για μια παρακινδυνευμένη απόπειρα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζαν τόσο πολλοί κιθαριστές μαζί. Παρ’ όλα αυτά το πείραμα πέτυχε, η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε ένα CD, το οποίο βρέθηκε για αρκετό καιρό στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Από τότε, “Οι Κιθαριστές” συνεργάστηκαν με σημαντικούς ερμηνευτές, έδωσαν πολλές και μεγάλες συναυλίες (Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, Λυκαβηττός) και ηχογράφησαν τέσσερις δίσκους. Τα τελευταία χρόνια, την προσπάθεια αυτή, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, έχουν αγκαλιάσει μαθητές, σπουδαστές και απόφοιτοι ωδείων, καθηγητές, σολίστ, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσικές σχολές, δήμοι και πολλοί άλλοι φορείς».

Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων:
10 € (Ζώνη Γ) / 18 € (Ζώνη Β) / 25 € (Ζώνη Α) / 35 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6 € / Πολύτεκνοι, 65+: 8,5 €
Πληροφορίες για το κοινό: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ώρα έναρξης στις 20.30 - See more at: Άρθρο - Ψυχαγωγία - Μέγαρο Μουσικής - in.gr
«200 κιθάρες για τον Μάνο» στο Μέγαρο Μουσικής - in.gr


 

Search Tools