Παγανέλι είναι στο κερκυραϊκό ιδίωμα το περιστέρι και ονομάζονται έτσι μετωνυμικώς γενικά οι Κερκυραίοι λόγω της πληθώρας περιστεριών στο νησί, ιδίως στις πλατείες του.
Παγανέλι | SlangWiki | FandomΟταν γινόνταν η διανομή,το αφεντικό κρατούσε για τον ευατό του τα καλά ψάρια,που τα μοσχοπουλούσε στην κεντρική ψαραγορά της Κέρκυρας και το λιανόψαρο το έδινε για μερτικό στους τραβηκτές.Αυτό το λιανόψαρο είχε την ιταλική ονομασία
braganeli.
http://dcorfu.blogspot.com/2007/10/blog-post_7333.htmlΚέρκυρα: «Παγανέλια» και «Φραγκολαντζέρηδες»
Το παγανέλι (η σωστή ονομασία είναι «μπραγανέλι») είναι το ανάμικτο μικρό ψάρι (ανακατεμένα μικρόψαρα, μπαρμπούνια, λιθρίνια, πέρκες, μουρμούρια κ.λπ.). Η παραφθορά αυτή προέρχεται από τούς αμόρφωτους και αγράμματους ψαράδες, οι οποίοι αντί τής σωστής λέξεως, «μπραγανέλι», διαλαλούσαν τά ψάρια τους με την λέξη, «παγανέλι» ή «παγανέλια». Άλλη παραδοχή τής λέξεως προέχεται από την λέξη «φαναγκρέλι» (είδος μικρού μελωδικού πουλιού, τα οποίο οι κυνηγοί όταν τα έπιαναν τα έβαζαν σε κλουβιά και τα πωλούσαν και τα έλεγαν «παγανέλια»). Λέγονται υποτιμητικά και «Φραγκολαντζέρηδες» (δηλαδή υπηρέτες, υποτακτικοί των Φράγκων=Δυτικών), πιθανών, λόγω του ότι η Κέρκυρα ουσιαστικά δεν γνώρισε τουρκική σκλαβιά (παρ’ ότι δέχτηκε πολλές αιματηρές επιδρομές των Τούρκων), ως ενετική, φραγκική και αγγλική κτήση.
Τοπωνυμικά παρατσούκλια κατοίκων της Ελλάδας - Πάρε-Δώσε