Βελτίωση ταχύτητας υπολογιστή με ανασυγκρότηση του αρχείου σελιδοποίησης

user2 · 1 · 8148

user2

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1283
Αν ο ΗΥ σου δεν 'πετάει' πια, μία από τις πιθανές αιτίες είναι ο κατακερματισμός του αρχείου σελιδοποίησης (pafing file, κομμάτι του σκληρού δίσκου το οποίο δεσμεύεται και χρησιμοποιείται ως RAM).

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο όταν, μετά από αναβάθμιση της φυσικής μνήμης του ΗΥ, ο χρήστης αλλάζει (και πολύ καλά κάνει) και το μέγεθος του αρχείου σελιδοποίησης (συνιστάται να είναι το 150% της φυσικής μνήμης RAM). Στην περίπτωση αυτή, έχουμε το μέγιστο κατακερματισμό του αρχείου. Σε τι ποσοστό ανέρχεται ο κατακερματισμός; Η ανάλυση του δίσκου με το εργαλείο ανασυγκρότησης δίνει μια τέτοια ένδειξη, καθώς και τον αριθμό των τμημάτων στα οποία έχει διασπαστεί το αρχείο (βλ. συνημμένο). Ωστόσο, το εργαλείο ανασυγκρότησης δεν προσφέρει τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του αρχείου σελιδοποίησης.

Η λύση ακούει στο όνομα Diskeeper. Η δοκιμαστική έκδοση, που λειτουργεί για 10 ή 15 μέρες, επαρκεί για την ανασυγκρότηση του αρχείου σελιδοποίησης και το καλό είναι ότι δεν ξανα-κατακερματίζεται (ακόμα και μετά από φορμάτ του δίσκου!). Οι οδηγίες της είναι απλές: αρκεί μια επανεκκίνηση του συστήματος ώστε να γίνει η ανασυγκρότηση πριν δεσμευτεί το αρχείο.

Εν κατακλείδι:
-Ορισμός του μεγέθους του αρχείου σελιδοποίησης σε σταθερό μέγεθος (και όχι κυμαινόμενο) - κατά προτίμηση στο 150% της RAM
 (Ιδιότητες συστήματος→Για προχωρημένους→κουμπί 'Ρυθμίσεις' στην ενότητα 'Επιδόσεις"→καρτέλα 'Για προχωρημένους'→κουμπί 'Αλλαγή' στην ενότητα 'Εικονική μνήμη")
-Ανασυγκρότηση δίσκου
-Ανασυγκρότηση αρχείου σελιδοποίησης με το Dk (και απεγκατάσταση του προγράμματος) - Μπορεί να πάρει μερικά έως αρκετά λεπτά...

Βέβαια, πριν από όλα αυτά καλό είναι να έχουμε πάρει αντίγραφα των δεδομένων μας και, φυσικά, να μην πλησιάζει κάποια προθεσμία.
« Last Edit: 29 Jul, 2006, 14:55:03 by yiannismark »


 

Search Tools