Επανέρχεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Επανέρχεται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ    

Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2008, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, σηματοδοτώντας τη στροφή της κυβέρνησης στη φορολογική πολιτική, πλήρως διαφοροποιημένη από αυτήν του προκατόχου του Γ. Αλογοσκούφη.

Οι απώλειες των εσόδων από αυτήν την αλλαγή θα καλυφθούν, σύμφωνα με τον υπουργό, από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από το 75% στο 80%, και από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά κατά 20%. Εξάλλου σε ό,τι αφορά το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων) καθιερώνεται αφορολόγητο 200.000 ευρώ ανά οικογένεια, όχι μόνο για την πρώτη κατοικία, αλλά για το σύνολο των ιδιοκτησιών της, ενώ προσαυξάνεται 30.000 ευρώ για κάθε παιδί για τις οικογένειες με 3 παιδιά και άνω. Για τους άγαμους το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ. Από τα αφορολόγητα αυτά και πάνω ισχύει ο συντελεστής 1 τοις χιλίοις, ενώ στα τεκμήρια το νέο “ήπιο” καθεστώς θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2009, που θα δηλωθούν δηλαδή το 2010.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ


Το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας ούτε παροχών, αλλά διασφαλίζει την ανάπτυξη και με στοχευμένες ενισχύσεις στηρίζει τους ασθενέστερα οικονομικά πολίτες τόνισε εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 - 2011.

Όπως τόνισε, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Το ισχυρότερο όπλο μας, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, απέναντι στην κρίση, είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες οικονομικές διεθνείς συνθήκες, λόγω των επενδύσεων που προβλέπονται μέσω του επενδυτικού νόμου, της εφαρμογής του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ) και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα μείωσης των κρατικών δαπανών και επισήμανε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας ούτε παροχών, αλλά διασφαλίζει την ανάπτυξη και με στοχευμένες ενισχύσεις στηρίζει τους ασθενέστερα οικονομικά πολίτες. Οι δαπάνες θα περιοριστούν δραστικά στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα τα έσοδα θα ενισχυθούν. Ταυτόχρονα, θα εξειδικευτούν τα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αναφερόμενος ο κ. Παπαθανασίου στα θέματα προσλήψεων στο δημόσιο, είπε ότι οι νέες προσλήψεις θα είναι λιγότερες από τον αριθμό των όσων συνταξιοδοτούνται. Επίσης ότι η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, ενώ η καταβολή μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία και μόνη υπηρεσία.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Παράλληλα, προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών σε όλους τους κωδικούς εκτός από εκείνους που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις. Η εξοικονόμηση δαπανών αναμένεται να είναι σε αυτήν την περίπτωση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας αναμένεται ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ. Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι ακόμη θα μειωθούν κατά 10% οι συμβάσεις έργου το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ΔΕΚΟ. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είπε ο κ. Παπαθανασίου, είναι οι όποιες περικοπές δαπανών να ξεκινούν από το κράτος. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες περικοπές στο εισόδημά τους, εάν πρώτα το κράτος δεν ανταποκρίνεται στον περιορισμό των δαπανών. Οι προβλέψεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 - 2011 είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα, την ίδια ώρα που αναφέρεται σε προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς, την ίδια ώρα που καταστροφολογεί, με ανακοινώσεις του προβαίνει σε παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ. Εξάλλου είπε, σε σχέση με την επιστολή του ΣΕΒ για την οικονομία, ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και περιμένουμε από το ΣΕΒ να το πράξει αυτό με επενδύσεις και πάντως όχι να προτείνει νέες επιδοτήσεις για τον ΣΕΒ.

Οι νέοι άξονες του τριετούς προγράμματος Σταθερότητας

* Αφορολόγητο: Το αφορολόγητο επανέρχεται και για τα εισοδήματα του 2008 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

* Τσιγάρα - ποτά: Αυξάνεται ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα από 75% σε 80% και κατά 20% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ποτά και την μπίρα, με εξαίρεση το κρασί.

* ΕΤΑΚ: Καθιερώνεται αφορολόγητο 200.000 ευρώ ανά οικογένεια, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 35.000 ευρώ για όσους έχουν από 3 παιδιά και πάνω. Για τους άγαμους το όριο είναι στα 100.000 ευρώ.

* Δαπάνες: Μειώνονται κατά 10% τα όρια πληρωμών όλων των κωδικών του προϋπολογισμού εκτός από τους κωδικούς των μισθών και των συντάξεων και τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

* Τεκμήρια: Αναβάλλεται η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και μεταφέρεται για τα εισοδήματα του 2009 που θα δηλωθούν το 2010.

* Μισθοί: Επιβάλλεται πλαφόν στους μισθούς προέδρων και ανωτάτων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ύψος του μισθού του γ.γ. υπουργείου (6.000 ευρώ). Παράλληλα ενοποιούνται οι θέσεις προέδρων και ανωτάτων στελεχών, ώστε ένα πρόσωπο να λαμβάνει ένα μισθό.

Πηγή: makthes.gr
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools