Πώς συμπληρώνουμε μια Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών

diceman · 32 · 105644

selenia

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 336
    • Gender:Female

Εγώ δεν διαθέτω ακόμα ΔΠΥ... Πρόσφατα, ωστόσο, μου ανέθεσαν μια μετάφραση από το εξωτερικό (ΕΕ) και μου είπαν πως το μόνο που ζητούν είναι ένα free form invoice. Αν καταλαβαίνω καλά, πρόκειται για αθεώρητο τιμολόγιο που θα φτιάξω μόνη μου. (Ε; Εεεεε;)

Κι ερωτώ: το τιμολόγιο αυτό πρέπει να περιέχει την ανάλυση που περιγράφει ο diceman;
Μήπως υπάρχει διαθέσιμη κάποια τέτοια έτοιμη φόρμα, που μπορώ να συμβουλευτώ;

καλησπέρα Gingin

όπως είπα προηγουμένως, στο εξωτερικό δεν τους ενδιαφέρει πως φορολογείσαι εδώ και τι κάνεις.

Συνήθως οι εταιρείες του εξωτερικού δεν ενδιαφέροντα για τις επίσημες αποδείξεις μας. Η κάθε εταιρεία έχει το δικό της πρότυπο που σου ζητάει να συμπληρώσεις. Δεν τους χρεώνεις ΦΠΑ. Εκείνοι είναι καλυμένοι. Εσύ κάνεις το κουμάντο σου με το μπλοκάκι σου από κει και πέρα.

Για ενδοκοινοτικές, δεν τους χρεώνεις ΦΠΑ. Δεν τους στέλνεις αναλυτικά την απόδειξη σου. Το παράδειγμα του Diceman ήταν για την Ελλάδα.

Οπότε μπορείς να συντάξεις μόνη σου μια απόδειξη στο Word ή να χρησιμοποιείς μία έτοιμη φόρμα.

'Ετοιμες απλές φόρμες απόδειξης μπορείς να βρείς και στον ιστότοπο της Microsoft, από το Word στα templates

Μπορείς να "φτιάξεις" μια δικιά σου σε Excel  που θα χρησιμοποιείς για όλους τους πελάτες σου.
Si les points de suspension pouvaient parler, ils pourraient en dire des choses et des choses !
Pierre Dac


iota

  • Guest
@ diceman - Ευχαριστώ για την διευκρίνιση, αυτό γνώριζα και εγώ αλλά δημιουργήθηκε "θέμα" πως & γιατί το μπλοκάκι μου δεν διέθετε κουτάκι που να επιλέγεται για την κοπή επί πιστώσει Δ.Π.Υ.
(Το "επί πιστώσει Δ.Π.Υ." δεν το σχολιάζω γιατί ακόμα δεν άρχισα να συμμετέχω στο forum δεν είναι και το καλύτερο να αρχίσω την γκρίνια επί του σχετικού συστήματος.)
@ selenia - Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες και οι συμβουλές του λογιστή σου, να 'σαι καλά που τις παρέθεσες!



paradox

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 2
Γεια.

Εγώ έχω μια διαφορετική αλλά ψιλοσχετική απορία. Δεν ξέρω αν κάνω καλά που την κάνω εδώ, αλλά δεν ξέρω που αλλού να την κάνω. Όποιος μπορεί να βοηθήσει απαντάει.

Είμαι Ελεύθερος Επαγγελματίας και σήμερα μου ήρθε να πληρώσω OAEE 290,98Ε για πρώτη φορά ενώ πρόσφατα έμαθα πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες το αφορολόγητο όριο είναι 9500Ε και όχι 12000Ε.

Αυτό που θέλω να βρώ είναι πόσο είναι το μηνιαίο μου καθαρό εισόδημα (- φόρους, - OAEE) αν κόβω το μήνα ΑΠΥ της τάξης των 1000Ε μεικτά και δεν παρουσιάζω δικαιολογούμενα έξοδα (δηλαδή δεν μου κόβουν τιμολόγια).

Η πρώτη απορία μου είναι. Τα 290,98Ε ανα δίμηνο (~1746Ε το χρόνο) για τον ΟΑΕΕ πιάνονται σαν έξοδα ή όχι; - Και αν ναι, πως δικαιολογούνται στην Εφορία ως έξοδα;

Το άλλο ερώτημά μου είναι, αν τα έσοδα υπολογίζονται ως το Μεικτό εισόδημα (πληρωμή+ΦΕΕ), ή ως το Μεικτό εισόδημα + ΦΠΑ 19% που αναγράφω στο κουτάκι στις αποδείξεις;

*---------------*
Πιο συγκεκριμένα έστω οι αποδείξεις μου έχουν την δομή:
Συνολικό ποσό:          1190Ε
Καθαρά:                 1000Ε
ΦΠΑ 19%:                190Ε
Παρακράτηση φόρου 20%:  200Ε
...... Και στο χέρι παίρνω 1000Ε μετρητά. (τα 10 Ευρώ μου τα χαρίζουν για χάρην απλοποίησης).

Το καθαρό ποσό που θα πάρω σε ένα χρόνο θα είναι 12000Ε στο χέρι.
Απ' αυτά θα πληρώσω σίγουρα τα 1746Ε ΟΑΕΕ. Άρα το καθαρό ποσό που θα έχω στο χέρι θα είναι: 10254Ε το χρόνο.

Αν ο ΟΑΕΕ δεν πιάνεται ως έξοδα, και αφού δεν έχω κόψει τιμολόγια η διαφορά Εσοδα-Έξοδα θα είναι 12000. Το όριο για Ελεύθερο Επαγγελματία είναι 9500Ε άρα θα φορολογηθώ και την διαφορά των 12000-9500= 2500Ε με 20% δηλαδή άλλα 500Ε.

Άρα τα χρήματα που θα μου μείνουν στο χέρι θα είναι 10254-9754Ε το χρόνο = 813Ε/Μήνα.

Αν τώρα ως έσοδα υπολογίζεται το Μεικτό εισόδημα + 19% ΦΠΑ, τότε το ποσό των 12000Ε γίνεται για την εφορία 14280Ε, και με αφορολόγητο όριο 9500Ε θα πρέπει να πληρώσω στην Εφορία 956Ε αντί για 500Ε (που αντιστοιχεί σε 775Ε/Μήνα καθαρά).

Σωστά το υπολογίζω;
Ποια περίπτωση είναι η σωστή. Στα έσοδα πιάνονται μόνο τα Μεικτά ή τα Μεικτά + ΦΠΑ;

Αν όχι, μπορεί κάποιος να κάνει τον υπολογισμό βήμα βήμα, ώστε να ξέρω εξ' αρχής πόσα χρήματα θα πρέπει να βάλω στην άκρη (πάγια έξοδα εφορίας, ΟΑΕΕ) για φέτος προτού αρχίσω να ξοδεύω;

Ευχαριστώ.


auditor

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2469
    • Gender:Male
Φίλε paradox

Πρώτα απ' όλα: ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) δεν μπαίνει στα έξοδα. Όλο το ποσό μπαίνει στη σχετική γραμμή της φορολογικής σου δήλωσης και αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα ΕΚΕΙ. Συμπέρασμα: μειώνει το ποσό στο οποίο επιβάλλεται φόρος εισοδήματος. Όχι το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται ο ΦΠΑ στο τρίμηνο.

Δεύτερον, μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει. ΟΑΕΕ πληρώνεις ακόμα και αν τα εισοδήματά σου είναι μηδέν (0). Πρόκειται για ασφάλιση (όπως το ΙΚΑ που θα σου παρακρατούσαν αν ήσουν μισθωτός).
Το ποσό, δε, δεν υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων σου. Είναι φιξ, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση κ.λπ.

Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα που γράφεις είναι ψιλοεκτός θέματος.


Nick Roussos



user2

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1282
Συμφωνώ με τα παραπάνω.
Και κάτι άλλο: μην λαμβάνεις καθολου υπόψη σου τον ΦΠΑ. Φαντάσου ότι μόλις τον εισπράξεις θα τον βάζεις σε έναν τραπ. λογ/σμο τον οποίο θα διατηρείς μόνο για αυτή τη χρήση. Από εκεί θα κάνεις μία και μόνη ανάληψη κάθε τρίμηνο: για να τον πληρώσεις στην κα Εφορία.

Είμαστε οι αφιλοκερδείς εισπράκτορες του κράτους!


user2

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1282
Αν όχι, μπορεί κάποιος να κάνει τον υπολογισμό βήμα βήμα, ώστε να ξέρω εξ' αρχής πόσα χρήματα θα πρέπει να βάλω στην άκρη (πάγια έξοδα εφορίας, ΟΑΕΕ) για φέτος προτού αρχίσω να ξοδεύω;
Χμμμ, αν μου επιτρέπεις, σε αυτά που θα βάζεις στην άκρη θα πρόσθετα την... αποταμίευση.
Επίσης, στη θέση σου θα αγχωνόμουν μήπως οι τόσοι a priori υπολογισμοί μου τρώνε πολύ χρόνο από αυτή καθεαυτή τη δουλειά :)

Quote
Πιο συγκεκριμένα έστω οι αποδείξεις μου έχουν την δομή:
Συνολικό ποσό:          1190Ε
Καθαρά:                 1000Ε
ΦΠΑ 19%:                190Ε
Παρακράτηση φόρου 20%:  200Ε
...... Και στο χέρι παίρνω 1000Ε μετρητά. (τα 10 Ευρώ μου τα χαρίζουν για χάρην απλοποίησης).
Όχι. Θα πάρεις στο χέρι 800. Ο Φπα είναι μόνο προσωρινά στην διάθεσή σου, μέχρι το τέλος του τριμήνου. Όμως, τον επόμενο χρόνο, μετά από την εκκαθάριση της φορολογικής σου δήλωσης, ίσως πάρεις πίσω την παρακράτηση του 20%. Αυτό εξαρτάται φυσικά από το ύψος των εισοδημάτων και των άλλων περιουσιακών σου στοιχείων.
« Last Edit: 08 Jan, 2008, 17:02:38 by yiannismark »


paradox

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 2
Οκ. Thanks auditor. Το πρώτο που απάντησες χρειαζόμουν. Το δεύτερο το ξέρω. :)

Στα υπόλοιπα..... Χμ... Με μια ερώτηση μπορούν να υποθούν ως: Στην φορολογική δήλωση ως έσοδα βάζουμε (/ή τα υπολογίζουν αυτοί από) το Μεικτό ποσό εισόδων (πληρωμή+ΦΕΕ), το Μεικτό με τον ΦΠΑ 19%, ή μόνο το καθαρό (το τι παίρνουμε στο χέρι);.
(Ποιό ποσό δηλαδή χρησιμοποιεί η εφορία για να υπολογίσει τον φόρο που θα πρέπει να επιστρέψει ή να ζητήσει επιπλέον;)

Ευχαριστώ πολύ. :)

yiannismark.
Όταν λες εισπράττω τον ΦΠΑ, εννοείς από τα 1000Ε που θα παίρνω στο χέρι να βάζω τα 190Ε σε τραπεζικό λογαριασμό;
Quote
Ο Φπα είναι μόνο προσωρινά στην διάθεσή σου, μέχρι το τέλος του τριμήνου. Όμως, τον επόμενο χρόνο, μετά από την εκκαθάριση της φορολογικής σου δήλωσης, ίσως πάρεις πίσω την παρακράτηση του 20%. Αυτό εξαρτάται φυσικά από το ύψος των εισοδημάτων και των άλλων περιουσιακών σου στοιχείων.
.. Υπάρχει περίπτωση όμως αν ξεπερνάω το όριο να μου ζητήσουν να πληρώσω και άλλο 20% μεταξύ των (εσόδων-εξόδων) μου και του αφορολόγητου ορίου. Κάνω λάθος;

Κι ένα τελευταίο: Κάθε τρίμηνο πρέπει να πληρώνω εφορία; Και όχι κάθε χρόνο; (μια φορά δεν κανουμε φορολογική;). Γιατί για το τρίμηνο πρώτη φορά εδώ το διαβάζω! .. Σας έρχεται κάποιο χαρτί κάθε τρίμηνο που σας λέει να πάτε εφορία;


user10

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1243
    • Gender:Female
Κι ένα τελευταίο: Κάθε τρίμηνο πρέπει να πληρώνω εφορία; Και όχι κάθε χρόνο; (μια φορά δεν κανουμε φορολογική;). Γιατί για το τρίμηνο πρώτη φορά εδώ το διαβάζω! .. Σας έρχεται κάποιο χαρτί κάθε τρίμηνο που σας λέει να πάτε εφορία;

Κάθε τρίμηνο, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ανάλογα με το ψηφίο στο οποίο λήγει το ΑΦΜ σου, πρέπει να πηγαίνεις στην Εφορία και να πληρώνεις το ΦΠΑ που παίρνεις από τον εργοδότη σου. Απ' αυτό το ΦΠΑ έχεις δικαίωμα ν' αφαιρέσεις το ΦΠΑ που πληρώνεις για πράγματα για τα οποία δικαιούσαι να σου κόψουν τιμολόγιο όταν αγοράζεις κάτι - π.χ. τα μελάνια σου. Έτσι, πληρώνεις το ΦΠΑ που περισσεύει.

Θα σε συμβούλευα να ρίξεις μια ματιά εδώ: https://www.taxisnet.gr/web/default.html


user2

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1282
Χμ, όταν ήμουν σε αυτή τη φάση ανακάλυψης του θαυμαστού κόσμου της εφορίας, αποφάσισα να απευθυνθώ σε λογιστή για να έχω το κεφάλι μου (και όχι μόνο) ήσυχο.
Φόρος εισοδήματος:
Δες εδώ τις κλίμακες φορολογίας από τις οποίες εξαρτάται τι φόρο εισοδήματος πληρώνουμε:
Εγχειρίδιο συνηθέστερων ερωτήσεων - απαντήσεων σε φορολογικά θέματα (Φεβρουάριος 2007)
ΦΠΑ:
Κάθε τρίμηνο παίρνεις ένα ειδικό έντυπο της εφορίας και συμπληρώνειες/υπολογίζεις (εσύ ή ο υπέροχος αυτός άνθρωπος που θα εμπιστευθείς) τα εξής:
(α) ΦΠΑ που εισέπραξες απο τους πελατες σου
(β) ΦΠΑ που πλήρωσες αγοράζοντας ήδη / υπηρεσίες που σχετίζονται με το αντικείμενο της δουλειάς σου. Παραδείγματα εξόδων που περνάνε στην εφορία: υπολογιστές, λεξικά, συνδέσεις τηλεφώνου, ιντερνετ, κάποιο μέρος της ΔΕΗκαι άλλων ΔΕΚΟ, κάποια έξοδα αυτοκινήτου, κ.α. που δεν μου έρχονται. Πρέπει βεβαια να έχεις ζητήσει τιμολόγια για όλα αυτά.

Έπειτα, κάνεις την αφαίρεση:
(α) - (β) = Πληρωτέος ΦΠΑ. Πρέπει μέχρις τις 20 του μήνα που έπεται του τριμήνου να πας στην Εφορία και να τον καταβάλεις. Ή μέσω τραπέζης.




user2

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1282
Αυτή η κατηγοριοποίηση θα σε βοηθήσει να πάρεις μια καλή ιδέα:

Please Read First! Frequently Asked Questions on Working as a Translator in Greece
→ ενότητα Φορολογικά.

Αλήθεια, είσαι μεταφραστής;


user10

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1243
    • Gender:Female
Χμ, όταν ήμουν σε αυτή τη φάση ανακάλυψης του θαυμαστού κόσμου της εφορίας, αποφάσισα να απευθυνθώ σε λογιστή για να έχω το κεφάλι μου (και όχι μόνο) ήσυχο.

+1


banned13

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2972
    • Gender:Female
Quote
Κάθε τρίμηνο πρέπει να πληρώνω εφορία; Και όχι κάθε χρόνο; (μια φορά δεν κανουμε φορολογική;). Γιατί για το τρίμηνο πρώτη φορά εδώ το διαβάζω! .. Σας έρχεται κάποιο χαρτί κάθε τρίμηνο που σας λέει να πάτε εφορία;
Καμία σχέση με τον φόρο εισοδήματος και τη φορολογική δήλωση που κάνουμε μια φορά το χρόνο. Κάθε τρίμηνο αποδίδουμε τον ΦΠΑ που έχουμε εισπράξει από τους πελάτες μας. Δηλαδή, τον Απρίλιο αποδίδουμε το ΦΠΑ του 1ου τριμήνου, τον Ιούλιο το ΦΠΑ του 2ου τριμήνου κ.ο.κ. Τα χρήματα που μας δίνει ο πελάτης για το ΦΠΑ δεν μας ανήκουν, τα παίρνουμε από αυτόν για να τα δώσουμε στο κράτος. (Γι' αυτό είναι καθαρή κλοπή όταν στα εστιατόρια δεν μας δίνουν απόδειξη. Μας παίρνουν τον ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν, τον τσεπώνουν.)

Μια φορά το χρόνο επίσης υποβάλλουμε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, αλλά γι' αυτό είναι καλύτερα να απευθύνεσαι σε έναν λογιστή. Επίσης μια φορά το χρόνο υποβάλλουμε συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών. Πολλή γραφειοκρατία.


auditor

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 2469
    • Gender:Male
Σημείωση: όλα, πλέον, γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω της ΓΓΠΣ. ΦΠΑ, εκκαθαριστική ΦΠΑ, πελατών-προμηθευτών, εισόδημα.
Nick Roussos


gellyg

  • Semi-Newbie
  • *
    • Posts: 6
Χρήσιμο για νέους επαγγελματίες, ώστε να μην αρχίσουν τις μουτζούρες και τις ακυρώσεις στο ολοκαίνουργιο δελτιάκι τους!

Ας υποθέσουμε ότι το μεικτό ποσό της αμοιβής μας είναι €100, χάριν ευκολίας.
Σημείωση: "Μεικτό" σημαίνει ότι περιλαμβάνεται και ο φόρος μας (ΦΕΕ), όχι όμως και το ΦΠΑ (που βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη).

Στο πάνω δεξιά κουτάκι της απόδειξης γράφουμε το μεικτό ποσό + το ΦΠΑ (19%) που προκύπτει από αυτό, άρα €119. Το ίδιο ποσό το γράφουμε και ολογράφως και κατόπιν κάνουμε την παρακάτω ανάλυση:

Συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ (19%)= €19
Παρακρατήθηκε ΦΕΕ (20%)= €20
Καθαρή Αξία= €100
Πληρωτέα= €99

Υπενθυμίζω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση να αποδίδουν στην Εφορία το ΦΠΑ που προκύπτει από την εργασία τους ανά τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι για την παραπάνω δουλειά θα εισπράτταμε €99, αλλά θα αποδίδαμε στην Εφορία τα €19. Ανάλογα με τα λοιπά εισοδήματά μας, μέρος του ΦΕΕ πιθανόν να μας επιστραφεί με το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της επόμενης φορολογικής δήλωσης.

Καλησπέρα και μπράβο για το τόσο ενημερωτικό site μήπως γνωρίζει κανείς πως έχουν τροποποιηθεί πλέον ο φόρος και το φπα στο χώρο της μετάφρασης;


lefty

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 987
    • Gender:Female

 

Search Tools