δημιουργική ασάφεια → creative unclearness, creative vagueness, creative ambiguity

valeon · 2 · 1807

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 827034
    • Gender:Male
  • point d’amour
δημιουργική ασάφεια" "creative
creative vagueness
creative ambiguity

Greece used “creative ambiguity” to win a loan lifeline from its international partners, Finance Minister Yanis Varoufakis said, provoking anger in Germany’s parliament which approved the deal on Friday.
Greece's "creative ambiguity" won extra lifeline, says finance minister | Reuters

Ο όρος «δημιουργική ασάφεια» έγινε πλατιά γνωστός στη χώρα μας το 2015, από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία με τους δανειστές ήταν γεμάτη ασάφειες, δηλώνοντας εντούτοις περήφανος για αυτές. Τις χαρακτήρισε μάλιστα «δημιουργικές ασάφειες» και είπε: «Οχι μόνο εμείς, αλλά και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες ώστε να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους […] Εκείνοι μου το ζήτησαν. Δεν δουλεύουμε κανέναν, εκείνοι μου το ζήτησαν για να το περάσουν από τη Βουλή τους, ότι είναι καλύτερα να το αφήσουμε φλου».
Η δημιουργική ασάφεια φυσικά δεν είναι απλώς κάτι «φλου». Ο όρος έχει πίσω του ιστορία μισού αιώνα. Κρατάει από τον Ψυχρό Πόλεμο. Εισηγητής του είναι ο αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος όρισε ως δημιουργική ασάφεια σε μια συμφωνία την ηθελημένα ασαφή ή αμφίσημη με αφαίρεση των σημείων αιχμής διατύπωση, ώστε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να μπορούν να προσδώσουν τη δική τους ερμηνεία για το περιεχόμενο και συνεπώς να μπορούν να την υπογράψουν. Με λίγα λόγια, όλα να είναι αποχρώσεις του γκρι, και μάλιστα πάνω από πενήντα.
Τίθεται όμως εύλογα το εξής ζήτημα: Μήπως η δημιουργική ασάφεια είναι ένα «τέχνασμα μεταγλώττισης» με στόχο να συγκλίνουν οι απόψεις και τελικά να συμφωνούν όσοι διαφωνούν και κάποιος να καρπώνεται τα κέρδη της συμφωνίας; Οταν ανοίγει ο χώρος στη θολή και ομιχλώδη διατύπωση διαφορετικών ερμηνειών, φυσικό είναι καθένας να χρησιμοποιεί τη δική του ερμηνεία κατά το δοκούν. Οι θολές αυτές διατυπώσεις υπάρχουν λοιπόν για να αποπροσανατολιζόμαστε ή για να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς προσβλέποντας ίσως σε ευνοϊκότερους συσχετισμούς και βελτιωμένες μακροπρόθεσμες συνθήκες; Και, κυρίως, είναι μια πρακτική η οποία έχει την ίδια ισχύ και στην πολιτική και στη διπλωματία;
Δημιουργική ασάφεια: τέχνασμα ή εργαλείο συνεννόησης; - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online
« Last Edit: 01 Dec, 2021, 12:13:26 by spiros » 

Search Tools