Σύμβαση έργου για επιμέλεια λεξικού

rigesroz

 • Semi-Newbie
 • *
  • Posts: 4
  • Gender:Female
Καλησπέρα.

Θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα ζωτικής σημασίας. Η κατάσταση έχει ως εξής:

Εδώ και ένα περίπου χρόνο εργάζομαι ως επιμελήτρια λεξικού σε μεγάλο εκδοτικό οίκο (δεν ξέρω αν πρέπει να τον κατονομάσω). Η δουλειά είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και η αμοιβή ιδιαιτέρως δυσανάλογη, και φυσικά ούτε λόγος για ασφάλιση, άδειες κλπ. Καθώς πλέον ασφυκτιώ υπό όλα αυτά τα βάρη, θα ήθελα να διακόψω τη συνεργασία μου με τον εκδοτικό οίκο, πράγμα που πιθανώς προσκρούει στη σύμβαση έργου που έχω υπογράψει, ζήτημα για το οποίο θα ήθελα την άποψή σας.

Λοιπόν, όπως προανέφερα, το υπογραφέν έγγραφο είναι μια σύμβαση έργου. Στο κείμενο δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με το χρόνο δέσμευσής μου στο έργο αυτό. Επισημαίνω πως πρόκειται για επιμέλεια λεξικού, στην οποία εργάζεται εκτός εμού άλλος ένας βοηθός επιμελητής και ο αρχιεπιμελητής. Η μόνη αναφορά σε καταγγελία, ή ο,τιδήποτε άλλο τέτοιο, της σύμβασης, γίνεται στο άρθρο 7, όπου ορίζονται επί λέξει τα εξής:

"Ο Εκδότης έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε να καταγγείλει μονομερώς την σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή ο Εκδότης θα οφείλει να καταβάλει στον Επιμελητή το αντάλλαγμα που αντιστοιχεί στις μέχρι τη στιγμή της καταγγελίας περατωθείσες υπηρεσίες του Επιμελητή, εκτός αν η καταγγελία οφείλεται σε παραβίαση όρου της παρούσας, πλημμελή ή μη εκπλήρωση των κατά την παρούσα υποχρεώσεων του Επιμελητή, οπότε ο Εκδότης θα δύναται να αξιώσει από τον Επιμελητή την προσήκουσα αποζημείωση."

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μόνο αυτή η αναφορά για την περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, που αφορά την πλευρά του Εργοδότη (του Εκδότη), και καμία αναφορά στην πλευρά του Εργολάβου (εμού).

Ποιο δεσμευτικό χαρακτήρα πιστεύετε ότι μπορεί να έχει αυτή η σύμβαση έργου; Πώς θα μπορούσα να κινηθώ για να μπορέσω να απεμπλακώ από το έργο χωρίς να υποστώ κυρώσεις; Γενικά, τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ποια βήματα να ακολουθήσω; Κάθε βοήθεια είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, καθώς το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον ένα χρόνο από τώρα (παρόλο που αρχικά ο Εργοδότης διατεινόταν ότι επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη που μας πέρασε, πράγμα που φυσικά δεν αναγράφεται στη σύμβαση).
« Last Edit: 13 Jan, 2008, 10:55:53 by spiros »


wings

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 72548
  • Gender:Female
 • Vicky Papaprodromou
Αρχική μου πρόταση είναι να συμβουλευτείς δικηγόρο, δίνοντάς του τη σύμβαση έργου για να τη μελετήσει και να σου πει τι περιθώρια κινήσεων έχεις.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)banned8

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 132
  • Gender:Male
Αν εγώ ήμουν ο εκδότης, ο υπεύθυνος της έκδοσης, αν έβλεπα το έργο σαν παιδί μας, θα ήθελα να έρθεις σε μένα. Θα ήθελα να καταλάβω τι πήγε στραβά (αν δεν το ξέρω ήδη) σ’ αυτό το τόσο καλά καταστρωμένο εκδοτικό σχέδιο. Δεν θα ήθελα να έχω σε επιτελική θέση έναν συνεργάτη που είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά και δεν μπορεί πια να την κάνει με τον απαραίτητο ενθουσιασμό και αφοσίωση. Θα προτιμούσα να βοηθούσες, με την περιγραφή των προβλημάτων, να βρεθεί γρήγορα κατάλληλος αντικαταστάτης σου. Να χωρίσουν οι δρόμοι μας χωρίς οξύτητα. Δεν θα σκεφτόμουν με κανέναν τρόπο κυρώσεις σε βάρος σου, αφού δεν έχω σχεδιάσει σωστά την έκδοση και να τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις. Ούτε άλλωστε έβαλαν οι νομικοί μας στο συμφωνητικό που υπογράψαμε κάποιες κυρώσεις σε βάρος σου σε περίπτωση πρόωρης εγκατάλειψης του έργου.

Όπως καταλαβαίνεις, η πρότασή μου είναι να καταθέσεις το πρόβλημά σου στον υπεύθυνο, να του ανακοινώσεις ότι θέλεις να αποχωρήσεις όσο γίνεται νωρίτερα και να χωρίσουν οι δρόμοι σας χωρίς άλλες συγκρούσεις. Αλλά, βέβαια, δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος του έργου. Ούτε γνωρίζω τις λεπτομέρειες των συνθηκών. Μόνο το άγριο τοπίο των εκδόσεων στη χώρα μας. Εσύ, που γνωρίζεις καλύτερα τις λεπτομέρειες, καλά θα κάνεις να ζητήσεις και από δικηγόρο να σε συμβουλεύσει σε σχέση με το συμφωνητικό σας και τα όσα προβλέπει γενικότερα ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις.


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Τα κοινή συναινέσει διαζύγια είναι κατά κανόνα καλύτερα από τα κατ' αντιδικία και για τις δύο πλευρές.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τυχόν νομικές-αστικές κυρώσεις εν ευθέτω χρόνω.
Πολλή δοτική έχει πέσει...
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||elena petelos

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 3180
  • Gender:Female
 • Qui ne dit mot consent.
Αν εγώ ήμουν ο εκδότης, ο υπεύθυνος της έκδοσης, αν έβλεπα το έργο σαν παιδί μας, θα ήθελα να έρθεις σε μένα.

@Νικελάκι
:) Είσαι αθεράπευτα ρομαντικός.

Αν και είναι δεν είμαι αρμόδια -και θα απαντήσει, φαντάζομαι, ο Αλ. ή κάποιος που να ξέρει καλύτερα (για παράδειγμα, αν οι συνθήκες εκτέλεσης του έργου (υπό σύμβαση έργου) μοιάζουν με συνθήκες εξαρτημένης εργασίας, οπότε μπαίνει στο παιχνίδι η Επιθεώρηση Εργασίας κ.λπ. -π.χ. http://www.kethi.gr/greek/kentra/for_k.htm),
θα σου πρότεινα, πριν από το δικηγόρο, να συμβουλευτείς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Απασχόλησης. Δεν χρειάζεται και να πληρώσεις. Παλαιότερα, το έλεγαν, νομίζω, Τμήμα Διαιτησίας. Τώρα βλέπω τον ΟΜΕΔ (http://www.omed.gr/index.php?&MMN_position=1:1 -δεν επιλαμβάνεται ατομικών θεμάτων) και το Τμήμα Μεσολάβησης και Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών Εργασίας (http://www.ypakp.gr/ -επίσης, συλλογικές διαφορές), αλλά αποκλείεται να μην υπάρχει αρμόδιο τμήμα -όπως παλαιότερα- που να μπορεί να ενημερώσει. Συνεπώς, στη θέση σου θα έπαιρνα ένα τηλέφωνο είτε τη Διεύθυνση Εργασίας (Όρων -Δ2) ή τη ΓΓΚΑ (τείνουν να είναι περισσότερο ενημερωμένοι από άλλους εκεί :))
για να μάθω περισσότερα.


rigesroz

 • Semi-Newbie
 • *
  • Posts: 4
  • Gender:Female
Και πάλι γεια σας.

Αρχικά, σας ευχαριστώ πολύ όλους-ες για τις απαντήσεις σας.

Έπειτα, να πω ότι προφανώς και πρώτο μου μέλημα είναι να απευθυνθώ στον εργοδότη μου επιδιώκοντας συναινετική λύση, θα ήθελα όμως να γνωρίζω εκ των προτέρων τι περιθώρια έχω από νομικής απόψεως -γι' αυτό και θα παρακαλούσα θερμά τον Αλ., ή όποιον άλλον γνωρίζει, να μας παράσχει διεξοδικότερη ενημέρωση.

Επίσης, αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο, αντιλήφθηκα κι εγώ ότι αν οι συνθήκες εκτέλεσης του έργου μοιάζουν με συνθήκες εξαρτημένης εργασίας, πράγμα αρκετά πιθανό στην περίπτωσή μου, ενδεχομένως εγείρεται ζήτημα πλημμελούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από την πλευρά του εργοδότη. Γι' αυτό και σκεπτόμουν ήδη να επισκεφθώ την Επιθεώρηση Εργασίας -δεν έχω υπ' όψιν μου κάποιο άλλο τμήμα, αλλά θα κοιτάξω σχετικά.

Θα ενημερώσω στη συνέχεια και το φόρουμ, για να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν γνωρίζετε κι εσείς τίποτα παραπάνω, παρακαλώ βοηθήστε.


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Στη σύμβαση έργου δεν αναφέρεται χρονικό όριο, γιατί αυτό εννοείται και είναι η ολοκλήρωση του έργου. Δηλαδή η σύμβαση ολοκληρώνεται, όταν παραδοθεί το έργο.

(Σε περίπτωση που κάποιος ρωτήσει τι γίνεται αν ο εργολάβος δεν έχει σκοπό να παραδώσει ποτέ το έργο, τότε εφαρμόζεται το άρθρο 686 του ΑΚ, το οποίο ορίζει ότι: "αν ο εργολάβος δεν αρχίσει εγκαίρως την εκτέλεση του έργου ή, αν, χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη, επιβραδύνει την εκτέλεση στο σύνολό της ή εν μέρει με τρόπο που αντιβαίνει στη σύμβαση και καθιστά αδύνατη την έγκαιρη περάτωση του έργου, ο εργοδότης μπορεί να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, χωρίς να περιμένει το χρόνο της παράδοσης του  έργου." Υπαναχώρηση σημαίνει ματαίωση στην ουσία της σύμβασης.)

Όπως σε κάθε σύμβαση που υπογράφουμε ως καταναλωτές ή ως εργαζόμενοι, η υπογραφή μας σημαίνει αυτομάτως δέσμευση. Και τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται.

Βάσει του 687 ΑΚ αν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου προβλέπεται με βεβαιότητα κατασκευή ελαττωματική ή αντίθετη προς  τη σύμβαση από υπαιτιότητα του εργολάβου, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τάξει σ' αυτόν εύλογη προθεσμία για να διορθώσει τις ελλείψεις και, αν αυτή περάσει άπρακτη, να εκτελέσει αυτός τη διόρθωση σε βάρος του εργολάβου.

Αν το έργο που εκτελέστηκε έχει ουσιώδη ελαττώματα που το κάνουν άχρηστο ή αν του λείπουν συμφωνημένες ιδιότητες, ο εργοδότης έχει, αντί για τα δικαιώματα του προηγούμενου άρθρου(= μείωση αμοιβής ή απαίτηση διόρθωσης επουσιωδών ελαττωμάτων), το δικαίωμα "να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση".

Ο  εργοδότης έχει δικαίωμα αντί για "υπαναχώρηση" ή μείωση, να απαιτήσει αποζημίωση για μη εκτέλεση της σύμβασης, αν οι ελλείψεις του έργου οφείλονται σε υπαιτιότητα του εργολάβου.

Άρα στην περίπτωσή σου αν γνωστοποιήσεις τον εργοδότη ότι δε σκοπεύεις να συνεχίσεις, αυτός μπορεί να υπαναχωρήσει. Υπαναχώρηση σημαίνει απόσβεση των υποχρεώσεων για παροχή που πηγάζουν από τη σύμβαση και οι συμβαλλόμενοι έχουν αμοιβαία  υποχρέωση να αποδώσουν τις παροχές που έλαβαν κατά τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Τώρα αν η μη παράδοση του έργου από υπαιτιότητα του εργολάβου μπορεί να θεωρηθεί ως έλλειψη του έργου μπορεί ο εργοδότης να ζητήσει αποζημίωση για τη μη εκτέλεση της σύμβασης. Βέβαια αυτό ισχύει σίγουρα σε περίπτωση μάλλον που παραδίδεις το έργο και αυτό έχει ελλείψεις. Αν τα τμήματα που παρέδωσες είναι ΟΚ και απλώς δε θέλεις να συνεχίσεις τη σύμβαση μπορεί να μην υπάγεσαι σε αυτήν την περίπτωση των ελλείψεων του έργου και άρα δεν μπορεί να σου ζητήσει αποζημίωση αλλά δεν είμαι βέβαιος για αυτό, επειδή έχω αρκετό καιρό να ασχοληθώ με τέτοια ζητήματα. Η παράδοση του έργου θα γίνει μονομιάς ή τμηματικά;

Συνήθως όταν ο ένας αδυνατεί να εκπληρώσει από δική του υπαιτιότητα, ο άλλος (= εργοδότης στην περίπτωση μας) έχει δικαίωμα για υπαναχώρηση ή να ζητήσει αποζημίωση με βάση τους γενικούς κανόνες των αμφοτεροβαρών συμβάσεων.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερώσεις τον εργοδότη και να του δώσεις χρόνο να βρει κάποιον να σε αντικαταστήσει. Να παραδώσεις τμήμα του έργου χωρίς ελλείψεις όμως το τμήμα αυτό και να ζητήσεις την αντίστοιχη αμοιβή. Εφόσον στην περίπτωση σου υπάρχει μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αποδείξιμη τότε έχεις έναν άσο στο μανίκι, ώστε να διευθετηθεί εσωτερικά το θέμα. Ο άσος που έχεις ονομάζεται εργατική νομοθεσία.

Κάθε εργοδότης, που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν στους όρους και τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα τα χρονικά όρια εργασίας ή την αμοιβή ή την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων (900) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Βέβαια πολλοί εργαζόμενοι σε κλειστούς κλάδους ειδικά αποφεύγουν τη σύγκρουση με εργοδότες, γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε μελλοντική αναζήτηση εργασίας.

Ειδικά αν έχεις έτοιμο τμήμα του έργου καλό είναι να συμφωνήσετε παράδοση αυτού και αντίστοιχη αμοιβή και επίσης να δώσεις χρόνο στον εργοδότη να βρει κάποιον να αντικαταστήσει εσένα. Βέβαια, στην επιμέλεια μετάφρασης δεν ξέρω αν γίνεται τις 100 πρώτες σελίδες να τις έχει επιμεληθεί κάποιος και τις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου κάποιος άλλος. Το ερώτημα έχει να κάνει όχι με το αν γίνεται νομικά αλλά αν είναι κάτι που θα υποβαθμίσει την ποιότητα του έργου και άρα πρακτική που αποκρούεται από τους εκδοτικούς οίκους. Ίσως σε επιμέλεια λεξικού δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Η καταφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας ή και η μήνυση για μη καταβολή από τον εργοδότη των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου υπάγεται σε μια συγκρουσιακή λογική που δεν ξέρω αν αποφέρει πάντα καρπούς. Γιατί μπορεί να έχει λερωμένη τη φωλιά του ο εργοδότης αλλά και εσύ από τη δική σου μεριά έχεις αποφασίσει για μη εκτέλεση της σύμβασης με υπαιτιότητά σου.

Βέβαια εκτός από παράβαση της εργατικής νομοθεσίας η μη καταβολή από τον εργοδότη ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου μπορεί να είναι και υπεξαίρεση. Ο εργοδότης παρακρατεί μέρος του μισθού του εργαζομένου για να το αποδώσει στο Ι.Κ.Α. π.χ. Αυτό που αποδίδει δηλαδή ανήκει στον εργαζόμενο. Άρα αν παρακρατεί μέρος του μισθού του εργαζόμενου για ίδιο όφελος μπορεί αυτό να θεωρηθεί και υπεξαίρεση, εφόσον το ποσό που παρακρατεί για τον εαυτό του ανήκει κατά κυριότητα στον εργαζόμενο.

Καλό είναι να συζητήσεις μαζί τους και ίσως πριν από αυτό να απευθυνθείς σε κάποιο δικηγόρο που ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις. Το παν είναι ο χειρισμός της υπόθεσης.
« Last Edit: 15 Jan, 2008, 23:38:19 by wings »
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


lpap

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 365
  • Gender:Male
Αγαπητή rigesroz, το σωστό είναι να συμβουλευόμαστε ένα δικηγόρο πρίν υπογράψουμε, γιατί κατόπιν εορτής δεν πολυδιορθώνονται τα πράγματα ...

Η σύμβαση έργου δεσμεύει και δημιουργεί υποχρεώσεις και στα δύο συμβαλόμενα μέρη. Η υπαναχώρηση του ενός μέρους μπορεί να δημιουργήσει σε αυτό πολλές δυσάρεστες συνέπειες. Χρειάζεται πολύ προσοχή, για παράδειγμα δεν είναι σωστό να πεί κάποιος "από την ερχόμενη Δευτέρα σταματάω".

Αν υποστηρίξετε ότι η σύμβαση είναι "εικονική", ότι δηλαδή έγινε για να αποφύγει ο εργοδότητης ασφαλιστικές εισφορές κλπ, πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε ότι προσφέρατε εργασία αποκλειστική, συνεχή και καθημερινή, όπως κάνει ένας μισθωτός με συγκεκριμένο ωράριο.

Αν ο εκδοτικός οίκος σας ανέφερε έστω και προφορικά ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν το περασμένο φθινόπωρο και τώρα παρατείνει το χρονοδιάγραμμα, αυτό είναι μιά δικαιολογία για να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση. Αλλά το σωστό θα ήταν να μπορείτε να τεκμηριώσετε ότι υπήρχε ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα, που δεν τηρήθηκε.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το χειρότερο σενάριο είναι να βρεθείτε στα δικαστήρια, οπότε οι ενέργειες που θα κάνετε από σήμερα και μετά πρέπει: α) να μη εκθέτουν την αξιοπιστία σας β) να δημιουργούν τεκμηρίωση στοιχείων που θα μπορείτε να παρουσιάσετε στο δικαστήριο υπέρ σας γ) να μην προκαλούν άμεση και αδικαιολόγητη βλάβη στον εκδοτικό οίκο

Πιστεύω ότι ακόμη και η ίδια δημοσίευση των κινήτρων σας που αναφέρετε στο thread του forum θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας σε μιά δίκη. (το forum είναι δημόσιο)
ΖΩΗ είναι να ζείς τη ζωή των άλλων.


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Έχει δίκιο ο lpap για το ότι καλό είναι κάποια πράγματα να μην αναγράφονται σε ένα φόρουμ, αν και το μήνυμα της rigesroz είναι ανώνυμο.
Εμείς εδώ δε δίνουμε νομικές συμβουλές, γιατί νομική συμβουλή χωρίς εξειδικευμένες πληροφορίες δεν μπορεί να υπάρξει.
Και αυτές οι πληροφορίες μέσω φόρουμ δε δίνονται αλλά μόνο με προσωπική επαφή πελάτη-δικηγόρου.

Για να αναφέρει η rigesroz χρονοδιάγραμμα, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και όχι άδειες, κατάλαβα ότι εργαζόταν σε γραφείο σαν μισθωτή. Γιατί διαφορετικά αν δεν εργάζεσαι σαν μισθωτός, τότε δε χρειάζεται να σου δώσει κανείς άδεια. Την παίρνεις από τη σημαία.

Επίσης κάτι άλλο, όπως κι αν ονομάσουν 2 συμβαλλόμενα μέρη μια σύμβαση, δε σημαίνει ότι αυτή είναι και τέτοια. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως η σύμβαση είναι άρτια και εντάξει από πλευράς περιεχομένου αλλά στην πραγματικότητα εργαζόμαστε υπό διαφορετικό καθεστώς από αυτό που περιγράφει η σύμβαση.

Υπάρχουν και σε άλλους κλάδους ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται, χωρίς να φαίνεται, υπό καθεστώς μισθωτής εργασίας.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μαζί με τη σύμβαση να επισκεφτείς κάποιο δικηγόρο πριν κάνεις οτιδήποτε και να του εκθέσεις λεπτομερέστατα και με χρονική σειρά τα πάντα. Αυτός θα σου πει τα πιθανά σενάρια.

Επίσης καλό είναι σε οποιονδήποτε κλάδο κι αν εργαζόμαστε να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας έστω και μέσα από την εμπειρία παλαιότερων συναδέλφων, γιατί πολλές φορές από την άγνοιά μας μπορεί να συρθούμε σε ενέργειες που θα έχουν μεγαλύτερο κόστος.
Κι εννοώ ότι υπάρχουν και μερικοί δικηγόροι -κι όταν λέω μερικοί εννοώ ελάχιστοι κτλ- που μπορεί να μας σύρουν σε κάποια δικαστική διαμάχη εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά μας, ενώ η όποια διαφορά θα μπορούσε να διευθετηθεί μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
Για αυτό επισκεφτείτε πρώτα δικηγόρο, να σας εκθέσει όλα τα πιθανά σενάρια και μετά αποφασίζετε ποια οδό θα ακολουθήσετε.
« Last Edit: 16 Jan, 2008, 13:17:21 by Αλ. »
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


DiVx

 • Sr. Member
 • ****
  • Posts: 651
  • Gender:Male
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ συμβουλή δικηγόρου. Τα εργατικά/συμβατικά κλπ είναι πολύ περίπλοκα. Το γεγονός ότι έχεις υπογράψει μια πολύ συγκεκριμένη σύμβαση σημαίνει κάποια πράγματα, αλλά όχι τα πάντα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις/παραθυράκια/νομολογία κλπ.

Τα links που παραθέτει η Έλενα Πιττέλου θα σε βοηθήσουν.

Για ανάλογα ζητήματα έχω συμβουλευτεί το ΚΕΠΕΑ (http://www.kepea.gr/formepis.asp) τηλ. 1966 ή 210 52 88 000 αν και δεν είμαι σίγουρος ότι στη δική σου περίπτωση έχουν αρμοδιότητα. Όμως θα μπορέσουν να σε παραπέμψουν κάπου.

Καλή τύχη.

Δημήτρης
« Last Edit: 16 Jan, 2008, 16:57:37 by Ambrose »


 

Search Tools