Αντιστροφή σε μνήμη ή γλωσσάριο του Wordfast

Vion · 1 · 1755

Vion

  • Sr. Member
  • ****
    • Posts: 635
    • Gender:Male
  • Creative, Hardworking and Able!
Αντιστροφή σε μνήμη ή γλωσσάριο του Wordfast

Reversing Wordfast Memories and Glossaries, a simple 'how to'

Η περιγραφή αυτή είναι από προσωπική εμπειρία.

Κάναμε μια μετάφραση (7.500 λέξεις περίπου) από Ελληνικά προς Αγγλικά, δημιουργώντας και χρησιμοποιώντας μεταφραστική μνήμη καθώς και  γλωσσάρι.

Μετά, ζητήθηκε από την ίδια εταιρεία, καινούργια μετάφραση από το Ελληνικό, πάλι στο Αγγλικό κείμενο με διορθώσεις και ρυθμίσεις. (“Back translation”). Έπρεπε λογικά, να αντιστραφούν οι ίδιες μνήμες από EL → EN σε EN → EL. Τελικά, βρήκα τον τρόπο να γίνει αυτό με κοινή λογική:

Οι μνήμες του Wordfast (έκδοση 5.53) είναι flatlists σε απλή μορφή κειμένου, πράγμα που μας βοηθά. Ανοίγοντας το γλωσσάρι σε Notepad, μπορούμε να κάνουμε επιλογή όλων → αντιγραφή και επικόλληση σε Excel.

Έχουμε αμέσως δύο στήλες με πρώτο τα Ελληνικά και δεύτερο τα αντίστοιχα Αγγλικά. Δεν μένει παρά μόνο να αντιστρέψουμε τις δύο αυτές στήλες, (δηλαδή με τα Αγγλικά πρώτα και Ελληνικά δεύτερα) και να ξανακάνουμε επιλογή όλων → αντιγραφή και επικόλληση σε καινούργιο αρχείο Notepad και να το αποθηκεύσουμε (πάντα και αποκλειστικά σε UTF 8!).

Για τη μεταφραστική μνήμη, ακολουθεί η ίδια λογική, με τη διαφορά ότι έχουμε επτά στήλες στη περίπτωση αυτή:
Από αριστερά, η 1η στήλη είναι μια χρονοσφραγίδα και δεν απαιτούμε καμία μετακίνηση. Η 2 η είναι το user ID, επίσης καμία μετακίνηση, η 3 η αναφέρει  πόσες φορές υπάρχει μια εγγραφή (0=1, 1=2 κ.λ.π.) και δεν το μετακινούμε.

Η 4η αναφέρει τη γλώσσα, (EL-01 για Ελληνικά), η 5η είναι οι ελληνικές εγγραφές κειμένου, η 6η είναι αναφορά της γλώσσας για τα Αγγλικά (ΕΝ-US) και η 7η βεβαίως, οι αγγλικές εγγραφές.

Έτσι λοιπόν, δημιουργούμε τη καινούρια σειρά μετρώντας τις στήλες από αριστερά:   1, 2 και 3, καμία μετακίνηση. 4 και 5 μεταφέρονται στη θέση 6 και 7, και 6 και 7 στη θέση 4 και 5 αντίστοιχα. Κάνουμε επιλογή όλων, αντιγραφή, και επικόλληση σε καινούργιο αρχείο Notepad με τη κατάλληλη ονομασία  αποθηκεύοντας σε UTF 8.

Οι μνήμες είναι έτοιμες για χρήση!
« Last Edit: 16 Feb, 2010, 21:46:53 by spiros »


 

Search Tools