112: Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης

wings · 2 · 12345

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73949
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
112: Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης

Οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν να εξοικειώσουν τους Ευρωπαίους πολίτες με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Μόνον 22% γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζοντας σήμερα μία ιστοσελίδα με πληροφορίες στο διαδίκτυο, υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, τον οποίο μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση.

«Ολοι οι πολίτες της ΕΕ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι μπορούν να καλέσουν το 112 για να έλθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η επίτροπος, αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες Βιβιάν Ρέντινγκ, υπογραμμίζοντας πόση μεγάλη σημασία έχει «η βελτίωση της συνειδητότητας» των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου, μόνον 22% των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον αριθμό οπουδήποτε και εάν βρίσκονται στην ΕΕ.

Στην πραγματικότητα το 112 είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ πλην της Βουλγαρίας, όπου μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει μόνον στην πρωτεύουσα Σόφια. Η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει τις συνήθεις διαδικασίες κατά της χώρας για την παράβαση αυτή.

Ορισμένες επίσης χώρες καθυστερούν να διευθετήσουν τον εντοπισμό των κλήσεων προς το 112 από κινητό τηλέφωνο και για τον λόγο αυτό έχουν κινηθεί από την Επιτροπή διαδικασίες κατά της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.

Μία άλλη δυσκολία έγκειται στο ότι ενώ το 112 θεωρείται πολύγλωσση υπηρεσία, στην πραγματικότητα μόνον 17 χώρες είναι σε θέση να απαντήσουν σε κλήσεις που γίνονται σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική τους, με τα αγγλικά να είναι στην πρώτη θέση διεθεσιμότητας.

Αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνει ακριβώς παράδειγμα προς μίμηση: η ιστοσελίδα της www.ec.europa.eu/112 είναι για την ώρα διαθέσιμη μόνον στην αγγλική γλώσσα. Η διερμηνεία θα γίνει «προοδευτικά» σε άλλες χώρες της ΕΕ «τον επόμενο μήνα», όπως δήλωσε η κυρία Ρέντινγκ.

Το 112 ξεκίνησε το 1991 απευθυνόμενο κυρίως στους ταξιδιώτες. Δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/06/2008_235461
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854577
    • Gender:Male
  • point d’amour
Σήμερα θα γίνει η πρώτη πιλοτική δοκιμή του αριθμού «έκτακτης ανάγκης» 112 στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία του αριθμού 112.

«Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.
https://www.in.gr/2019/07/12/greece/simera-proti-dokimi-tis-grammis-ektaktis-anagkis-112-giati-den-leitourgise-meta-mati/



 

Search Tools