Συγγνώμη ζήτησε η τσεχική προεδρία για καλλιτεχνική έκθεση

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72089
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Απόσυρση ζητά η Βουλγαρία

Συγγνώμη ζήτησε η τσεχική προεδρία για καλλιτεχνική έκθεση


Αντιδράσεις προκάλεσε η έκθεση της τσεχικής προεδρίας για τα στερεότυπα των χωρών-μελών της ΕΕ

«Συγγνώμη» ζήτησε την Πέμπτη ο Τσέχος αντιπρόεδρος Αλεξάντρ Βόντρα από «όσους προσβλήθηκαν» -και ειδικά από τη Βουλγαρία- από την έκθεση Entropa, που αναπαριστά προκαταλήψεις που σχετίζονται με κάθε μία από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι μπορεί να αισθάνθηκαν ότι προσβάλλονται και θα ήθελα να τους ζητήσω συγγνώμη», δήλωσε ο Τσέχος αντιπρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η οποία διοργανώθηκε μπροστά στη σύνθεση, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ζήτησε συγγνώμη από τη Σόφια, η οποία διαμαρτυρήθηκε επισήμως για την αναπαράσταση της Βουλγαρίας ως τουαλέτα, και απευθυνόμενος στον πρέσβη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη διευκρίνισε: «είμαστε έτοιμοι για διάλογο: εάν επιμείνετε στο αίτημά σας (να το αποσύρουμε), φυσικά και θα το αποσύρουμε».

Η Σόφια είχε καλέσει την Τετάρτη τον Τσέχο πρέσβη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Ο Τσέχος αντιπρόεδρος τόνισε, ωστόσο, ότι η υπόλοιπη έκθεση θα παραμείνει ως έχει. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι 20 χρόνια μετά την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος, δεν υπάρχει λογοκρισία» δήλωσε.

Η Entropa είναι η σύνθεση που η Τσεχία επέλεξε να τοποθετήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ, και είχε παρουσιαστεί ως σύνολο έργων που είχαν φιλοτεχνήσει καλλιτέχνες από κάθε χώρα της ΕΕ, οι οποίοι είχαν κληθεί να αναπαραστήσουν τα στερεότυπα ή τις προκαταλήψεις εναντίον της ίδιας τους της χώρας. Η σύνθεση είναι ένα τεράστιο παζλ οκτώ τόνων που σχηματίζει το χάρτη της Ευρώπης.

...

Η συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (15 Ιανουαρίου 2009)
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools