Τούρκος επιστήμονας κατασκεύασε αντίγραφο της λύρας του Απόλλωνα

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72170
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Τούρκος επιστήμονας κατασκεύασε αντίγραφο της λύρας του Απόλλωνα

Ακριβές αντίγραφο της ελληνικής λύρας, την οποία σύμφωνα με τον μύθο έπαιζε ο θεός Απόλλωνας πριν από 2.600 χρόνια, κατασκεύασε ο λέκτορας του Κρατικού Κονσερβατουάρ Τουρκικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σμύρνης δρ. Σερκάν Τσελίκ.

Η ιδέα για την κατασκευή της λύρας, την οποία, όπως λέει ο μύθος, δημιούργησε ο θεός Ερμής και την αφιέρωσε στον θεό του Ηλίου, Απόλλωνα, γεννήθηκε πριν από έξι χρόνια, όταν ο κ. Τσελίκ άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του, με θέμα: «Ο Απόλλων και η Μουσική».

«Στο πλαίσιο της έρευνας που έκανα για τη διατριβή μου, υπό την επίβλεψη της επικεφαλής των ανασκαφών στην πόλη Κλάρο, καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Νουράν Σαχίν, κι επωφελούμενος από παραστάσεις σε κεραμικά και αγαλματίδια που βρέθηκαν εκεί, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα αντίγραφο της λύρας, η οποία ήταν ένα επτάχορδο τοπικό μουσικό όργανο των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Τσελίκ.

Ο Τούρκος επιστήμονας, αφού επισήμανε ότι υπάρχουν δύο αντίγραφα της λύρας αυτής σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε ότι αυτό που δημιούργησε η ίδιος είναι το πιο ακριβές.

Το άλλο αντίγραφο της λύρας, το δημιούργησε η Γαλλίδα μουσικολόγος, Ανί Μπελίς, αλλά χρησιμοποίησε ξύλινο ηχείο αντί για καύκαλο χελώνας.

...

Η συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29 Ιανουαρίου 2009)
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools