μπογκομόλετς → elixir of youth

banned8

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 131
    • Gender:Male
Ειδικά το 5 με το μπογκομόλετς, μ'έστειλε!!! Μα μπογκομόλετς; (τι στο καλό είναι το μπογκομόλετς;)

Ο λόγος για την ταινία Monkey Business, που στην Ελλάδα μεταφράστηκε «Ο Βαρνάβας, η Εντβίνα, η μαϊμού και το μπογκομόλετς».

Τι είναι το μπογκομόλετς; Τεράστιο ερώτημα (και το χαρακτηρίζω έτσι για να μην ασχοληθεί η Βίκη, που δεν ασχολείται με τεράστια ερωτήματα).

Νομίζω ότι στα ρώσικα η λέξη богомолец σημαίνει προσκυνητής ή πιστός. Ο Αλεξάντρ Μπογκομόλετς (Bogomoletz) ήταν παθοφυσιολόγος από το Κίεβο.

Στο Monkey Business, Βαρναβάς είναι ο δόκτωρ Μπάρναμπι (Κάρι Γκραντ), Εντβίνα η Εντβίνα (Τζίντζερ Ρότζερς), μαϊμού η χιμπαντζίνα Έστερ – και το μπογκομόλετς;

Λένε οι εμπνευσμένοι στίχοι του Γιώργου Οικονομίδη:

Στο Τσούμπο-Τσάμπο
χορεύουνε μάμπο
μάμπο χορεύουνε
στο Τσούμπο-Τσάμπο
και με φιγούρες
γυρνούν σαν τις σβούρες
με τρελές μαράκες και μπόνγκο.

Με μάμπο μόνο
κάθε σου πόνο
πικρό ξεχνάς
και κάνεις φόνο
αν δεν σ' αφήσουν
να τριγυρνάς.

Στο Τσούμπο-Τσάμπο
χορός θα σας φέρει
που ξανανιώνουν
με μάμπο κι οι γέροι
το Μπογκομόλετς
κανείς δεν το ξέρει
και δυναμώνουν
όταν ακούν ταγκό.


Ο Μπογκομόλετς (1881-1946) ασχολήθηκε με τη γεροντολογία και στη δεκαετία του 1940 πρότεινε ενέσεις με αντιορό ζώων σαν θεραπεία κατά της γήρανσης.

Alexander Bogomoletz, a Russian scientist, once said that a man should live to be at least 150 years of age. He actually prepared a serum that was designed to retard the ageing process of the connective tissues of the body. Unfortunately, the learned doctor died at the age of 64, just 86 years short of the goal he had set for himself and for all mankind.

Η ταινία έχει να κάνει με ένα ελιξίριο της νιότης. Προφανώς, από τη μέθοδο Μπογκομόλετς, που προηγήθηκε της Ασλάν, αυτή ήταν η λέξη της μόδας στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια για το ελιξίριο της νιότης, για το φάρμακο κατά των γηρατειών.
« Last Edit: 28 Dec, 2007, 16:16:10 by nickel »


Oblitron

  • Full Member
  • ***
    • Posts: 564
    • Gender:Male
Αν και το ερώτημα είναι όντως τεράστιο κι εγώ είμαι μίνιμαλ τύπος, θα κάνω μια απόπειρα. Μήπως ο Οικονομίδης εννοούσε "Τον Μπογκομόλετς κανείς δεν τον ξέρει", δηλαδή ότι δεν το ξέρουν το τύπο με το ελιξήριο, γιατί δε χρειάζονται ελιξήριο αφού ούτως ή άλλως ξανανιώνουν με το χορό.


Ο εν λόγω Οικονομίδης είναι ο γνωστός ταλεντοκυνηγός;
Επίσης, μην ξεχνάμε και το αγαπητό συγκρότημα
.



banned8

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 131
    • Gender:Male
Ο Γιώργος Οικονομίδης ήταν κονφερανσιέ, κυνηγός ταλέντων, ηθοποιός, στιχουργός (δικό του και το «Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος...»), διοργανωτής Ολυμπιάδας τραγουδιού επί χούντας και άλλα καλά και λιγότερο καλά. Στο τραγούδι του λέει απλώς ότι οι γέροι που χορεύουν μάμπο και όλοι οι άλλοι στο Τσούμπο-Τσάμπο δεν έχουν ανάγκη το μπογκομόλετς (όπως θα λέγαμε αργότερα για τη νοβοκαΐνη) ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.


mavrodon

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 6582
    • Gender:Male
Εκτός από τη θεραπεία του Μποκομόλετς και άλλοι Ρώσοι ιατροί προσπάθησαν να παρατείνουν τη νεότητα και τη διάρκεια ζωής. Είναι γνωστή η θεραπεία του Βορονώφ που πρότεινε μεταμόσχευση ιστών από όρχεις πιθήκων και αυτή του Δρ Μεντσίκοφ που πρότεινε τη γιαουρτοθεραπεία. Δυστυχώς, όλα αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμαι ότι ανάλογες απόψεις με αυτές του Μποκομόλετς ως προς τη διάρκεια της ζωής είχε και ο εξ Η.Π.Α. αφιχθείς υγιεινιστής Ηλίας Πέτρου. Έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 38 ετών περί τα τέλη της δεκαετίας του '30 από τροχαίο έξω από το αγρόκτημά του. Το έργο του άτυχου Πέτρου συνεχίζει στις ημέρες μας ο Δρ Κουμεντάκης.
Κατά τη γνώμη μου ο ελληνικός τίτλος της ταινίας θα έπρεπε αντί της λέξης μποκομόλετς να αναφέρει Βορονώφ. Βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Serge_Voronoff, όπου αναγράφεται ότι η θεραπεία Βορονώφ ενέπνευσε το τραγούδι του Irving Berlin "Monkey-Doodle-Doo ( The song "Monkey-Doodle-Doo" written by Irving Berlin and featured in the Marx Brothers film "The Coconuts" contains the line: "If you're too old for dancing/ Get your yourself a monkey gland" and in the Sherlock Holmes story "The Adventure of the Creeping Man" by Sir Arthur Conan Doyle, the entire plot revolves around a professor who injects himself with monkey glands).
« Last Edit: 28 Dec, 2007, 21:24:19 by mavrodon »



 

Search Tools