Posted by: Asdings Και, να θυμάσαι κάτι: μην απαρνηθείτε ποτέ την κυπριακή διάλεκτο, χάριν της όποιας και καθ' οιονδήποτε τρόπον νοούμενης εθνικής ενότητας. Είναι καταπληκτική, και πάρα πολύ Ελληνική! (Συμφωνείς, έτσι;)
Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι νέες γενιές παρόλο που στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε τη διάλεκτο κανονικά, γενικά τη σνομπάρουμε λίγο και προσπαθούμε να την «εξευγενίσουμε». Ας πούμε, πολλές λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι γονείς και οι παππούδες μας θεωρούνται «βαριές». Παρόλο που τις αναγνωρίζουμε, δεν τις περιλαμβάνουμε στο ενεργό λεξιλόγιο και φρασεολόγιο μας οπότε κάποια στιγμή θα εκλείψουν.
Συμφωνώ ότι είναι πολύ ελληνική (και μιας και μιλάμε για χαλούμι κοίτα εδώ σχετικά με ετυμολογία
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B9 ) αλλά έχει όπως είμαι σίγουρη ότι ήδη γνωρίζεις και πάρα πολλές επιρροές από Τούρκικα, Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι ένα περίεργο μίγμα, με το ελληνικό στοιχείο να κυριαρχεί. Βέβαια είναι θαύμα το πώς επέζησε μέχρι σήμερα η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο αν λάβουμε υπόψη μας πόσοι κατακτητές πέρασαν από το νησί (Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Βενετοί, Τούρκοι, Βρετανοί...και δεν συμμαζεύεται!).
Posted by: spiros Έχουν πλέον και τα σουπερμάρκετ εδώ. Είχα δοκιμάσει από παραγωγό στην Κύπρο και ήταν πολύ σκληρό σε σχέση με αυτό του εμπορίου.
Σπύρο, αυτό του εμπορίου είναι αρκετά διαφορετικό από το αυθεντικό χαλούμι που φτιάχνουν στα χωριά. Εμένα φτιάχνει και η μαμά μου και οι θείες μου οπότε θα φέρω το real thing, το σπιτικό. : )
Τον πρώτο καιρό μετά την παρασκευή του είναι μαλακό και κατάλληλο για να το ψήσεις στη σχάρα ή να το τηγανίσεις. Μετά το φυλάνε μέσα σε δοχεία με «νορό» (βλέπε
http://www.drinia.org/traditional_xaloumi.shtm) και με τον καιρό γίνεται πιο σκληρό και συνήθως τρώγεται ωμό ή χρησιμοποιείται ως τρίμμα σε ζυμαρικά.