Σώστε τον υπολογιστή σας από κολλήματα και αστοχίες

Zazula · 4 · 2889

Zazula

 • Λεξιλάγνος λογοπαίκτης
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1338
  • Gender:Male
 • Αθεράπευτος πομφολυγτόπιξ
Με αφορμή αυτό το νήμα για τις θερμαγώγιμες πάστες (thermal grease/compound/paste, heat paste, heat sink/transfer compound), άνοιξε μία συζήτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα να εφαρμόζει ένας χρήστης αυτό το υλικό στον υπολογιστή του, και τα πολλαπλά ωφελήματα που αποκομίζει κάνοντάς το αυτό.

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε μία πολύ καλή και αποδοτική θερμαγώγιμη πάστα - κι ένα εξαίρετο (και πολύ πρόσφατο, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα προϊόντα) συγκριτικό τεστ μπορείτε να βρείτε εδώ. Ίσως το δημοφιλέστερο και διαχρονικότερο προϊόν της κατηγορίας είναι η Arctic Silver 5.

Τώρα, στους επιτραπέζιους υπολογιστές, ιδίως όταν κάποιος τούς συναρμολογεί ο ίδιος, κατά κανόνα γνωρίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει μια καλή θερμαγώγιμη πάστα όταν τοποθετεί τις ψύκτρες (heat sinks) - αν και συνήθως η μόνη ψύκτρα που καλείται να τοποθετήσει είναι στον επεξεργαστή (CPU), καθόσον οι κάρτες γραφικών (GPUs) είναι εφοδιασμένες ήδη με προεγκατεστημένα συστήματα ψύξης (βέβαια, ένας προχωρημένος builder ή ένας overclocker θα επέμβει κι εκεί). Εάν κάποιος παραγγέλνει τον υπολογιστή του built-to-order, μπορεί συνήθως να απαιτήσει να έχει χρησιμοποιηθεί μία καλή θερμαγώγιμη πάστα (ή να ρωτήσει τι του βάλανε). Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα της πάστας, όπως επίσης και στα έτοιμα ΟΕΜ συστήματα, θα πρέπει να ανοίξετε το κουτί και να αφαιρέσετε προσεκτικά τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή, να καθαρίσετε τις δύο επιφάνειας (CPU και ψύκτρα) από τα υπολείμματα της παλιάς πάστας, και να εφαρμόσετε την καινούργια.
Σημείο προσοχής 1: Διασφαλίστε ότι δεν θα πάψει να ισχύει η εγγύηση καλής λειτουργίας μόνο και μόνο επειδή ανοίξατε το κουτί του υπολογιστή (στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα έχετε πρόβλημα, αλλά καλό είναι να ελέγξετε το κείμενο της εγγύησης).
Σημείο προσοχής 2: Επέμβετε στο εσωτερικό του υπολογιστή σας μόνον εφόσον γνωρίζετε καλά τι κάνετε. Εάν δεν νιώθετε απόλυτα σίγουροι, αναθέστε το σε κάποιον που ξέρει. Μην πιέζετε υπερβολικά ένα εξάρτημα στην προσπάθειά σας να το αφαιρέσετε. Λάβετε πλήρη μέτρα προστασίας από στατικό ηλεκτρισμό.
Σημείο προσοχής 3: Η αφαίρεση της παλιάς πάστας γίνεται με ειδικό προϊόν (π.χ. ArctiClean) - οδηγίες χρήσης εδώ: http://www.arcticsilver.com/pdf/appinstruct/ac/ins_arcticlean.pdf
Σημείο προσοχής 4: Η εφαρμογή του στρώματος της νέας πάστας γίνεται σε απειροελάχιστη ποσότητα (μεγέθους ίσου με δύο κόκκους ρυζιού), και πρέπει να δημιουργεί ένα ομοιόμορφο και όσο το δυνατόν λεπτότερο φιλμ. Ένα παχύ στρώμα πάστας είναι εξίσου καλό όσο κι η καθόλου πάστα - δηλαδή σας κάνει ζημιά αντί για καλό. Προσοχή, λοιπόν! Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στο άρθρο How To Correctly Apply Thermal Grease και εδώ: http://www.arcticsilver.com/arctic_silver_instructions.htm
Σημείο προσοχής 5: Μην ξεχάσετε να επανασυνδέσετε την τροφοδοσία του ανεμιστήρα μετά την επανατοποθέτησή του με τη νέα πάστα.

Στους φορητούς υπολογιστές, από την άλλη, λίγοι χρήστες σκέφτονται να επέμβουν στο εσωτερικό τους αμέσως μόλις τους αγοράζουν - αλλά μάλλον δεν κάνουν καλά. Στα λάπτοπ, λόγω του απίστευτα στενού χώρου εντός του οποίου πρέπει να χωρέσουν όλα τα εσωτερικά παρελκόμενά τους, αλλά κι εξαιτίας της εξαιρετικά περιορισμένης ροής αέρα ψύξης, τα προβλήματα υπερθέρμανης είναι ΠΟΛΥ χειρότερα απ' ό,τι στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Επομένως, κι εδώ ισχύει ό,τι είπαμε παραπάνω, μόνο που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην αποσυναρμολόγηση (φροντίστε να έχετε βρει σχετικές αναλυτικές οδηγίες από τον ιστότοπο του κατασκευαστή, εάν δεν το έχετε επιχειρήσει στο παρελθόν). Στα λάπτοπ συχνά η ψύκτρα (εκείνη της CPU ή άλλη ανεξάρτητη) απάγει θερμότητα και από την GPU, οπότε θα εφαρμόσετε δεόντως θερμαγώγιμη πάστα και εκεί.

Στο νήμα που έδωσε την αφορμή για την παρούσα ανάρτηση, έγραψα πως το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις αγοράζω καινούργιο λάπτοπ είναι να το ανοίξω, να καθαρίσω προσεκτικά την παλιά ΟΕΜ θερμαγώγιμη πάστα (που 'ναι για κλάματα) και να εφαρμόσω μία κορυφαία (όπως η AS5). Αυτό το βήμα από μόνο του ρίχνει τις θερμοκρασίες μου (σε CPU & GPU) από 10°C ως και 15°C (τουλάχιστον αυτό πέτυχα σε επεξεργαστές Intel Mobile Pentium 4 HP Northwood & Prescott και σε Core 2 Duo Merom - υπολογίζω ότι οι νεότεροι Penryn, όντας ψυχρότεροι, δεν θα μου προσφέρουν βελτίωση τόσο μεγάλης κλίμακας, αλλά και πάλι δεν θα 'ναι άσχημα). Με μία καλή βάση ψύξης κερδίζω άλλους 5-10°C (πάλι σε προ-Penryn φορητούς), οπότε συνολικά έχω ένα λάπτοπ που μπορεί να λειτουργεί ακόμη και σε καμιά εικοσαριά βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από την εργοστασιακή διάταξη.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πρώτα και καλύτερα, λειτουργία ομαλή και χωρίς ξαφνικές επανεκκινήσεις και κολλήματα (πολλά εκ των οποίων οφείλονται απλώς σε υπερθέρμανση). Τέλος, υπολογίστε ότι στα ηλεκτρονικά κάθε αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας κατά 10°C μειώνει τη ζωή των παρελκομένων στο μισό, και βλέπετε αμέσως αν αξίζει τον κόπο και πόσο - γιατί εγώ ξέρω ότι τετραπλασιάζω με τη μία το προσδόκιμο ζωής του ακριβοπληρωμένου υπολογιστή μου, με κόστος υλικών (το σωληνάριο αρκεί για πολλές χρήσεις) λιγότερο κι από ένα ευρώ!
« Last Edit: 07 Jul, 2008, 05:16:28 by spiros »
Zazula: γλυφός και τσαγανός σαν κουτσουκέλα

WRITING STYLE GUIDELINES
1. Be more or less specific.
2. It's not O.K. to use ampersands & abbreviations.
3. Exaggeration is a million times worse than understatement.
4. Parenthetical remarks (however relevant) are to be avoided.


spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 824698
  • Gender:Male
 • point d’amour


Zazula

 • Λεξιλάγνος λογοπαίκτης
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1338
  • Gender:Male
 • Αθεράπευτος πομφολυγτόπιξ
Να προσθέσω ένα ενδιαφέρον άρθρο που εξηγεί τα βασικά για την ψύξη ενός υπολογιστή: The Basics of Computer Hardware Cooling.

ΥΓ Υπόσχομαι να σας παράσχω εν καιρώ συνδέσμους και προς άλλες, εξίσου ενδιαφέρουσες, σχετικές πληροφορίες.
« Last Edit: 07 Jul, 2008, 10:36:17 by wings »
Zazula: γλυφός και τσαγανός σαν κουτσουκέλα

WRITING STYLE GUIDELINES
1. Be more or less specific.
2. It's not O.K. to use ampersands & abbreviations.
3. Exaggeration is a million times worse than understatement.
4. Parenthetical remarks (however relevant) are to be avoided.


user

 • Jr. Member
 • **
  • Posts: 228
πολύ καλό άρθρο
το undervolting είναι επίσης μια πολύ καλή software λύση για κάτι αντίστοιχο 

Search Tools