Εργαλεία επιμέλειας κειμένου για τα αγγλικά

spiros · 1 · 1010

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854547
    • Gender:Male
  • point d’amour
Writing Tools: ένας επιμελητής στον υπολογιστή σας! 

Όσοι από εσάς γράφετε συχνά κείμενα στα αγγλικά για την εργασία σας, για το ιστολόγιό σας, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για κάποιο χόμπι γνωρίζετε πολύ καλά πόσο απαιτητικό είναι να γράψει κανείς ένα σωστό κείμενο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν εργαλεία που υπόσχονται να αναλάβουν τον ρόλο του επιμελητή των κειμένων σας, όπως τo Grammarly, το Ginger, το White Smoke, to PerfectIt και το ProWritingAid.
 
Οι βασικές λειτουργίες τους είναι οι εξής:

— ορθογραφικός έλεγχος
— έλεγχος γραμματικής ορθότητας
— υφολογικές βελτιώσεις, ανάλογες με το είδος του κειμένου που έχετε γράψει
— έλεγχος πιθανής λογοκλοπής (plagiarism check).

Μιας και ο ορθογραφικός έλεγχος είναι μια δυνατότητα που μας προσφέρουν και οι επεξεργαστές κειμένου, όλο το ζουμί βρίσκεται στον γραμματικό και τον υφολογικό έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτών των δύο ελέγχων, εργαλεία όπως τα παραπάνω θα εντοπίσουν λάθη σε χρόνους, αδόκιμες συντακτικές δομές, κατάχρηση επιθέτων/επιρρημάτων, προβληματική στίξη, χρήση στερεότυπων εκφράσεων, προτάσεις που στερούνται οικονομίας λόγου, προτάσεις με προβληματική ροή, προβληματική σύνταξη σε υπερσυνδέσμους κ.ά.

Ορισμένα έχουν μόνο διαδικτυακή έκδοση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεβάσετε το κείμενο σας σε αυτά, ώστε να το ελέγξουν. Άλλα πάλι διαθέτουν και έκδοση desktop (την οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας), κάποια διατίθενται και ως browser add-on (κι συνεργάζονται με online editors όπως το Google Docs ή το Word365), ενώ υπάρχουν και κάποια που προσφέρουν και αντίστοιχο app για το κινητό ή την ταμπλέτα σας.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τους ιστότοπους αυτών των εργαλείων και να κάνετε μια σύγκριση ανάμεσα στις λειτουργίες που υποστηρίζουν και στο κόστος της συνδρομής. Όλα προσφέρουν μια δοκιμαστική έκδοση είτε με περιορισμούς στη χρονική διάρκεια είτε με μειωμένες λειτουργίες είτε με όριο στην έκταση του κειμένου που θα ελέγξετε. Το ProWritingAid, μάλιστα, προσφέρει μια δοκιμαστική έκδοση δωρεάν για πάντα, αλλά υποστηρίζει κείμενα έκτασης έως 500 λέξεων μόνο (αν όμως γράφετε μόνο μικρά κείμενα ή δεν σας ενοχλεί να τα ελέγχετε σε δόσεις, δεν θα χρειαστεί να δαπανήσετε ούτε ευρώ!). Ελέγξτε το ίδιο κείμενο με κάθε εργαλείο και συγκρίνετε τις αναφορές που θα πάρετε, για να δείτε ποιο καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Κλείνουμε αυτήν τη σύντομη παρουσίαση διατυπώνοντας μια απορία: γιατί δεν έχουν βγει παρόμοια εργαλεία και για τα ελληνικά; Σε μια εποχή που τα κείμενα που βλέπουμε γύρω μας έχουν εμφανή προβλήματα, είμαστε σίγουροι ότι ένα εύχρηστο εργαλείο ελέγχου για κειμενογράφους θα είχε μεγάλη απήχηση!

metafrasi newsletter - issue 167 - November 2019


 

Search Tools