Μηχανολόγος/Μηχανικός

yarek · 11 · 15403

yarek

  • Newbie
  • *
    • Posts: 87
    • Gender:Male
Μη γελάτε, παρακαλώ.
Ποιο από τα δύο είναι "engineer" και ποιο "mechanic". Για να μάθω επιτέλους. Κάτι μου λέει πως "μηχανολόγος" σχετίζεται περισσότερα με επιστήμη ενώ "μηχανικός" με επάγγελμα.
Και μια που είμαστε στους "μηχανικούς" -"πολιτικός μηχανικός" με τι ακριβώς ασχολείται; Επίβλεψη οικοδομών, εκπροσωπεύει την Πολεοδομία;

Διαχειριστοί!
Να διαγραφθεί το νήμα μόλις απαντηθεί το πρόβλημά μου, γίνεται; :-)


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Καλημέρα:-))))

Η απάντηση στο ερώτημά σου από μια ηλεκτρολόγο μηχανικό:

Μηχανικός (engineer) αποκαλείται όποιος έχει ολοκληρώσει κύκλο σπουδών Πολυτεχνείου. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1 αυτοτελές Πολυτεχνείο (το Μετσόβειο, ή ΕΜΠ) και 3 Πανεπιστημιακές Πολυτεχνικές Σχολές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη - και για να μην αδικήσω και τους συνάδελφους μηχανικούς από άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, υπάρχουν διάσπαρτα και διάφορα άλλα τμήματα σε άλλες πόλεις, όπως οι Μηχανικοί Παραγωγής στην Κρήτη, οι Περιβάλλοντος αν δεν κάνω λάθος στη Βέροια κλπ.). Επίσης, στην Ελλάδα οι σπουδές Πολυτεχνικού επιπέδου διαρκούν παντού και πάντα 5 χρόνια (και θα έπρεπε να λογίζονται αυτόματα στην υπόλοιπη Ε.Ε. ως MSc: π.χ. στην Αγγλία παίρνεις BSc in Engineering με μόλις 3 χρόνια - αλλά αυτό είναι ΑΛΛΗ πονεμένη ιστορία...). Ο απόφοιτος Πολυτεχνικής Σχολής δίνει εξετάσεις στο επίσημο όργανο των μηχανικών - το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ή ΤΕΕ - και εφόσον περάσει, έχει το δικαίωμα να γραφτεί μέλος (αυτόματα γράφεται και στο ασφαλιστικό μας ταμείο, το ΤΣΜΕΔΕ: αυτό κι αν είναι ΑΛΛΗ πονεμένη ιστορία...) και να αναλαμβάνει τη μελέτη-επίβλεψη κλπ. τεχνικών έργων, κοινώς έχει "σφραγίδα" για να υπογράφει έργα.

Μηχανολόγος Μηχανικός είναι μια από τις διάφορες ειδικότητες των Πολυτεχνικών Σχολών, και παλιότερα ήταν μια σχολή με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς (ακόμα και σήμερα όταν λέω στον κόσμο ότι είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, οι 9 στους 10 θα με πουν όταν με ξαναδούν ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο, αν και οι σχολές είχαν ήδη διαχωριστεί από πριν μπω, και αυτό ήταν το 1984. Η αλήθεια είναι ότι "αλληλοεπικαλύπτονται" σε ορισμένα σημεία οι δυο σχολές, αλλά ο μηχανολόγος έχει να κάνει κυρίως με μηχανολογικές εγκαταστάσεις, μηχανές εσωτερικής καύσης κλπ. ενώ ο ηλεκτρολόγος με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικές μηχανές κλπ.) Άλλες ειδιότητες είναι Ηλεκτρoλόγος Μηχανικός, Χημικός Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός (ο οποίος πολύ σωστά είναι αυτός που τρέχει στις Πολεοδομίες, δεν τις εκπροσωπεί όμως! εκτός αν τυχαίνει να είναι και υπάλληλος Πολεοδομίας: το αντικείμενό του πολιτικού μηχανικού είναι τα τεχνικά έργα όπως κτιριακά, οδικά, σήραγγες, γέφυρες, μεταλλικές κατασκευές και πολλά ακόμη ανάλογα με τον τομέα που θα επιλέξει), Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Αρχιτέκτων Μηχανικός και άλλες νεότερες ειδικότητες. Η πιο πρόσφατη και επίκαιρη ειδικότητα είναι αυτή του Μηχανικού Υπολογιστών, την οποία έχουν οι απόφοιτοι της "ατόφιας" σχολής Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στην ΠΣΠΠ (Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών) και οι απόφοιτοι των 4 τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξανθη: εγώ αποφοίτησα από ΠΣΠΠ και το δικό μας πτυχίο λέγεται "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" αντί του "Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών" των άλλων τμημάτων λόγω του ότι μας "κοντράρει" η ατόφια σχολή που λέγαμε, αλλά σκασίλα μας αφού είμαστε 100% νομικά κατοχυρωμένοι όπως οι άλλοι). Οι δε αντίστοιχες ειδικότητες στα αγγλικά λέγονται: Mechanical Engineer, Electrical Engineer, Chemical Engineer, Civil Engineer, Computer Engineer κλπ., ενώ οι αντίστοιχοι κλάδοι βάζοντας το προσδιοριστικό επίθετο (mechanical, electrical, civil etc.) μπροστά από το Engineering. ΔΕΝ υπάρχει ελληνικό αντίστοιχο, και εκνευρίζομαι όταν βλέπω το engineering να αποδίδεται στα ελληνικά ως "Μηχανική". Η Μηχανική είναι άλλο πράγμα εντελώς: αποτελεί μάθημα κορμού για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, αλλά το κάνουν και οι άλλες ειδικότητες στα πρώτα δυο έτη...

Αυτά, πιστεύω να σε κάλυψα, ό,τι άλλο χρειαστείς στη διάθεσή σου:-))

Υ.Γ. επειδή είδα τώρα ότι αναφέρεις και το mechanic, έτσι λέγεται ο "πρακτικός" ας πούμε, μηχανικός, π.χ. ο μηχανικός αυτοκινήτων λέγεται car mechanic. Δεν είναι όμως ο μηχανολόγος μηχανικός, δες παραπάνω:-)
« Last Edit: 07 Dec, 2007, 07:57:32 by spaceoddity »



yarek

  • Newbie
  • *
    • Posts: 87
    • Gender:Male
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Και ντροπή μου.
Μπερδεύτηκα "λιγάκι"
Συμπέρασμα (όχι και σοβαρό):
μηχανολόγος μη Μηχανικός = μηχανικός
μηχανικός Μηχανικός = Μηχανολόγος


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Να'σαι καλά:-)))
(και δεν είναι καθόλου ντροπή, δεν μπορείς να φανταστείς σε πόσους ανθρώπους έχω εξηγήσει τις διαφορές)

Στα συμπεράσματα χμμμ, θα μπορούσες να τα πεις και έτσι, αν δεν σε μπερδεύει... απλά να έχεις υπόψη σου ότι στον τίτλο του διπλώματος ενός Μηχανικού, θα υπάρχει πάντα το τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής που έχει τελειώσει... π.χ. απονέμει μπλα μπλα μπλα το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και τον τίτλο της Διπλωματούχου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (λέει το δικό μου). Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Πολιτικοί "σκέτο" αποκαλούνται οι φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών (μεταξύ τους κυρίως - καλά, εμείς οι σπάνιες γυναίκες της σχολής ήμασταν οι ηλεκτρολόγες)

Κάτι άλλο: θα δεις πολλές φορές απόφοιτοι ΤΕΙ να χρησιμοποιούν τον τίτλο του μηχανικού. If it makes them feel better that's fine, αλλά οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ, ούτε οι απόφοιτοι BSc engineers της Αγγλίας: οι τελευταίοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και μεταπτυχιακό για να γραφτούν μέλη, και να έχουν δικαίωμα υπογραφής (αν έγραφα τώρα σε φόρουμ π.χ. εκπαιδευτικών πληροφορικής - στους οποίους ανήκω παρεμπιπτόντως - θα είχαν πέσει να με φάνε τώρα οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι δεν ωφελεί κανέναν η εξίσωση προς τα κάτω που ζητάνε - αλλά αυτό πάλι είναι ΑΛΛΗ ιστορία, που δεν είναι εδώ ο χώρος να συζητηθεί... ευτυχώς δηλαδή:-))))
« Last Edit: 06 Jan, 2021, 19:27:03 by spiros »



banned8

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 131
    • Gender:Male
Ελπίζω να μη θέλεις, Γιάρεκ, να σβηστεί το νήμα, με τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες, ΟΚ;
Εγώ θα προσθέσω μονάχα ότι οι λέξεις μηχανολογία και μηχανολόγος (μηχανικός) δημιουργήθηκαν το 1890 για να αποδώσουν τους αγγλικούς όρους mechanical engineering και mechanical engineer.


lycos

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 218
    • Gender:Male
Παλιά όταν το "μηχανικός" προπορευόταν της ειδίκευσης ήταν mechanic. Όταν ακολουθούσε ήταν engineer. Αυτό το μηχανικός υπολογιστών τα μπέρδεψε τα πράγματα αν και με βάση τη δυνατότητα υπογραφής μάλλον προς το mechanic πάει έτσι κι αλλιώς :-)


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Τώρα μπερδεύτηκα εγώ: δηλαδή θέλεις να πεις ότι υπήρχε κάποτε ο τίτλος "μηχανικός μηχανολόγος";;; Και πώς λεγόταν στα αγγλικά;;

Εγώ ξέρω ότι ο ηλεκτρολόγος "ο πρακτικός", ή "ο τεχνικός", ο μηχανολόγος "ο πρακτικός" ή "ο τεχνικός" λέγεται (electrical) technician κ.ο.κ.... ενώ mechanic είναι ο μηχανικός αυτοκινήτων, οχημάτων τέλος πάντων, και τίποτα άλλο.

Όσο για το μηχανικός υπολογιστών, και πάλι με μπερδεύεις, όσον αφορά στο θέμα υπογραφής. Γιατί mechanic; Η αλήθεια είναι ότι φέρω και τους δύο τίτλους (ηλεκτρολόγος μηχ/κός - μηχ/κός Η/Υ), υπογραφή ως ηλεκτρολόγος έχω βάλει, υπογραφή ως μηχανικός Η/Υ ποτέ (δεν έχει τύχει να αναλάβω ποτέ έργο πληροφορικής, και απ'ότι έχω ακούσει υπάρχει κάποιο "κενό" στο θέμα αυτό λόγω ακριβώς του ότι είναι εντελώς νέο αντικείμενο). Ο mechanic πάντως, υπογραφή δεν βάζει... Δες το σαν το αντίστοιχο στα ελληνικά του computer engineer και θα καταλάβεις:-)))

Τέλος, μιας και μπήκαμε τελικά στο θέμα με το μηχανικό υπολογιστών, να πω και το εξής (εδώ ελεύθερα και χωρίς άδικη κριτική, αφού έχω να κάνω με ακομπλεξάριστους ανθρώπους, σε σχέση πάντα με τους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ σχολών πληροφορικής): οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί έχουν δεχτεί πάμπολλες επιθέσεις από τους πληροφορικούς ΑΕΙ/ΤΕΙ, του στυλ "με ποιο δικαίωμα είστε μηχανικοί υπολογιστών;" "πού τις βρήκατε τις γνώσεις πληροφορικής;" Προτιμούν να ξεχνούν το γεγονός ότι στα μέσα της δεκαετίας του 80 (για το διάστημα αυτό τουλάχιστον μπορώ να έχω προσωπική άποψη, αφού ήμουν στη σχολή) που οι περισσότερες από τις σχολές πληροφορικής δεν υπήρχαν καν, εμείς είχαμε υποχρεωτικά μαθήματα τα εξής: δυο εξάμηνα Προγραμματισμό, δυο εξάμηνα Ψηφιακή Λογική, δυο εξάμηνα Ηλεκτρονικά, επιλογή Ψηφιακά Ηλεκτρονικά/Μικροϋπολογιστές/Τηλεπικοινωνίες και πάει λέγοντας... εξάλλου, ο κυριότερος φορέας των νέων τεχνολογιών - η πηγή των περισσότερων νέων standards, όπως ethernet, firewire, wifi κλπ. δεν είναι άλλος από τον ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronic Engineers, είμαι μέλος). Γι'αυτό οι 4 σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στην Ελλάδα έχουν τις υψηλότερες βάσεις (και όσα δεν φτάνει η αλεπού...)

Άντε, το είπα κι αυτό και ησύχασα. Καληνύχτα:-))))
« Last Edit: 06 Jan, 2021, 19:27:10 by spiros »


lycos

  • Jr. Member
  • **
    • Posts: 218
    • Gender:Male
Όταν κάποιος σου λέει είμαι μηχανικός πλοίων ξέρεις ότι δεν είναι ναυπηγός. Όταν κάποιος σου λέει είμαι μηχανικός αυτοκινήτων ξέρεις ότι δεν είναι μηχανολόγος. Το ίδιο με μηχανικός εγκαταστάσεων κλπ κλπ. Ο τίτλος μηχανικός έπεται μόνο στους απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών.

Για τα δικαιώματα λέμε το ίδιο πράγμα αλλά απλώς εγώ (προσπαθούσα να) κάνω χιούμορ. Οι πληροφορικοί (σκέτοι) λόγω ελλείματος νομοθεσίας, καπελώματος από άλλες ειδικότητες ή δεν ξέρω γω τι άλλο, δεν έχουν δικαιώματα ίδια με τους λοιπούς μηχανικούς γι αυτό και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι σαν του mechanic.

Κατά τα άλλα το σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι στο MIT για μεταπτυχιακά σε CS παίρνουν αποφοίτους της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συστηματικά σνομπάρουν αποφοίτους του Ηλεκτρολογων του ΕΜΠ (κλασικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού όταν ήμουν φοιτητής, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει πλέον). Νομίζω ότι οι Πολυτεχνίτες έχουμε πάρει πολύ ψηλά (και αδικαιολόγητα) τον αμανέ.


yarek

  • Newbie
  • *
    • Posts: 87
    • Gender:Male
Ελπίζω να μη θέλεις, Γιάρεκ, να σβηστεί το νήμα, με τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες, ΟΚ;
Ειλικρινά - ποτέ δεν ήθελα ;) Απλώς έχω τη συνείδηση πως περισσότερα απ΄τα προβλήματά μου δεν αποτελούν καμία δυσκολία για έναν φυσικό ομιλητή της Ελληνικής, είναι κάπως κάτω από το μέσο επίπεδο του translatum και δεν είναι ενδιαφέροντα για τα περισσότερα μέλη. Γιαυτό κάνω αυτές τις επιφυλάξεις να μην αγριεύουν οι τακιτκοί εδώ.
Αν και ποτέ δεν άκουσα κουβέντα ενώ απαντήσεις που μου δίνετε είναι πολυ αντικειμενικές και πλούσιες. Τόση υπομομή και καλοσύνμη δεν είδα πουθενά...
Cheers


mariapar

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1898
    • Gender:Female
....
Για τα δικαιώματα λέμε το ίδιο πράγμα αλλά απλώς εγώ (προσπαθούσα να) κάνω χιούμορ. Οι πληροφορικοί (σκέτοι) λόγω ελλείματος νομοθεσίας, καπελώματος από άλλες ειδικότητες ή δεν ξέρω γω τι άλλο, δεν έχουν δικαιώματα ίδια με τους λοιπούς μηχανικούς γι αυτό και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι σαν του mechanic.
...

Εξαιρετικά... ευγενική διατύπωση... (έτσι το λένε τώρα;)

Δεν είμαι εγώ πληροφορικάριος, αλλά έχω το γιο μου που σπουδάζει - 8 εξάμηνα με αποκλειστικό αντικείμενο την Πληροφορική, πρακτική, και στο τέλος το πτυχίο θα είναι για τον... ε... συγγνώμη, σαν του mechanic... 
One finger cannot lift a pebble (Native American proverb)


spaceoddity

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1206
    • Gender:Female
Ωχ... βλέπω ότι κι εδώ ανάβουν τα αίματα, οπότε διατυπώνω την τελευταία μου θέση και κλείνω το θέμα, γιατί έχω αναλωθεί τόσο σε τέτοιες "κόντρες" που δεν αντέχω πλέον...

Lycos ΟΚ έγινες κατανοητός, με την τελευταία σου διατύπωση:-)

Τώρα, για το θέμα των δικαιωμάτων κλπ.: λυπάμαι που θα είμαι απόλυτη, αλλά εφόσον στην Ελλάδα υπάρχει το θεσμοθετημένο όργανο του ΤΕΕ, δυο λύσεις υπάρχουν για όσους "το φέρουν βαρέως" ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μηχανικούς (απόφοιτους Πολυτεχνικών Σχολών):

α) Περνάνε σε Πολυτεχνικές Σχολές (και παίρνουν κι αυτοί ψηλά τον αμανέ:-))) εντάξει, πλάκα κάνω), ή τελειώνουν μια μη-Πολυτεχνική ΑΕΙ ή και ΤΕΙ και μετά δίνουν κατατακτήριες σε Πολυτεχνική.
β) Συσπειρώνονται, φτιάχνουν σωματεία και συλλόγους, τρέχουν στα δικαστήρια και άλλα τέτοια, προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που (θεωρούν ότι) δικαιωματικά τους ανήκει.

Έχουν φτιαχτεί τόσοι σύλλογοι Πληροφορικών, που σημειωτέον σφάζονται και μεταξύ τους οι ίδιοι οι απόφοιτοι ΤΕΙ π.χ. της Λάρισας ή του Πειραιά για το ποιος θα έπρεπε να έχει περισσότερα δικαιώματα, σφάζονται οι ΑΕΙ του τάδε τμήματος με τους ΑΕΙ του δείνα, γενικώς γίνεται ένα μπάχαλο... Με αυτή τη κατάσταση σαν δεδομένο, χαίρομαι, ναι, που είμαι μέλος του ΤΕΕ και που κάνενας ΤΕΙ ή ΑΕΙ με 8 εξάμηνα δεν μπορεί να "χτυπήσει" τα 10 εξάμηνα του Πολυτεχνείου [δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με το που διορίζεται μηχανικός στο Δημόσιο ανεβαίνει αυτόματα ένα Μ.Κ. (Μισθολογικό Κλιμάκιο) λόγω ακριβώς αυτού του ενός χρόνου παραπάνω "στα θρανία"]. Μέχρι βέβαια να "περάσει" της Ε.Ε. και να γίνει η εξίσωση προς τα κάτω, που τόσο επιθυμούν όλοι οι εκτός ΤΕΕ.

Τώρα, για σπουδές CS στο MIT, επειδή είμαι σίγουρη ότι περιλαμβάνουν ΠΟΛΥ Προγραμματισμό, Βάσεις Δεδομένων κλπ. εφαρμογές που πράγματι διδάσκονται με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις ατόφιες σχολές Πληροφορικής, καλά κάνουν και προτιμούν απόφοιτους του Καποδιστριακού, ή των Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πάτρας ή παραπλήσιες. Και καλά θα κάνουν να πάρουν κι αυτοί "ψηλά τον αμανέ" ότι είναι πιο εξειδικευμένοι σε τέτοια αντικείμενα από μας. Οπότε καταλήγουμε: τι προτιμάει κανείς; είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.
Εγώ σαφώς και προτιμώ την ιδιότητα του μηχανικού και μάλιστα Ηλεκτρολόγου & Υπολογιστών, για πολλούς λόγους, έχω αναφέρει μερικούς, αλλά κυρίως είναι θέμα φιλοσοφίας ή νοοτροπίας. Δεν θα μπορούσα να είμαι οτιδήποτε άλλο (σε επίπεδο σπουδών) από απόφοιτος Πολυτεχνικής.

Α, και το ΙΕΕΕ δέχεται για μέλη μόνο αποφοίτους των 3 εκ τών 4 σχολών Ηλ/γων Μηχ/κών: για κάποιο μυστήριο λόγο έχουν αφήσει απ'έξω τους Ηλεκτρολόγους του ΑΠΘ...

Μαρία, ο γιος σου αν θελήσει να προσχωρήσει στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ανήκει στον ίδιο ακριβώς κλάδο όπου έχω διοριστεί εγώ: ΠΕ19, Πληροφορικής ΑΕΙ. Υπάρχει και ο κλάδος ΠΕ20 (Πληροφορικής ΤΕΙ), έχουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα διορισμού κλπ., οι ΠΕ20 όμως έχουν ευκολότερα θέματα στον ΑΣΕΠ και σαφώς πιο εύκολες σχολές (το μαρτυρούν άλλωστε και οι βάσεις εισαγωγής). Αυτό πόσο δίκαιο είναι; Αν είχαμε εδώ έναν απόφοιτο τέτοιας σχολής θα έπεφτε πάνω μας να μας φάει, και να αποδείξει πόσο ανώτερος (!!!) είναι... το έχω δει το έργο πολλάκις...

Αυτά και κλείνω, καλήνύχτα και καλή συνέχεια σε όλους:-))))))))


 

Search Tools