Translation - Μετάφραση

Business Issues => Working as a Translator => Topic started by: Pit on 01 Jan, 2012, 15:17:15

Title: Διακοπή εργασιών ελεύθερου επαγγελματία στην Εφορία
Post by: Pit on 01 Jan, 2012, 15:17:15
Ψάχνω εδώ και καιρό τα βήματα και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να κάνει κανείς διακοπή εργασιών στη ΔΟΥ και τον ασφαλιστικό φορέα. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ΑΕΔ με κάποιες εταιρείες, αλλά θέλω να κάνω διακοπή εργασιών για να ξεφορτωθώ τα βιβλία και το ΦΠΑ. Ξέρει κανείς τα βήματα και τα δικαιολογητικά. Όπου κι αν ψάχνω στο ίντερνετ, βλέπω πολλά δικαιολογικά και πολλές κινήσεις, αλλά οι περισσότερες ξέρω ότι είναι για άλλα επιτηδεύματα, όπως επιχειρήσεις, εταιρείες, βιοτεχνίες, μαγαζιά. Ξέρεις κανείς τι χρειάζεται για την ειδικότητά μας; Ρώτησα το λογιστή, αλλά μου είπε με περισσή αβεβαιότητα ότι χρειάζεται να πάρω ένα έντυπο από το Μητρώο της ΔΟΥ και να προσκομίσω τα βιβλία μου. Πρέπει να πάω και τις περιοδικές και τις εκκαθαριστικές ΦΠΑ; Ξέρεις κανείς ή μπορεί να μάθει τα δικαιολογητικά; Πρωτότυπα ή αντίγραφα; Ευχαριστώ θερμά.
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: spiros on 01 Jan, 2012, 15:31:46
Πρέπει να πας ό,τι χαρτιά εφορίας έχει στο πρωτότυπο, π.χ. έναρξης επιτηδεύματος, βιβλία εσόδων/εξόδων, βιβλία παραστατικών και φυσικά να είσαι καθ' όλα εντάξει στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις σου προς την εφορία. Αφού σου τα σφραγίσουν θα σου τα επιστρέψουν και είσαι υποχρεωμένος να τα φυλάξεις για 10 χρόνια.
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: Pit on 01 Jan, 2012, 15:34:48
Σ' ευχαριστώ, Σπύρο, για την απάντηση. Τα έχω διαβάσει αυτά που λες, αλλά έχω ακούσει και κάτι άλλα περί αυτοψίας χώρου, περί προθεσμιών, περί συλλογής υπογραφών από τους υπαλλήλους της ΔΟΥ κτλ. Σε όλα είμαι εντάξει. Χρωστάω μόνο το τελευταίο ΦΠΑ του 2011, το οποίο έτσι κι αλλιώς λήγει στα μέσα του Γενάρη.
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: lefty on 01 Jan, 2012, 18:33:04
Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ΑΕΔ με κάποιες εταιρείες
Ναι, μην τα παρατήσεις τελείως. Είσαι πάρα πολύ καλός υποτιτλιστής, έχω δει δουλειά σου. Μάλιστα είχα ξαφνιαστεί, επειδή οι αναρτήσεις σου στο φόρουμ βγάζουν μια παιδικότητα που δεν επηρέαζε καθόλου την ώριμη μετάφρασή σου.
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: spiros on 01 Jan, 2012, 19:58:08
Αυτοψία χώρου κάνουν πολύ σπάνια. Φαντάζομαι έχεις δηλώσει κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σου;
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: Pit on 02 Jan, 2012, 01:48:06
lefty, σ' ευχαριστώ για την ενθάρρυνση και τα καλά λόγια. Είναι ωραίο να ακούς καλά λόγια από συνάδελφο υποτιτλίστρια, γιατί πάντα θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο υποτιτλιστή και λιγότερο μεταφραστή, γνωρίζοντας το βάρος του κάθε επαγγέλματος. Μ' αρέσει αυτή η δουλειά, αλλά είναι πλέον τόσο λίγα τα λεφτά, που θα προσπαθήσω να κάνω πράγματα συγκεκριμένα. Όσο για την παιδικότητα, τη χρησιμοποιώ και στη δουλειά, όπου χρειάζεται. Στις μεταφράσεις, ας πούμε, που κάνω για τις μεταγλωττίσεις της Disney :)

Σπύρο, δε μου ζήτησαν να δηλώσω συγκεκριμένο δωμάτιο ούτε ήρθαν από την εφορία ποτέ για αυτοψία ή έλεγχο, αν και είχα κάνει αίτηση για να έρθουν. Ελπίζω να μην έχω πρόβλημα, καθώς μετακομίζω αυτές τις μέρες. Θα είναι άδειο το σπίτι αν μου ζητήσουν να κάνουν αυτοψία.
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: Pit on 06 Jan, 2012, 21:59:35
Επαναφέρω το θέμα για να το κλείσουμε κιόλας. Έκανα με επιτυχία τη διακοπή εργασιών. Δεν ήταν χρονοβόρα διαδικασία, αλλά πρέπει να πετύχεις την Εφορία χωρίς κόσμο. Ελπίζω να βοηθήσω.

Τι πρέπει να έχεις μαζί σου:
— Βιβλίο εσόδων-εξόδων
— Μπλοκ αποδείξεων
— Επαγγελματική σφραγίδα (όχι και τόσο απαραίτητο)
— Στυλό (σχεδόν υποχρεωτικό)

Τι πρέπει να κάνεις:
— Πας πρώτα στο Μητρώο και παίρνεις ένα έντυπο Διακοπής Εργασιών. Το συμπληρώνεις, προσέχοντας να αναφέρεις την ημερομηνία παύσης εργασιών (δεν είναι απαραίτητα η ίδια με την ημερομηνία υποβολής της διακοπής), η οποία δεν θα πρέπει να απέχει πολλούς μήνες από την υποβολή δήλωσης της διακοπής. Επίσης συμπληρώνεις την αιτία της διακοπής (παύση εργασιών, σπουδές στο εξωτερικό, στρατός, θάνατος).
— Πας στους Ελεγκτές και παίρνεις μια φόρμα, στην οποία αναγράφονται τα βασικά τμήματα της ΔΟΥ (Εσόδων, Εισοδήματος, Δικαστικό, ΦΠΑ, ΚΒΣ), από τα οποία πρέπει να περάσεις και να συλλέξεις υπογραφές, αποδεικνύοντας στον ΚΒΣ (που συνήθως πάμε στο τέλος) ότι δεν έχεις καμία εκκρεμότητα με την Εφορία, καθώς δεν πρέπει να χρωστάς τίποτα.
— Φτάνεις στον ΚΒΣ, παίρνεις υπογραφή και από 'κεί, σου κλείνουν τα βιβλία, σου δίνουν το αποδεικτικό ακύρωσης βιβλίων και σου δίνουν τη δήλωση διακοπής και το έντυπο με τις υπογραφές. Εκεί συμπληρώνεις και μια φόρμα αλλαγής στοιχείων, στην οποία απλώς δηλώνεις ότι ακυρώνεις τους τάδε αριθμούς αποδείξεων από το τάδε μπλοκάκι και το τάδε μπλοκ αποδείξεων (είναι το γνωστό πράσινο έντυπο που χρησιμοποιούμε στον ΚΒΣ για αλλαγή στοιχείων — δε βλάπτει να το συμπληρώσεις όσο περιμένεις στο γκισέ του ΚΒΣ).
— Πας τη δήλωση διακοπής και το έντυπο με τις υπογραφές στους Ελεγκτές, σ' τα κοιτάνε, σε βάζουν να συμπληρώσεις μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχεις αυτοκίνητο (δεν ξέρω τι γίνεται αν έχεις) και κάτι άλλο που δεν το θυμάμαι. Σου δίνουν τη δήλωση διακοπής (υπογεγραμμένη) και τη φόρμα με τις υπογραφές.
— Πας τα δύο προαναφερθέντα χαρτιά στο Μητρώο, τους τα αφήνεις και παίρνεις από εκεί τη βεβαίωση διακοπής εργασιών.

Υ.Γ.1: Η διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά χωρίς κόσμο και 2-3 ώρες με κόσμο (εγώ πήγα στην Εφορία Βύρωνα στις 9 το πρωί και έφυγε στη 1, αλλά γινόταν χαμός από τον κόσμο).
Υ.Γ.2: Πρέπει όλα τα σχετικά έγγραφα, έντυπα, μπλοκ και βιβλία να φυλαχτούν για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Υ.Γ.3: Η ΔΟΥ Βύρωνα μετακομίζει (ήδη έχει ξεκινήσει) στην Ούλωφ Πάλμε, στα σύνορα Βύρωα και Ιλισίων.

Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: spiros on 06 Jan, 2012, 22:08:43
Τώρα τα λεφτά κάτω από το στρώμα ;)
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: Pit on 06 Jan, 2012, 22:18:34
Μη λες τέτοια και μας ψάχνουν από την Εφορία... Πάντως, είπα να καταγράψω όλη τη διαδικασία γιατί ήταν πάρα πολύς ο κόσμος που είχε πάει για διακοπή εργασιών. Και κόσμος που θα συνεχίσει να κάνει το επάγγελμά του, αλλά δε βγαίνει να πληρώνει και ΦΠΑ και φόρους κτλ.
Title: Re: Διακοπή εργασιών
Post by: spiros on 06 Jan, 2012, 22:23:06
Αν δεν κάνω λάθος η επίσημη ονομασία είναι «λήξη επιτηδεύματος»;
Title: Re: Διακοπή εργασιών ελεύθερου επαγγελματία στην Εφορία
Post by: Pit on 06 Jan, 2012, 22:40:47
Quote
Αν δεν κάνω λάθος η επίσημη ονομασία είναι «λήξη επιτηδεύματος»;

Φεύγοντας από την Εφορία πήρα Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών Φυσικού Προσώπου Επιτηδευματία.
Title: Re: Διακοπή εργασιών ελεύθερου επαγγελματία στην Εφορία
Post by: spiros on 06 Jan, 2012, 22:44:59
Α, μπράβο.
Title: Re: Διακοπή εργασιών ελεύθερου επαγγελματία στην Εφορία
Post by: xerola on 09 Jan, 2012, 09:59:05
Μην ξεχάσεις να πας με τη Βεβαιωσή σου και να δηλώσεις τη διακοπή εργασιών και στο ΤΕΒΕ και να ζητήσεις διαγραφή γιατί αλλιώς αυτοί θα συνεχίσουν να σε χρεώνουν και να κρατήσεις όσα χαρτιά σου δώσουν γιατί έχω περίπτωση γνωστού μου που από λάθος δεν τον διέγραψαν και πολλά χρόνια μετά του ζητούσαν υπέρογκα ποσά.

Είναι πάντως εμφανής η αδυναμία και η απροθυμία του συστήματος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κρίσης και να υποστηρίξει μικρούς επαγγελματίες τώρα που η υπαλληλική σχέση καθίσταται ουτοπία.

Ενδιαφέρον θα είχε να διερευνήσουμε κάποια στιγμή απόψεις, γνώσεις, εμπειρογνωμοσύνη και δημιουργικές λύσεις για την άσκηση του επαγγέλματος σε καιρούς κρίσης.

Είναι σαφές ότι όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα χαράτσια, τις υπέρογκες εισφορές και την ασυνέπεια πληρωμών της αγοράς και επιβάλλεται λίγη "δημιουργική" λογιστική για να επιβιώσει κανείς.
Title: Re: Διακοπή εργασιών ελεύθερου επαγγελματία στην Εφορία
Post by: spiros on 09 Jan, 2012, 12:30:31
Οι καιροί καλούν για μεταφορά έδρας στη... Λαπωνία.
Τουλάχιστον με το κρύο συντηρείται κανείς κάπως, έστω κι αν δεν έχει λεφτά.
Title: Re: Διακοπή εργασιών ελεύθερου επαγγελματία στην Εφορία
Post by: Pit on 15 Jan, 2012, 14:48:31
Xerola, τώρα είδα το ποστ. Δεν είμαι στο ΤΕΒΕ, αλλά στο ΙΚΑ. Πήγα στο ΙΚΑ και ρώτησα αν χρειάζεται να δηλώσω τη διακοπή εργασιών και μόνο που δε με έβρισαν. Μου είπαν ότι μόνο οι εργοδότες κάνουν διακοπή από το ΙΚΑ, όχι οι εργαζόμενοι. Δε χρειάζεται, λέει, να κάνω τίποτα.
Title: Re: Διακοπή εργασιών ελεύθερου επαγγελματία στην Εφορία
Post by: xerola on 17 Jan, 2012, 12:25:16
Σωστά, στο ΙΚΑ δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ, αλλά στο ΤΕΒΕ είναι ευθύνη του ασφαλιζόμενου επαγγελματία να δηλώνει κάθε αλλαγή της δραστηριότητάς του.