Αφιερωματικό τεύχος για τη Σαπφώ από το σύλλογο Ερεσίων Αθήνας

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72642
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΕΣΙΩΝ
Αφιερωματικό τεύχος για τη Σαπφώ

Στην έκδοση ενός αφιερώματος στη Σαπφώ, ως συνοδευτικού τεύχους του περιοδικού "ΕΡΕΣΟΣ" (τεύχος 191), παραχώρησε πρόσφατα ο Σύλλογος Ερεσίων Αθήνας.
Η έκδοση τιτλοφορείται "ΣΑΠΦΩ, ΨΑΠΦΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2009" και  όπως αναφέρει στον πρόλογο το Δ.Σ. του Συλλόγου: «Ταυτόχρονα με το ημερολόγιο θελήσαμε να εκδώσουμε και αφιέρωμα για να αποδώσουμε την τιμή που της αρμόζει. Τιμή γιατί τα λόγια της ακούγονται μέχρι σήμερα και μας διδάσκουν ανά τους αιώνες τον έρωτα, την ελευθερία, την επανάσταση. Λόγια για τον άνθρωπο, την ψυχή, τα πάθη και τη μεγαλοσύνη του.

Στο τεύχος παραθέτουμε τη βιογραφία της, αποσπάσματα από ποιήματά της και κρίσεις καταξιωμένων λογίων για το έργο της, ως δείγμα τιμής και μνήμης για τη Σαπφώ μας. Τη Σαπφώ της Ερεσού, της Αιολίδας, του κόσμου όλου».

Στο αφιέρωμα δημοσιεύεται και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο με το νέο ποίημα της Σαπφούς, το οποίο όπως ανακοινώθηκε το 2004 από το Πανεπιστήμιο της Κολονίας, αναγνωρίστηκε σαν τμήμα ενός ρολού που περιείχε ποιήματά της (το νέο και απομεινάρια δύο άλλων).

Ουσιαστικά, ο πάπυρος αυτός ήταν κομμάτι του προστατευτικού περιβλήματος μιας αιγυπτιακής μούμιας και αποτελεί το αρχαιότερο χειρόγραφο σαπφικού ποιήματος που διαθέτουμε, μια κι αντιγράφηκε στις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ., περίπου δηλαδή 300 χρόνια μετά την εποχή που εκείνη το έγραψε, σε προχωρημένη πια ηλικία. Η ποιήτρια αφού παροτρύνει τα παιδιά να επιδιώξουν με ζήλο τα όμορφα δώρα των Μουσών, αναφέρεται στα συμπτώματα των γηρατειών πάνω της, χρησιμοποιώντας το μυθικό παράδειγμα του Τιθωνού, που πήρε για άντρα της η θεά Αυγή.

Το ποίημα μεταφράστηκε ειδικά για το συγκεκριμένο αφιέρωμα του περιοδικού "ΕΡΕΣΟΣ".

Συντάκτης: Ασημένια Μήλιου 

Πηγή: εφημερίδα Αιολικά Νέα (15 Μαρτίου 2009)
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools