Translation - Μετάφραση

General => General Discussion => Topic started by: stathis on 13 Oct, 2007, 16:01:03

Title: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: stathis on 13 Oct, 2007, 16:01:03
Λέτε να αλλάξει κάποτε, έστω και λιγάκι, αυτή η σκατούπολη;

Φεύγουν Βουλή και υπουργεία, έρχονται νέοι εμπορικοί χώροι στο κέντρο της Αθήνας

Αλλάζει ταυτότητα το κέντρο της Αθήνας. Η σταδιακή απομάκρυνση δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων εμπορικών χώρων, μετατρέπουν το διοικητικό και πολιτικό κέντρο της χώρας σε αμιγώς εμπορική και ψυχαγωγική περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ακόμα και η μεταφορά του Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Χαλάνδρι. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη φύγει. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αιγαίου, που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων, θα μεταφερθούν στον Πειραιά, στο κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Εάν τελικά απομακρυνθεί και το Κοινοβούλιο, το κέντρο της Αθήνας θα μετατραπεί σε κέντρο των πολυκαταστημάτων, των εμπορικών φιρμών και των ξενοδοχείων.

Παλαιότερη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας είχε υπολογίσει σε 45.000 τις καθημερινές μετακινήσεις των εργαζομένων και των επισκεπτών των υπουργείων από και προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Μόνο στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής σταθμεύουν καθημερινά 800 αυτοκίνητα.

Τα οχήματα (ΙΧ και ταξί) που σταθμεύουν παράνομα έστω και για τρία λεπτά σε έναν από τους δρόμους που περικλείουν την πλατεία Συντάγματος φτάνουν καθημερινά τις 9.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών έχει υπολογίσει ότι το 70% των καθημερινών δρομολογίων των λεωφορείων και τρόλεϊ που κινούνται στην πλατεία, καθυστερούν.

Οι προτάσεις για τις περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθεί η νέα Βουλή έχουν ήδη υποβληθεί. Η περιοχή που συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες είναι αυτή του πρώην Ιπποδρόμου, στο Δέλτα Φαλήρου.

Εκεί, σύμφωνα με τις σκέψεις των ειδικών, δίπλα στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και στη Λυρική Σκηνή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο Κοινοβούλιο, έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τα τρία αυτά κτίρια, μαζί με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, σύμφωνα με το σχέδιο, θα αποτελέσουν τα σύμβολα της σύγχρονης Αθήνας.

Εξίσου ισχυρή πάντως είναι και η πιθανότητα μετακόμισης στον Ελαιώνα, και ειδικότερα σε μία από τις εκτάσεις που βρίσκονται ανάμεσα στους δήμους Αιγάλεω, Ρέντη και Αθηναίων. Τα πλεονεκτήματα της δεύτερης λύσης είναι ότι από εκεί περνά το Μετρό και οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Εάν τελικά μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Βουλής, το ιστορικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος θα στεγάσει το Μουσείο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=839763&lngDtrID=244
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: mavrodon on 13 Oct, 2007, 16:15:44
Και αν βρεθεί κάποιος αποφασισμένος πρωθυπουργός να μεταφέρει όλες τις υπηρεσίες εκτός της χαβούζας του λεκανοπεδίου η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη πιο πολύ.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: stathis on 13 Oct, 2007, 16:21:51
Καλά, όχι και να τραβιόμαστε στη Θήβα για ένα πιστοποιητικούλι... :)
Πάντως η μόνη περίπτωση να σωθεί αυτό το @#%^* που λέγεται Αθήνα είναι να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές, όπως η πλήρης και πραγματική πεζοδρόμηση του κέντρου.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: banned8 on 13 Oct, 2007, 17:17:40
Το θέμα δεν είναι απλώς να πάρουν τα γραφεία τους να τα πάνε στο Μαρούσι ή στην όποια Κωλοπετεινίτσα. Το θέμα είναι να αλλάξει η διαδικασία της διοίκησης, να εκσυγχρονιστεί, να αποκεντρωθεί και να μηχανογραφηθεί (μερικοί να κάθονται και στο σπίτι τους, να μη χρειάζεται να κουβαλούν και τα φασολάκια μαζί τους). Και ταυτόχρονα να δουν διαφορετικά τη λειτουργία του κέντρου της πόλης. Μεγάλη κουβέντα ανοίγουμε.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: stathis on 13 Oct, 2007, 17:40:13
(μερικοί να κάθονται και στο σπίτι τους, να μη χρειάζεται να κουβαλούν και τα φασολάκια μαζί τους)
Μου θύμισες μια γελοιογραφία που μου είχαν περιγράψει κάποτε. Είναι μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι γύρω από ένα τραπέζι και ρίχνουν πασιέντζα. Ένας από αυτούς λέει:
"Το κέρατό μου, σήμερα που έχει κοπεί το ρεύμα θα τα κάνουμε όλα με το χέρι!"

Εσείς που βρίσκετε όλα τα τρίκουλα στα γιουτιούμπια και στα γκούγκλια, μήπως μπορείτε να βρείτε κι αυτό;
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Σουρπουίτσα on 13 Oct, 2007, 17:54:45
Και, συγγνώμη δηλαδή, θα τρέχουμε στο Δέλτα Φαλήρου ή στον Ελαιώνα για την καθιερωμένη διαδήλωση;
Νομίζω ότι είναι ολοφάνερη η σκοπιμότητα της μετακίνησης για την ύπουλη Δεξιά!
(Εντάξει, ένα αστειάκι κάναμε.)

Σοβαρά πάντως, δεν μου αρέσει και πολύ η ιδέα ενός αμιγώς ψυχαγωγικού/εμπορικού --καταναλωτικού στην τελική-- "νεκρού" κέντρου, που το πρωί θα ανήκει στους τουρίστες και το βράδυ στους spare-timers. Θα ήθελα το κέντρο να παραμείνει το επίκεντρο και της πολιτικής/δημόσιας ζωής κι ας πήζει στην κίνηση. Τουλάχιστον θα ζωηρεύει από ανθρώπους που θα ζουν και θα εργάζονται εκεί και δεν θα το επισκέπτονται μόνο για να ικανοποιήσουν "στα όρθια" τις ανάγκες του ελεύθερου χρόνου τους. Για την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ουσιαστική διοικητική αποκέντρωση υπάρχουν κι άλλες λύσεις, πολλές από τις οποίες ανέφερε κι ο Νίκελ (βελτίωση ΜΜΜ, περαιτέρω υπογειοποίηση, αυξημενική ηλεκτρονική πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.).
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: katia2 on 13 Oct, 2007, 18:03:29
Ναι να φύγουν οι υπηρεσίες, αν και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να αντικατασταθούν από εμπορικά κέντρα-μεγαθήρια! Γενικά γιατί να θεωρείται θετικό να γίνει το κέντρο μια αμιγώς εμπορική περιοχή;

Επίσης, ελπίζω όντως να υπάρχει πρόσβαση με το μετρό στις περιοχές που θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες γιατί αλλιώς απλώς μεταφέρουμε το πρόβλημα σε άλλες περιοχές.. και μετρό να υπάρχει πρέπει να πεισθεί και ο Έλληνας να πάει με τις συγκοινωνίες και όχι με το αμάξι του, πράγμα που αν έκανε δεν θα υπήρχε το πρόβλημα εξ αρχής. Και τέλος να είναι κοντά οι άμεσα συνδεόμενες υπηρεσίες (πολύ αμφιβάλω) και να μην τρέχεις από τη μια περιοχή στην άλλη!

Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: banned8 on 13 Oct, 2007, 18:06:09
Στάθη, δεν βρήκα αυτό που ζητούσες, αλλά βρήκα πρόταση για καλύτερα ΜΜΜ (https://www.youtube.com/watch?v=v3E9zJDH-7k).
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: stathis on 13 Oct, 2007, 18:08:51
Σοβαρά πάντως, δεν μου αρέσει και πολύ η ιδέα ενός αμιγώς ψυχαγωγικού/εμπορικού --καταναλωτικού στην τελική-- "νεκρού" κέντρου, που το πρωί θα ανήκει στους τουρίστες και το βράδυ στους spare-timers. Θα ήθελα το κέντρο να παραμείνει το επίκεντρο και της πολιτικής/δημόσιας ζωής κι ας πήζει στην κίνηση. Τουλάχιστον θα ζωηρεύει από ανθρώπους που θα ζουν και θα εργάζονται εκεί και δεν θα το επισκέπτονται μόνο για να ικανοποιήσουν "στα όρθια" τις ανάγκες του ελεύθερου χρόνου τους.
Δεν είχα φανταστεί ποτέ ως τώρα το κέντρο ως επίκεντρο της πολιτικής και δημόσιας ζωής, παρά μόνο ως καρδιά του γραφειοκρατικού μηχανισμού. Εκτός κι αν στην πολιτική και δημόσια ζωή εντάσσονται, για παράδειγμα, τα μπάχαλα και οι 35 πάνοπλοι αστυνομικοί σε κάθε γωνία.
Ομολογώ πάντως ότι αυτό το "αμιγώς εμπορική και ψυχαγωγική περιοχή" (άρα καταναλωτική, όπως πολύ σωστά λες) δεν μου κάθισε καλά. Δεν νομίζω πάντως ότι θα γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο, παρά μόνο στο μυαλό των φαεινών εγκεφάλων που νομίζουν ότι χαράσσουν το μέλλον. Μην ξεχνάμε τα χιλιάδες επαγγελματικά γραφεία που στεγάζονται στο κέντρο. Οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι αρχιτέκτονες δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τη Βουλή.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Σουρπουίτσα on 13 Oct, 2007, 18:09:45
Στάθη, δεν βρήκα αυτό που ζητούσες, αλλά βρήκα πρόταση για καλύτερα ΜΜΜ (https://www.youtube.com/watch?v=v3E9zJDH-7k).
Αυτό θα πει πρόταση για καλύτερα (κάνε μου λιγάκι) ΜΜΜ! :)
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: salerosa on 13 Oct, 2007, 18:11:19
Εγώ από την άλλη έχω αυτό που ζήτησε ο Στάθης αλλά δεν μπορώ να κάνω insert image...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Αλ. on 13 Oct, 2007, 18:11:48
Η σκέψη για την εγκατάλειψη του πάλαι ποτέ παλατιού του Όθωνα(;) και μεταφορά του Κοινοβουλίου αλλού έγινε στη βάση ότι το παρόν κτίριο
δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες των μοντέρνων hi-tech βουλευτών (υπάρχουν άραγε αυτοί; τους έχει δει κανείς;) και ότι όσες παρεμβάσεις κι αν γίνουν στο παλαιό, δε θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινοβουλευτικές ανάγκες...
Εν ολίγοις για την πολυτέλεια των κυρίων βουλευτών και τη δική τους εξυπηρέτηση θα γίνει όλο αυτό...

Δεν υπάρχει περίπτωση το παλαιό κτίριο να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο...δε γίναμε ακόμα Ρωσία...οσονούπω
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: banned8 on 13 Oct, 2007, 18:14:57
Εγώ από την άλλη έχω αυτό που ζήτησε ο Στάθης αλλά δεν μπορώ να κάνω insert image...
Την ανεβάζεις εδώ: http://imageshack.us/
και παίρνεις τον τελευταίο σύνδεσμο που σου δίνει και τον χώνεις σε μήνυμα ανάμεσα στους κωδικούς που σου δίνει το τρίτο εικονίδιο της τελευταίας γραμμής, δηλ. img και /img μέσα σε [ ].
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: stathis on 13 Oct, 2007, 18:19:45
Ή την στέλνεις με μέηλ σε κάποιον, αν σε μπέρδεψαν οι οδηγίες του nickel.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: salerosa on 13 Oct, 2007, 18:24:36
Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες προς ναυτιλομένους κι ελπίζω να τα κατάφερα...

(https://www.translatum.gr/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg517.imageshack.us%2Fimg517%2F8206%2Fdimosiovu3.jpg&hash=8e1874d1a8d38770578298910d5bab84f994f223)

Αν πάλι δεν τα κατάφερα, κάποιος να αναμένει mail...:)


Mod says: OK, with a few changes.

Ευχαριστώ πολύ γιατί ήταν σίγουρο πως θα έκανα κάτι λάθος :Ρ
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Σουρπουίτσα on 13 Oct, 2007, 18:44:19
Δεν είχα φανταστεί ποτέ ως τώρα το κέντρο ως επίκεντρο της πολιτικής και δημόσιας ζωής, παρά μόνο ως καρδιά του γραφειοκρατικού μηχανισμού.
Ναι, ίσως δεν ήμουν πολύ σαφής. Θεωρώ το κέντρο, όπως είναι τώρα, επίκεντρο της πολιτικής ζωής, γιατί αντιλαμβάνομαι την πόλη ως ένα δίκτυο αναφορών. Το Κοινοβούλιο, με τον "δημοσιογραφικό οργανισμό" δυο δρόμους πιο κάτω, το GB corner στην απέναντι γωνία, την Πρεσβεία στο βάθος-κήπος και τα Εξάρχεια στα νώτα του φτιάχνουν αμέσως αμέσως στο δικό μου μυαλό ένα πολιτικό (με την πολύ ευρεία έννοια) πλέγμα (οι "κόμβοι" που επιλέχθηκαν εντελώς ενδεικτικοί) ή έναν πολιτικό χάρτη τέλος πάντων, μέσα στον οποίο τα πράγματα "συμβαίνουν", ένα δίκτυο όπου άνθρωποι και πληροφορίες κυκλοφορούν με κάποιου είδους πολεοδομικό channeling. Μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε και να αλλάξετε τα σημεία που ανέφερα με άλλα και να "δείτε" τα δεκάδες δίκτυα απλώνονται μέσα στην πόλη. Η παραμικρή μεταβολή σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου λογικό είναι να προκαλεί αλυσιδωτές μεταβολές και στα υπόλοιπα μέρη του. Είναι αναμφίβολα ενδιαφέρον αυτό το παιχνίδι "ρυθμίσεων": αν αλλάξω αυτό τι θα πάθει εκείνο; Κι αν πάρω αυτό από εδώ και το πάω εκεί τι λές να γίνει; Παιχνίδια για πολεοδόμους-θεούς. Αλλά, ας έχουμε υπόψη μας, όταν μιλάμε για κοτζαμάν Κοινοβούλιο που ήταν θρονιασμένο στην ίδια θέση και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τόοοοσα χρόνια, ότι έχουμε να κάνουμε με μετατόπιση του ίδιου κέντρου και όχι κάποιου μικρού μέρους του πλέγματος αναφορών που αυτό σηματοδοτεί.*

Θεωρώ το κέντρο και "επίκεντρο της δημόσιας ζωής" χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα γραφεία κ.λπ., αλλά και των άλλων που επισκέπτονται τις υπηρεσίες για να υποβληθούν στην proverbial ταλαιπωρία που αυτές αφειδώς προσφέρουν. Η εργασία είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού που λέμε "δημόσια ζωή", όχι;

*κάπου εδώ μπαίνει ο Όντιτορ και με παίρνει και με σηκώνει. Say yes, Audi!
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: stathis on 13 Oct, 2007, 18:58:33
Ναι, ίσως δεν ήμουν πολύ σαφής. Θεωρώ το κέντρο, όπως είναι τώρα, επίκεντρο της πολιτικής ζωής, γιατί αντιλαμβάνομαι την πόλη ως ένα δίκτυο αναφορών. Το Κοινοβούλιο, με τον "δημοσιογραφικό οργανισμό" δυο δρόμους πιο κάτω, το GB corner στην απέναντι γωνία, την Πρεσβεία στο βάθος-κήπος και τα Εξάρχεια στα νώτα του φτιάχνουν αμέσως αμέσως στο δικό μου μυαλό ένα πολιτικό (με την πολύ ευρεία έννοια) πλέγμα (οι "κόμβοι" που επιλέχθηκαν εντελώς ενδεικτικοί) ή έναν πολιτικό χάρτη τέλος πάντων, μέσα στον οποίο τα πράγματα "συμβαίνουν", ένα δίκτυο όπου άνθρωποι και πληροφορίες κυκλοφορούν με κάποιου είδους πολεοδομικό channeling. Μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε και να αλλάξετε τα σημεία που ανέφερα με άλλα και να "δείτε" τα δεκάδες δίκτυα απλώνονται μέσα στην πόλη. Η παραμικρή μεταβολή σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου λογικό είναι να προκαλεί αλυσιδωτές μεταβολές και στα υπόλοιπα μέρη του. Είναι αναμφίβολα ενδιαφέρον αυτό το παιχνίδι "ρυθμίσεων": αν αλλάξω αυτό τι θα πάθει εκείνο; Κι αν πάρω αυτό από εδώ και το πάω εκεί τι λές να γίνει; Παιχνίδια για πολεοδόμους-θεούς. Αλλά, ας έχουμε υπόψη μας, όταν μιλάμε για κοτζαμάν Κοινοβούλιο που ήταν θρονιασμένο στην ίδια θέση και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τόοοοσα χρόνια, ότι έχουμε να κάνουμε με μετατόπιση του ίδιου κέντρου και όχι κάποιου μικρού μέρους του πλέγματος αναφορών που αυτό σηματοδοτεί.*

*κάπου εδώ μπαίνει ο Όντιτορ και με παίρνει και με σηκώνει. Say yes, Audi!
Ρε Βαλ, λυπήσου μας! Για το κέντρο της Αθήνας μιλάμε, όχι για τη μεταφυσική του Παρατζάνοφ... :)
(Εκ μέρους του Όντι, ο οποίος μάλλον δεν πρόκειται να μπει.)

Επειδή είμαι περιορισμένων νοητικών δυνατοτήτων και δεν μπορώ τα πολύ αφηρημένα:
Δηλαδή αν φύγει η Βουλή και 2-3 υπουργεία από το κέντρο, θα πάψει η πρεσβεία να κάνει κουμάντο, ή θα πάψουν οι εντός και εκτός εισαγωγικών αναρχικοί να ενδημούν στο αυτόνομο κράτος των Εξαρχείων;
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Αλ. on 13 Oct, 2007, 19:11:09
It won't be the same without them...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Σουρπουίτσα on 13 Oct, 2007, 19:16:42
Δηλαδή αν φύγει η Βουλή και 2-3 υπουργεία από το κέντρο, θα πάψει η πρεσβεία να κάνει κουμάντο, ή θα πάψουν οι εντός και εκτός εισαγωγικών αναρχικοί να ενδημούν στο αυτόνομο κράτος των Εξαρχείων;
Όχι, βέβαια. Ένα άδειο κτήριο δεν έχει διαφορά από ένα γεμάτο, ένα μουσείο δεν έχει διαφορά από ένα κοινοβούλιο, όταν έκλεισε ο Φλόκας κανείς δεν τον νοστάλγησε, όταν ξανάνοιξε το κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και μαζί του το Μπραζίλιαν κανείς δεν το πρόσεξε, οι πόλεις διασχίζουν τον πηχτό χρόνο ανεπηρέαστες από αλλαγές στο εσωτερικό τους και ο γάιδαρος πετάει.

Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι μπορούμε τουλάχιστον να καταβάλλουμε μια ελάχιστη ευγενική και καλοπροαίρετη προσπάθεια να διαβάζουμε με ειλικρίνεια ένα (εξίσου ευγενικό και καλοπροαίρετο) κείμενο, όσο κουλό ή ανόητο κι αν νομίζουμε ότι είναι. Διαφορετικά μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς ότι το κείμενο ήταν τόσο απωθητικό και κακογραμμένο που ούτε καν καταφέραμε να το αναγνώσουμε --δεν είναι κακό, απεναντίας θα ωφελήσει και τον γράφοντα.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: mariapar on 13 Oct, 2007, 19:44:32
Οι κάτοικοι του κέντρου άραγε τι γνώμη έχουν;

(Εγώ δεν έχω γνώμη γιατί γνωρίζω ελάχιστα την Αθήνα και το κέντρο της λόγω απόστασης, αλλά θεωρώ ότι οποιοσδήποτε πολεοδομικός σχηματισμός, μικρός ή μεγάλος, ανήκει πρώτα-πρώτα στους κατοίκους του, που βρίσκονται μόνιμα εκεί...)
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Αλ. on 13 Oct, 2007, 20:02:41
αλλά θεωρώ ότι οποιοσδήποτε πολεοδομικός σχηματισμός, μικρός ή μεγάλος, ανήκει πρώτα-πρώτα στους κατοίκους του, που βρίσκονται μόνιμα εκεί...)
Καλά θα ήταν από μια άποψη, αν είχαν λόγο...αλλά από την άλλη, δε θα ήθελα να τους εμπιστευτώ το αποτέλεσμα...αν μιλάμε για έλληνες πολίτες...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: observer on 13 Oct, 2007, 20:52:43
Δηλαδή το κτήριο της Βουλής βγάζει ποδαράκια και περπατάει; Αυτή η εικόνα μου δημιουργείται κάθε φορά που διαβάζω τον τίτλο του νήματος. Α, δεν είμαστε στο "άλλο διάβασα και άλλο κατάλαβα"; Συγγνώμη.

Φοβερή ανάλυση Σουρπού, εγώ μαζί σου είμαι, αλλά "κανείς δεν νοστάλγησε τον Φλόκα"; Πώς φαίνονται τα νιάτα!

Εγώ επί του θέματος είμαι βρετανικά συντηρητική. Να φύγει η Βουλή από το Σύνταγμα; Σε λίγο θα μας πουν να φύγουν και οι τσολιάδες. No way!
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Σουρπουίτσα on 13 Oct, 2007, 21:00:24
Φοβερή ανάλυση Σουρπού, εγώ μαζί σου είμαι, αλλά "κανείς δεν νοστάλγησε τον Φλόκα"; Πώς φαίνονται τα νιάτα!
Αν διάβασες μέχρι το τέλος της παραγράφου, θα πρόσεξες ότι πιστεύω ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έχω γράψει μέχρι εκεί. ;)

Εγώ επί του θέματος είμαι βρετανικά συντηρητική. Να φύγει η Βουλή από το Σύνταγμα; Σε λίγο θα μας πουν να φύγουν και οι τσολιάδες. No way!
Προφανώς θα φύγουν κι οι τσολιάδες, εκτός κι αν τους βάλουν να κάνουν τη διαδρομή Ηρώδου του Αττικού-Δέλτα Φαλήρου με τα πόδια και με αυτό το αστείο βήμα. :)))

Συντάσσομαι κι εγώ με τη συντήρηση (ποιος θα το 'λεγε!).
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: observer on 13 Oct, 2007, 21:09:48
Αν διάβασες μέχρι το τέλος της παραγράφου, θα πρόσεξες ότι πιστεύω ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έχω γράψει μέχρι εκεί. ;)
Oops, τώρα το πρόσεξα. Έχεις δίκιο. Mea culpa.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: mavrodon on 13 Oct, 2007, 21:09:55
Quote
Προφανώς θα φύγουν κι οι τσολιάδες, εκτός κι αν τους βάλουν να κάνουν τη διαδρομή Ηρώδου του Αττικού-Δέλτα Φαλήρου με τα πόδια και με αυτό το αστείο βήμα. :)))

Συντάσσομαι κι εγώ με τη συντήρηση (ποιος θα το 'λεγε!).
Προφανώς δε θα φύγουν οι τσολιάδες. Θα μείνουν εκεί ως τουριστικό θέλγητρο. Πού θα ρίχνουν, εξάλλου, τις μολότωφ οι "γνωστοί άγνωστοι";
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Σουρπουίτσα on 13 Oct, 2007, 21:28:35
Πού θα ρίχνουν, εξάλλου, τις μολότωφ οι "γνωστοί άγνωστοι";
Στα νήματα του Τρανσλάτουμ. :|
(https://www.translatum.gr/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm2.static.flickr.com%2F1244%2F1356317594_542e10787c.jpg&hash=87130711139d985b672dd100512d96856c3e2b6c)

Σωστή η απορία πάντως. Οι 300 θα τον πάρουν μαζί τους τον Άγνωστο ή θα τον αφήσουν στη θέση του, μην τρίξουν κι άλλο τα κοκαλάκια του; Κι αν τον αφήσουν στη θέση του, από τι θα αντλούν τη νομιμοποίησή τους στο Δέλτα Φαλήρου; Απ' τον Ιππόδρομο; Ποιες οι σημειολογικές προεκτάσεις της μετακίνησης υπό αυτό το πρίσμα; Το τραβάω λίγο ίσως, αλλά είναι γεγονός ότι η παρούσα θέση της Βουλής έχει έντονο συμβολικό φορτίο: η πλατεία Συντάγματος, το παλάτι του Όθωνα, το μνημείο του Αγνώστου, τα Μέγαρα από πίσω, η οπτική επαφή με τον βράχο της Ακρόπολης στοιχειοθετούν την τεκμηρίωση και τη "νομιμοποίηση" κατά κάποιον τρόπο του Κοινοβουλίου, ίσως ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο. Σημειολογικές αρλούμπες, θα μου πείτε...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: mavrodon on 13 Oct, 2007, 21:34:52
Καλό!!! Ας καεί το φόρουμ. Φωτιά στα μπατζάκια μας.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Αλ. on 14 Oct, 2007, 00:35:13
Δηλαδή το κτήριο της Βουλής βγάζει ποδαράκια και περπατάει; Αυτή η εικόνα μου δημιουργείται κάθε φορά που διαβάζω τον τίτλο του νήματος. Α, δεν είμαστε στο "άλλο διάβασα και άλλο κατάλαβα"; Συγγνώμη.
Βουλή δεν είναι το κτήριο (ή κτίριο) αλλά εκεί που συνεδριάζουν οι 300...αν συνεδριάσουν στο σπίτι μου, τότε η βουλή μεταφέρθηκε στο σπίτι μου...
Άρα το κτίριο δεν πρόκειται να βγάλει ουτε πόδια ούτε χέρια...ακόμα...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: observer on 14 Oct, 2007, 01:01:57
ΟΚ, ας είμαστε ακριβείς. Βουλή είναι το σώμα των βουλευτών και συνεκδοχικά το κτήριο στο οποίο συνεδριάζουν, το γνωστό κτήριο προς το παρόν (μέχρι να μετακομίσουν στο σπίτι σου).
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: F_idάνι on 14 Oct, 2007, 01:04:48
Άντε, με το καλό και στο Σουφλί (wishful thinking)!
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Αλ. on 14 Oct, 2007, 01:06:00
(μέχρι να μετακομίσουν στο σπίτι σου).
Καλά για αυτό δεν παίρνω όρκο...εγώ πάντως έστρωσα τα χαλιά και ετοίμασα το σερβίτσιο...αν αυτοί τώρα δεν έρθουν...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: lpap on 14 Oct, 2007, 01:09:17
Μένοντας λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι το κτίριο της Βουλής αρχικά κατασκευάστηκε το 1836 για να χρησιμοποιηθεί από τον τότε Βασιλιά της Ελλάδας σαν κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Ο Όθωνας έζησε σε αυτό το Ανάκτορο για 20 χρόνια. Μετά την αποπομπή του Όθωνα και την έλευση της νέας δυναστείας των Γλύξμπουργκ, το κτίριο συνέχισε να χρησιμοποιείται ως Ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας, μέχρι το 1909, οπότε μετά από φωτιά καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του και η βασιλική οικογένεια μετακόμισε σε κατοικία στο Τατόϊ και ο βασιλιάς χρησιμοποιούσε ως γραφείο του το κτίριο που χρησιμοποιείται σήμερα ως Προεδρικό Μέγαρο (νέα ανάκτορα επί της Ηρώδου του Αττικού).

Το 1922 στο μισοκατεστραμμένο Ανάκτορο, έμειναν χιλιάδες πρόσφυγες.

Το 1929 αποφασίσθηκε η μεταφορά της Βουλής στο κτίριο των Ανακτόρων και από τότε μέχρι σήμερα έχει αυτή τη χρήση. Τελικά, σύμφωνα με το ελληνικό   σύστημα αργοπορίας, η μετακόμιση της Βουλής έγινε το 1935.

Το 1932 έγινε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

http://www.parliament.gr/ktirio/default.asp

(https://www.translatum.gr/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.parliament.gr%2Fktirio%2Fimgs%2Fktirio1.jpg&hash=5071d9aa0edc814ef2e80173142b1e9d9993cfc5)




   
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Αλ. on 14 Oct, 2007, 01:23:10
Καταπληκτική η ζωγραφιά-γκραβούρα...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: mariapar on 14 Oct, 2007, 10:24:24
Καλά για αυτό δεν παίρνω όρκο...εγώ πάντως έστρωσα τα χαλιά και ετοίμασα το σερβίτσιο...αν αυτοί τώρα δεν έρθουν...

Αν δεν έρθουν, ας έρθουν από δω, για μερικούς σερβίρεται και κοκτέιλ.
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Αλ. on 14 Oct, 2007, 11:56:41
Αν δεν έρθουν, ας έρθουν από δω, για μερικούς σερβίρεται και κοκτέιλ.
Κοκτέιλ μολότοφ;
Αν ναι, θα φάνε καλά...
Title: Re: Φεύγει η Βουλή από το Σύνταγμα;
Post by: Porkcastle on 14 Oct, 2007, 16:04:02
Μου θύμισες μια γελοιογραφία που μου είχαν περιγράψει κάποτε. Είναι μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι γύρω από ένα τραπέζι και ρίχνουν πασιέντζα. Ένας από αυτούς λέει:
"Το κέρατό μου, σήμερα που έχει κοπεί το ρεύμα θα τα κάνουμε όλα με το χέρι!"

Εσείς που βρίσκετε όλα τα τρίκουλα στα γιουτιούμπια και στα γκούγκλια, μήπως μπορείτε να βρείτε κι αυτό;

Στη Γερμανία κυκλοφορεί το εξής:

Ένας δημόσιος υπάλληλος συναντά έναν συνάδελφό του που κόβει βόλτες πέρα-δώθε στους διαδρόμους της υπηρεσίας τους.
"Α", του λέει, "ούτε εσύ μπορείς να κοιμηθείς;".


Προσωπικά, είμαι υπέρ του να φύγει η Βουλή από το Σύνταγμα. Να τους πάνε (/εξοστρακίσουν) αλλού, να κάνουν το μουσείο που λένε και, ει δυνατόν, να πεζοδρομηθεί το κέντρο.
Θα μου άρεσε πολύ να δω το Σύνταγμα να μεταμορφώνεται πλήρως σε πολιτισμική κι εμπορική καρδιά της Αθήνας.
Λίγο ουτοπικό βέβαια, αλλά ποιος ξέρει...