Καλημέρα σε όλους!
Σπύρο, ήθελα να απαντήσω από χτες, αλλά λόγω δουλειάς δεν προλάβαινα με τίποτα...
Στο context του γενικού επιπέδου των τιμών, deflation είναι μόνο αποπληθωρισμός, και όχι αντιπληθωρισμός. Υπάρχει διαφορά. Εξηγούμαι:
Inflation, πληθωρισμός, είναι η αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών και αποδίδεται πάντα με ποσοστό, γιατί δείχνει ρυθμό αύξησης (του γενικού επιπέδου των τιμών, που φαίνεται με τους ΔΤΚ, δείκτες τιμών καταναλωτή).
Deflation, αποπληθωρισμό, έχουμε όταν το γενικό επίπεδο των τιμών
μειώνεται, δηλαδή ο πληθωρισμός είναι αρνητικός, το ποσοστό (ο ρυθμός αύξησης) έχει αρνητικό πρόσημο. Ο αποπληθωρισμός θεωρείται ο φόβος και ο τρόμος των δυτικοτραφών οικονομολόγων :) Αποπληθωριστή ονομάζουμε, επίσης, έναν Δείκτη Τιμών, τον οποίο χρησιμοποιούμε για να μετατρέψουμε ένα μέγεθος από τρέχουσες/ή ονομαστικές τιμές (του έτους υπολογισμού) σε σταθερές/ή πραγματικές τιμές του έτους βάσης, ώστε οι υπολογισμοί μας να μην "φουσκώνουν" από την αύξηση των τιμών.
Disinflation, αντιπληθωρισμό έχουμε όταν το γενικό επίπεδο των τιμών συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Το ποσοστό, ο ρυθμός αύξησης, δηλαδή, του πληθωρισμού έχει θετικό πρόσημο, αλλά είναι μικρότερος από την προηγούμενη τιμή.
Εδώ, θα ήθελα και την επιβεβαίωση των φορουμοειδικών, καθώς γλωσσικά, το αποπληθωρισμός με το αντιπληθωρισμός θα έπρεπε να έχουν τις αντίθετες σημασίες. Υπάρχει, άλλωστε, αρκετή σύγχυση μεταξύ των δύο όρων.
Η Κεντρ. Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, συμφωνεί με τον παραπάνω ορισμό:
www.bankofgreece.gr/BoGAttachments/ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ_ΘΕΜΑΤΑ_Β1.pdf Καθώς επίσης και ο Χρυσοβιτσιώτης.
Κάθε συνεισφορά ευπρόσδεκτη :)