Χωριό Ρομά στην Ουγγαρία πολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό (tvxs.gr)

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 70718
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Χωριό Ρομά στην Ουγγαρία πολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό

Το χωριό Alsózentmárton βρίσκεται στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Κροατία. Όλοι οι κάτοικοι είναι Ρομά, μία από τις πιο πολυάριθμες και περιθωριοποιημένες ομάδες ανθρώπων στην Ευρώπη. Ωστόσο, ένα νέο πρόγραμμα της εκκλησίας του χωριού στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της ελλιπούς εκπαίδευσης των κατοίκων.

Ο καθολικός ιερέας του χωριού, József Lánko, ηγείται μίας σημαντικής προσπάθειας για τη βοήθεια των 1.200 κατοίκων που ανήκουν στη φυλή Boyash και αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, φτώχειας, ελλιπούς εκπαίδευσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Οι Ρομά συνήθιζαν να δουλεύουν στην κατασκευή δρόμων. Ωστόσο, μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, η ανεργία ανέβηκε στο 90% για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, με εξαίρεση την εποχή συγκομιδής σταφυλιών για κρασί που το ποσοστό αγγίζει το 60%.

Δυσκολίες στις γειτονικές σχέσεις


Στην Ουγγαρία ζουν περίπου 700.000 Ρομά, συνήθως απομονωμένοι σε δικούς τους οικισμούς. Παλιότερα, το Alsózentmárton είχε και Ούγγρους κατοίκους, οι οποίοι σταδιακά το εγκατέλειψαν. Οι Ρομά αγόρασαν τα σπίτια σε χαμηλές τιμές, αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τη γη και πλέον ζουν απομονωμένοι χωρίς τη δυνατότητα να πουλήσουν τα σπίτια τους.

Οι σχέσεις με τους Ούγγρους παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. «Όταν χρειάζονται ανειδίκευτους εργάτες οι σχέσεις τους είναι μια χαρά», δηλώνει ο Lánko, «αλλά το χειμώνα που οι Ρομά ψάχνουν ξύλα για να ζεσταθούν και δεν ρωτούν σε ποιόν ανήκουν, προκύπτουν προβλήματα». Έχουν σημειωθεί επανειλημμένα περιστατικά βίας κατά των Ρομά, με αποκορύφωμα μία σειρά δολοφονιών την περίοδο 2008-2009. Παράλληλα, αυξάνεται η ρητορική μίσους εναντίον τους.

[...]

Η συνέχεια του άρθρου στις σελίδες του tvxs.gr


 

Search Tools