Εμπορική καινοτομία από τους Radiohead;

Αλ. · 11 · 2216

Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Ίσως κάποιοι διαβάζοντας τον τίτλο του νήματος νομίσουν ότι ήθελα να γράψω "εμπορική επιτυχία" και όχι καινοτομία, αλλά τους συγχωρώ.
Το παρακάτω άρθρο είναι από την εφημερίδα Καθημερινή.


Νέα εποχή στη μουσική βιομηχανία
Το νέο άλμπουμ των Radiohead διατίθεται από το πρωί της Πέμπτης μέσω Iντερνετ και μόνο στην τιμή που επιθυμεί ο κάθε αγοραστής, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στο χώρο

Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Θανάση Γκαβoύ

Η πρώτη διάθεση ενός ολόκληρου νέου μουσικού άλμπουμ μέσα από το ίντερνετ είναι πλέον γεγονός. Το βρετανικό συγκρότημα των Radiohead επέλεξε να προσφέρει στο κοινό τα νέα τραγούδια του έβδομου άλμπουμ τους 'In Rainbows', μέσα από την ιστοσελίδα του σε μορφή ΜΡ3.

Το πρωί της Πέμπτης χιλιάδες θαυμαστές των Radiohead που είχαν προπαραγγείλει τα 42 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα των κομματιών του νέου άλμπουμ βρήκαν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση τον κωδικό που τους επιτρέπει να «κατεβάσουν» τα τραγούδια. Χιλιάδες επίσης μπήκαν στην ιστοσελίδα για να ακούσουν για πρώτη φορά τα τραγούδια που είχαν ακουστεί μόνο σε ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος.

Η απόφαση των Radiohead να αψηφήσει τους παραδοσιακούς τρόπους διάθεσης και πώλησης του άλμπουμ έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά ενός εκ των σταθερά δημοφιλέστερων συγκροτημάτων των τελευταίων ετών.

Ένας πρόσθετος λόγος για την αγορά του άλμπουμ είναι ότι ο αγοραστής καλείται να πληρώσει ό,τι ο ίδιο θεωρεί ότι αξίζει να δώσει για τη δουλειά των Radiohead, από τίποτα μέχρι και 100 λίρες (150 ευρώ). Στη σελίδα της αγοράς του άλμπουμ σημειώνεται μάλιστα δύο φορές ότι δεν πρόκειται για αστείο, ο καθένας πληρώνει όσα θέλει.

Η κίνηση έχει ταρακουνήσει τη μουσική βιομηχανία. Κατά ορισμένους οι Radiohead είναι πρωτοπόροι στη νέα ψηφιακή και διαδικτυακή εποχή, κατά άλλους είναι είτε αφελείς είτε προάγγελοι της αρχής του τέλους μιας εποχής, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο μάνατζερ του συγκροτήματος δήλωσε ότι οι Radiohead είναι έτοιμοι να πάρουν αυτό το ρίσκο ακόμα και αν στο τέλος αποδειχθεί ανόητο. «Αλλά πιστεύουμε ότι αν η μουσική μας είναι καλή, τότε ο κόσμος θα πληρώσει για να την αγοράσει», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής πάντως, η αντίδραση κριτικών και ακροατών είναι θετική όσον αφορά τόσο την ποιότητα των τραγουδιών όσο και τη δυνατότητα επιλογής του ποσού αγοράς.

Όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να λαμβάνουν από το Δεκέμβριο έχοντας προπαραγγείλει από τώρα το CD του In Rainbows, το οποίο θα διατεθεί και στην αγορά πιθανότατα στις αρχές του 2008.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η νέα δουλειά των Radiohead θα σταματήσει το σερί των νούμερο 1 άλμπουμ που απολάμβανε το συγκρότημα με τα έξι προηγούμενα.

Η αγορά μέσω της ιστοσελίδας του συγκροτήματος δεν προσμετράται στις επίσημα καταγραμμένες αγορές CD, με αποτέλεσμα να μην υπολογιστεί στις σχετικές λίστες.

Εξάλλου, πολλά άλλα γνωστά συγκροτήματα αναμένεται να μιμηθούν τους Radiohead. Την πρόθεσή τους να κυκλοφορήσουν τις νέες τους δουλειές μέσω του ίντερνετ έχουν εκφράσει οι Oasis, Nine Inch Nails, The Charlatans και Ash.

Εγώ θα πω συγχαρητήρια στους Radiohead, γιατί δεν πιστεύω ότι είναι εμπορικό ή διαφημιστικό κόλπο μόνο και μόνο για να συζητηθεί μ' αυτόν τον τρόπο ο καινούριος τους δίσκος.

Πρέπει να ομολογήσω βέβαια ότι ανήκω κι εγώ (όπως λέει και ο Φοίβος) στην κατηγορία εκείνη των τζαμπατζήδων που τον κατέβασαν από το διαδικτύο με
τους παραδοσιακούς τρόπους, δλδ τζάμπα.
Δε γνώριζα για αυτήν την κίνηση των Radiohead. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι ένας στους δύο από αυτούς που κατεβάζουν δωρεάν μουσική από το διαδίκτυο, αυτά που τους αρέσουν τα αγοράζουν στη συνέχεια.
Πάντως ακόμα κι αν ο δίσκος τους δε μου άρεζε για να τον αγοράσω, μόνο και μόνο για την επιλογή τους 10€ θα τα έδινα για να την επιβραβεύσω...
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Αυτό κοστίζει 40£.


Η ψηφιακή του όμως μορφή κοστίζει από 1£ μέχρι όσο θέλετε.
Δείτε και μόνοι σας--->>>http://www.inrainbows.com/Store/index3.htm και http://www.inrainbows.com/Store/DisplayBasket.html
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||mortal69

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 404
  • Gender:Male
Μολονότι δεν με συγκίνησαν ώστε να τους ακούσω μπορώ να πω ότι η κίνηση τους όντως δείχνει έξυπνη. Με το δεδομένο φυσικά ότι όσα χρήματα και να συγκεντρώσουν θα πάνε στους ίδιους και μόνο είναι πολύ θετικό, αλλά όπως είναι γνωστό ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, επομένως ίσως θα πρέπει παρόμοιες κινήσεις να κάνουν πολλοί από τους επώνυμους (ή τα λεγόμενα brand names) ώστε να προχωρήσει περισσότερο. Το καλό είναι πως κάποιοι fans θα πάρουν την μουσικής τους (δίχως περιτυλίγματα, φρού φρού κι αρώματα) με ό,τι θεωρούν φυσιολογική τιμή (οι fans είναι όντως περίεργη κατηγορία ατόμων, και πιστεύω πως όλοι μας ανήκουμε σε αντίστοιχες μικρές μερίδες ;-)). Καινοτομία δεν ξέρω πάντως αν είναι, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που μοιράζουν την δική τους μουσική (όχι γνωστοί φυσικά {τουλάχιστον όχι σε μένα}) σε bittorrent sites/trackers εδώ και αρκετό καιρό. Αν σκεφτούμε και πως ο κύριος NIN ζήτησε από τους Αυστραλούς να κλέψουν την μουσική του (εξαιτίας των ακριβών Αυστραλιανών δίσκων) τότε μπορούμε να πούμε ότι ήρθε ο καιρός να πάρουν οι μουσικοί το αίμα τους πίσω από τις δισκογραφικές (γραφικές με κάθε σημασία της λέξης φυσικά!).
Μέσα από στράτα απόμονη κι απόσκια
Με αγγέλους του ʼδη μόνο στοιχειωμένη
Που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
Κάτω στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Εγώ πάντως αν ήμουν φαν, θα αγόραζα είτε το discbox που κοστίζει 40£ ή θα αγόραζα το δισκάκι, όταν κυκλοφορούσε.
Είναι άλλο να το έχεις στη δισκοθήκη σου με το artwork του, να θυμάσαι ότι το αγόρασες τοτε κτλ και άλλο να το έχεις μόνο σε ψηφιακή μορφή
σε ένα σκληρό δίσκο.
Και τέτοιες κινήσεις έχουν άλλη δυναμική, όταν γίνονται από μπάντες σαν τους Radiohead.
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||mariapar

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1899
  • Gender:Female
Από το e-go.gr:

1,2 εκατομμύρια αντίτυπα του άλμπουμ τους πούλησαν οι Radiohead που διέθεσαν τα τραγούδια δωρεάν μέσω διαδικτύου με εθελοντική πληρωμή.

Το «In Rainbows» κατάφερε σε μία μόνο εβδομάδα να «πουλήσει» 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα φέρνοντας στα ταμεία του συγκροτήματος 10 εκατομμύρια δολάρια χωρίς τη διαμεσολάβηση δισκογραφικών, διαφήμισης ή άλλης προωθητικής ενέργειας.

Το συγκρότημα διέθεσε δωρεάν το άλμπουμ χωρίς κανένα περιορισμό και άφησε στην ευχέρεια των χρηστών του την πληρωμή. Κατά μέσο όρο ο κάθε χρήστης πλήρωσε 8 δολάρια οικειοθελώς για ολόκληρο το άλμπουμ.

Τα άλμπουμ που διατέθηκαν ξεπέρασαν σε αριθμό τις πωλήσεις και των 3 προηγούμενων άλμπουμ των Radiohead μαζί την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας τους.
« Last Edit: 28 Oct, 2007, 23:22:33 by mariapar »
One finger cannot lift a pebble (Native American proverb)


mortal69

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 404
  • Gender:Male
Εγώ πάντως αν ήμουν φαν, θα αγόραζα είτε το discbox που κοστίζει 40£ ή θα αγόραζα το δισκάκι, όταν κυκλοφορούσε.
Είναι άλλο να το έχεις στη δισκοθήκη σου με το artwork του, να θυμάσαι ότι το αγόρασες τοτε κτλ και άλλο να το έχεις μόνο σε ψηφιακή μορφή
σε ένα σκληρό δίσκο.
Και τέτοιες κινήσεις έχουν άλλη δυναμική, όταν γίνονται από μπάντες σαν τους Radiohead.

Σίγουρα (γιατί μίλησα για fans; ;-)), ωστόσο να κατανοούμε πως απλά ικανοποιούμε το μικρό φετίχ της ιδιοκτησίας του αντικειμένου και όχι της μουσικής (δεν δηλώνω το καλύτερο δυνατό {και λειτουργικό} αυτί αλλά ένα 320KBps {ή ένα FLAC σε μη απωλεστική συμπίεση}), πάει σε έναν κατάλογο και είναι ready on click μαζί με χιλιάδες άλλα κομμάτια ταξινομημένα στις επιθυμητές κατηγορίες. Ενώ το αντικείμενο από την στιγμή που βγαίνει από τη θήκη το κατατρέχει η διαρκής φθορά από τις συσκευές (θερμοκρασία, scratches από κόκκους σκόνης που θυμίζουν σμυριδόπανο κατά την περιστροφή του δίσκου κ.λπ.). Τα 40P δεν θα τα έδινα πάντως κάτω να χτυπιούνται, δεν είναι και από χρυσάφι (ούτε για "δικό μου" καλλιτέχνη δε θα τα 'δινα, ύπάρχουν πολλά που ζητούν την προσοχή και δεν είναι όλα μουσική και τίποτα άλλο. ;-)! Όσο για την δισκοθήκη να πω την αλήθεια αν τα είχα σε μερικά (100άδες) DVD με δισκογραφίες για ασφάλεια και μόνιμα σε ένα δισκάκι (της απαιτούμενης χωρητικότητας φυσικά) αντί για ΝΝΝΝ CDs (με ότι exras και lyrics στο χαρτί) θα ήταν ευκολότερο να φτιάξω εκατοντάδες λίστες με επιλογές για ώρες (μέρες/μήνες/χρόνια) και διαθέσεις δίχως την βαβούρα του στυλ "ψάξε 3η κούτα δεξιά κάτω από τις ν θήκες για το τάδε album που βγήκε τότε από τον τάδε καλλιτέχνη". Βέβαια έχει να κάνει με το πόσο έχει καλομάθει κάποιος από τον υπολογιστή. Και δεν είναι τόσο από τεμπελιά, για όσους το κάνουμε, όσο για προστασία του υλικού στην μονάδα του χρόνου αλλά και ευκολία όπως επίσης και αμεσότητα.

Περί δυναμικής τώρα τι να πω, σίγουρα τα γνωρίζεις καλύτερα από εμενα αυτά (και αποδυκνείεται από το post της Μαρίας πως πήγαν πολύ καλά) αλλά οι πωλήσεις πραγματοποιούνται σε μια τιμή που μάλλον πλησιάζει κάτι πιο ρεαλιστικό για τον κάθε καταναλωτή και που ουσιαστικά πουλάει μόνο την ιδέα του απαιτούμενου αγαθού. Και ίσως αποτελεί έξαιρετική μορφή προώθησης για τους (θεωρητικά) νεώτερους και πιο αντιδραστικούς καταναλωτές. Θα δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια στο μέλλον.
Μέσα από στράτα απόμονη κι απόσκια
Με αγγέλους του ʼδη μόνο στοιχειωμένη
Που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
Κάτω στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Βασικά το cd που αγοράζεις δεν είναι μόνο μουσική. Παίζει και το artowork τη σημασία του.
Καθώς και η διαδικασία αγοράς αλλά και το ότι όταν επιστρέφεις 10 χρόνια μετά πχ από την αγορά του κρατάς στα χέρια σου
κάτι που φτιάχτηκε 10 χρόνια πριν.
Κι εγώ περνάω τη μουσική μου στον υπολογιστή αλλά αυτά που μου αρέσουν τα αγοράζω, ειδικά από ανεξάρτητους,
δημιουργούς, γιατί αν δεν το κάνω ούτε εγώ ούτε κι οι υπόλοιποι, τότε δεν πρόκειται να συνεχίσει η μπάντα να παράγει
τη μουσική της ή τουλάχιστον αυτή δε θα κυκλοφορεί σε cd...
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


mortal69

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 404
  • Gender:Male
Όντως, όταν κάτι πραγματικά ξεφεύγει από τα τυπικά και παει προς μια περισσότερη δουλεμένη μορφή τόσο σε booklets, case format (ωραία κάποια Digipack special), όμως τα πιο πολλά δεν ξεφεύγουν (ίσως δεν έχει τύχει να δω κάποιο) και πολύ από τα βασικά της κατηγορίας "είδες ένα, τα 'δες όλα".

Χμ... το συγκρότημα ωστόσο (όπως έχει επικρατήσει από όσα ακούω) δεν έχει τα live τα οποία του δίνουν το standard εισόδημα του, και από εκεί και μετά ανεβάζει κι ένα "αντίγραφο" στο ράφι των καταστημάτων (ηλεκτρονικό {με printable covers κ.λπ.}, ή φυσικό δίσκο), για να προσεγγίσει άτομα που δεν μπορούν να παρευρεθούν (απόσταση, νοοτροπία) στο live ή και που δεν θέλουν το περιτύλιγμα;

Επίσης δεν θα σε παραξένευε να ακούσεις ότι ένα group δεν θα συνεχίσει να γράφει και να παράγει μουσική (αν έχει επιτυχημένα live ή clips στην TV) το οποίο (θεωρητικά) "πρεσβεύει" πως αγαπά την μουσικη ως αυτοσκοπό, γιατί δεν έπιασε τον στόχο των N ηλεκτρονικών ή φυσικών αντιτύπων;

Επίσης αν, θα επιμείνω σ' αυτό το αν, ΔΕΝ υπάρχει DRM (DATA RIGHTS MOLESTATION ή κάτι άλλο τελοσπάντων ;-)), τότε αν το εμπόρευμα (μουσική στην περίπτωση μας) είναι υψηλής ποιότητας δεν μπορεί να δημιουργήσεις ένα αντίγραφο για την συλλογή σου (lightscribe, labels μαζί με ό,τι άλλο υλικό), και να το διατηρήσεις όπως ακριβώς το θέλεις εσύ, με τους δικούς σου τύπους jewel (αν θες) ή design σε επιμέρους σημεία του εξωφύλου που να βάλεις την προσωπική σου νότα;
Μέσα από στράτα απόμονη κι απόσκια
Με αγγέλους του ʼδη μόνο στοιχειωμένη
Που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
Κάτω στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...


Oblitron

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 565
  • Gender:Male
Επίσης αν, θα επιμείνω σ' αυτό το αν, ΔΕΝ υπάρχει DRM (DATA RIGHTS MOLESTATION ή κάτι άλλο τελοσπάντων ;-))

Σιγά μην υπάρχει και κύκλωμα παιδεραστών! :D

DRM = Digital Rights Manipulation


Αλ.

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 2232
 • This b0dy is y0ung but my sp1r1t's 0|d...
Να μου επιτρέψετε να προσθέσω και τα ακόλουθα:

DDR=Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας

DPKR=Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας
"I like to remember things my own way. Not necessarily the way they happened"
Member of elites only...just like Mus1ca||


mortal69

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 404
  • Gender:Male
Αλλά να μην ξεχνάμε την κακοποίηση (λέγεται υπερ-συμπίεση και κλείδωμα, και καταλήγει με κάτι χειρότερα από κασσέτα 30ετίας) στα δεδομένα που πουλάνε οι "επίσημες" εταιρείες υπό την μορφή τραγουδιών! Ορισμένοι την θεωρούμε πολύ χειρότερη. ;-) Αυτό κι αν είναι έγκλημα! :-P ;-)
« Last Edit: 29 Oct, 2007, 15:54:54 by mortal69 »
Μέσα από στράτα απόμονη κι απόσκια
Με αγγέλους του ʼδη μόνο στοιχειωμένη
Που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
Κάτω στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...


 

Search Tools