Ο Negroponte παρουσίασε το laptop των 100 δολαρίων... με μανιβέλα!

spiros · 1 · 2840

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 812543
    • Gender:Male
  • point d’amour
Ο Negroponte παρουσίασε το laptop των 100 δολαρίωνΟ φθηνός φορητός υπολογιστής των 100 δολαρίων που θα διατεθεί στους μαθητές των φτωχών κρατών του πλανήτη με στόχο ”να κλείσει η ψαλίδα της ψηφιακής ανισότητας”, όπως δήλωσε ο εμπνευστής του, ο διάσημος καθηγητής του ΜΙΤ Nicholas Negroponte, παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Τυνησία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Kofi Annan χαρακτήρισε το πράσινο μηχάνημα, που θα πωλείται μόνο στα υπουργεία Παιδείας, ”έκφραση παγκόσμιας αλληλεγγύης”.

Η τιμή του laptop κινείται στο 1/10 της τιμής ενός μέτριου μοντέλου φορητού υπολογιστή που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Το μηχάνημα κατασκεύασε ο ιδρυτής και πρόεδρος του θρυλικού Media Lab του Massachusetts Institute of Technology στο πλαίσιο της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Ενας Υπολογιστής Για Κάθε Παιδί, το οποίο χορηγούν κολοσσοί όπως η Google, η AMD και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Rupert Murdoch.

Το μηχάνημα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει στις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Το περίβλημά του είναι ελαστικό και έχει μια χειροκίνητη μανιβέλα που χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.
http://www.euro2day.gr/articles/90902/Πάντως στην Ελλάδα δεν πρόκειται να το δούμε καθώς:

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου: «Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου ισοδυναμεί όλο και περισσότερο με τη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Αλλά η κυβέρνηση ούτε αυτό το καταλαβαίνει.

» Αλλιώς, δεν θα απέρριπτε με τόση ευκολία την πρόταση του Ν. Νεγκρεπόντε για το φτηνό κομπιούτερ για όλους, το κομπιούτερ των 100 δολαρίων, για το οποίο δήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους 150 κυβερνήσεις, όχι, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=664511

Links
Media Lab 100 dollar laptop
The Hundred-Dollar Laptop
Annan in Tunis Summit with the launching of 100 dollars laptops for students
One Laptop Per Child - a Preview of the Hundred Dollar Laptop
« Last Edit: 18 Nov, 2005, 19:10:12 by spiros »


 

Search Tools