αράουτ -> throw-in

spiros · 1 · 4397

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 812065
    • Gender:Male
  • point d’amour
αράουτ -> throw-in [ετυμολογία από το «our out»;]

A throw-in is a method of restarting play in a game of Association football.
The throw-in is taken from the point where the ball crossed the touch-line. Opposing players may stand at any distance from the thrower but no closer than 2m (2yds), so long as they are still on the pitch. A player may take a throw in at a distance further back from the touch-line, and, typically, a referee will tolerate small discrepancies between the position where the ball crossed the touch-line and the position of the throw in.
Throw-in - Wikipedia, the free encyclopedia

Κανονισμός 15 - Επαναφορά από την πλάγια γραμμή (Αράουτ)   
Η επαναφορά της μπάλας από την πλάγια γραμμή (αράουτ) είναι μέθοδος επανέναρξης του παιχνιδιού.
Παραχωρείται στον αντίπαλο του παίκτη που τελευταίος άγγιξε τη μπάλα, όταν ολόκληρη πέρασε την πλάγια γραμμή, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα.
Τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί απευθείας από επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια (αράουτ).
http://www.milenkospoljaric.com/football-rules/139-the-throw-in-rule.html

άουτ [áut] επίρρ. : (αθλ.) στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ κτλ., φάση κατά την οποία η μπάλα βγαίνει έξω από τον αγωνιστικό χώρο από τον παίχτη που βρίσκεται στην επίθεση και από τη στενή πλευρά του γηπέδου: Έβγαλε την μπάλα άουτ. || (ως ουσ.) το άουτ: H μπάλα πέρασε τη γραμμή του άουτ. Ο παίχτης χτύπησε άουτ.
[αγγλ. out]
Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη

Ο μύθος έχει δύο εκδοχές που διαφέρουν μόνο ως προς τη χρονολογία γέννησης του όρου.

Η πρώτη λέει πως όταν το ποδόσφαιρο πρωτοπαίχτηκε στην Ελλάδα από τα πληρώματα των εγγλέζικων πλοίων που ναυλοχούσαν στο λιμάνι του Πειραιά, οι ντόπιοι άκουγαν τους Άγγλους ναυτικούς να φωνάζουν "our out" όποτε η μπάλα έβγαινε πλάγιο, διεκδικώντας το για λογαριασμό της ομάδας του ο καθένας . Το "our out" στ' αυτιά και στη γλώσσα τον Ελλήνων έγινε πολύ γρήγορα "αράουτ" και έτσι καθιερώθηκε.

Η δεύτερη εκδοχή λέει ακριβώς τα ίδια μόνο που μεταθέτει τη δημιουργία του όρου στην εποχή της δεκαετίας του 1940, όταν έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πάλι οι Άγγλοι. Φυσικά αυτοί δεν ήταν πια ναυτικοί, αλλά φαντάροι του εγγλέζικου στρατού που στα χρόνια των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου είχαν πλημμυρίσει τη χώρα και φυσικά δεν παρέλειπαν να παίζουν μπάλα...
Το αράουτ...


« Last Edit: 17 Dec, 2015, 18:42:06 by spiros »


 

Search Tools