Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 811689
    • Gender:Male
  • point d’amour


Στην ελληνική πολιτική ποίηση επικεντρώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία), και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις και δράσεις που προβάλουν την ελληνική ποίηση και τους δημιουργούς της.

Η ενασχόληση της ποίησης με την πολιτική υπήρξε σχεδόν πάντοτε συνεχής, ποικιλόμορφη και εκτεταμένη. Από τον Σολωμό και τον Κάλβο ώς τον Παλαμά και τον Σικελιανό, από τον Καβάφη και τον Βάρναλη ώς τον Σεφέρη και τον Ρίτσο, από τον Αναγνωστάκη και τον Πατρίκιο ώς τους ποιητές των νεώτερων γενεών, το πολιτικό στοιχείο, στις διάφορες διατυπώσεις του, αποτελεί ένα σταθερό συστατικό της ποιητικής μας ανθρωπολογίας.

Έτσι, στην καθιερωμένη πλέον συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με το Μέγαρο Μουσικής και το πρόγραμμα Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008 (ώρα: 20:30, στην αίθουσα BANQUET του Μεγάρου) μια μουσική παράσταση πολιτικής ποίησης με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Ζαχαρία Καρούνη να τραγουδούν αγαπημένες μελωδίες, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη.

Παράλληλα, θα επαναληφθεί η μεγάλη καμπάνια ποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, στάσεις λεωφορείων, τραμ κ.ά.) πλημμυρίζοντας και φέτος την πόλη με στίχους που θα μας συντροφεύουν από τις 19 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου στις καθημερινές μας μετακινήσεις.

Επίσης, τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει μια σειρά από 12 τηλεκάρτες αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Κάθε μήνα για ένα χρόνο το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ θα κυκλοφορεί μια νέα τηλεκάρτα με στίχους πολιτικής ποίησης.

Στο Μουσείο Μπενάκη

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης συμμετέχει και το Μουσείο Μπενάκη, με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.

Το τιμητικό αφιέρωμα (21/3, 17:30-20:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210-3453111 ) περιλαμβάνει ομιλίες των Ερατοσθένη Καψωμένου (καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) Βιντσέντζο Ρότολο (ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Παλέρμο), Τίτου Πατρίκιου (ποιητή), Βαγγέλη Αθανασόπουλου (καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών), Ντέιβιντ Κόνολι (αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ), Ελένης Τζινιέρη-Τζανετάκου (διευθύντριας Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου).  Θα ακολουθήσει (ώρα 20:30) η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας της Αθανασίας Δρακοπούλου Περιουσιακά Στοιχεία (διάρκεια 90').

Τέλος, από τις 21 Μαρτίου ώς τις 20 Απριλίου παρουσιάζεται η έκθεση πρώτων εκδόσεων, φωτογραφιών, ντοκουμέντων από τη συλλογή του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου (Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, τηλ. 210-3671000)
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=882377&lngDtrID=253


 

Search Tools