Και λάθος να είναι οι άνθρωποι, το καθρέφτισμα δικό σου είναι. Δηλαδή τι, όταν κάνεις λαθη, δεν είσαι εσύ; (αντιλαμβάνεσαι, φαντάζομαι, ότι δεν αναφέρομαι προσωπικά σε σένα). Μέσα από την επαφή σου με τους άλλους διαπιστώνεις καινούργια πράγματα για τον εαυτό σου. Και η ενδοσκόπηση καλή είναι και απαραίτητη, σου αποκαλύπτει όμως μερικές πτυχές του εαυτού σου. Δεν μπορεί, π.χ. να σου δείξει πώς θα αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις. Δεν μπορεί να σου αποκαλύψει τον εαυτό σου, τις αντιδράσεις σου, το χαρακτήρα σου, σε περίπτωση προδοσίας, λύπης, δυσκολίας, θανάτου... Πράγματα, δηλαδή, που είναι μέσα στη ζωή, και που αναπόφευκτα όλοι οι άνθρωποι τα βιώνουν. Έρχεται μετά μια στιγμή, αντιδράς κάπως, και λες "μπα, εγώ το έκανα/ είπα/ ένιωσα αυτό; πόσο λίγο τελικά ήξερα τον εαυτό μου"...
Βέβαια, μπορείς να πεις, "αφού αναπόφευκτα θα συμβούν αυτά τα δεινά, γιατί να βγω έξω να τα κυνηγήσω; Άσ'τα, κι όταν έρθουν βλέπουμε. Είναι ανάγκη να γνωρίσω τον εαυτό μου συγκεκριμένα φέτος;" Λοιπόν... το αργία μήτηρ πάσης κακίας ισχύει κι εδώ! Γυμνάζουμε την ψυχή μας! Εξασκούμε τις αντιδράσεις μας! Δραστηριοποιούμαστε κοινωνικά!! Εν-δυο, εν-δυο!!! :)