Επειδή έχω ακούσει κι εγώ πολλάκις ότι οι αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης "καταργήθηκαν", να πω ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Ο τελευταίος φορολογικός νόμος (3842/Απριλίου 2010) λέει μεν ότι δεν ισχύει η απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά δεν καταργεί τις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν, και το όριο παραμένει κανονικά στις 5.000 ευρώ. Ένας μεταφραστής που δεν έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος ΔΕΝ είναι ελεύθερος επαγγελματίας, άρα στην περίπτωσή του ισχύουν κανονικά τα προβλεπόμενα για την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων: αρκεί το ακαθάριστο εισόδημά του από παροχή υπηρεσιών (μετάφρασης εν προκειμένω) να μην ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Δεν ξέρω τι "εγκύκλιο" έχουν λάβει οι εταιρείες που διαδίδουν τη φήμη περί "κατάργησης", το πιθανότερο πάντως είναι ότι, αν υπάρχει τέτοια εγκύκλιος, θα λέει ή θα αφήνει να εννοηθεί κάτι σαν "βάλτε τον κόσμο να γράφεται στον ΟΑΕΕ για να τσιμπήσουμε εισφορές πανταχόθεν".