Πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον κόσμο (έκθεση φωτογραφίας) - Μυτιλήνη, ως τις 27 Ιουνίου 2008

wings · 1 · 1674

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 72893
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το δράμα των προσφύγων στο παλιό ΛουτρόΜια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε το Σάββατο στο παλιό Λουτρό. Τίτλος της “Πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον κόσμο” και στα πλαίσιά της εκθέτουν έργα τους οι Λουίζα Γκουλιαμάκη, Αθηνά Καζολέα, Στεφανία Μιζάρα, Γιώργος Μουτάφης, Γιάννης Μπεχράκης, Μαριλένα Σταφυλίδου και Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

- Η Aθηνά Καζολέα φωτογραφίζει πρόσφυγες στα “Κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης”. Και σημειώνει: «Εκατοντάδες άνθρωποι κάτω από τον καυτό ήλιο. Η διέλευση γίνεται συνήθως με πολύ αργό ρυθμό και επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Κάθε διέλευση και μια δοκιμασία. Μια ταπείνωση. Να ζητάς άδεια για να διασχίσεις την πατρίδα σου. Πρόσφυγας στον ίδιο σου τον τόπο».

- Οι φωτογραφίες της Λουίζας Γκουλιαμάκη, αφορούν την μαζική έξοδο των προσφύγων κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, κυρίως το 1998 - 1999.

- Οι φωτογραφίες της Μαριλένας Σταφυλίδου είναι από δύο ταξίδια της στην Αφρική “Με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα”, το 1993 στο Μαλάουι και το 1996 στην Ουγκάντα.

- Θέμα του Γιάννη Μπεχράκη είναι οι Κοσοβάροι πρόσφυγες που φεύγουν από την περιοχή του Κοσόβου κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Οι στρατιώτες και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν τους αφήνουν να περάσουν τα σύνορα και μένουν αποκλεισμένοι για μια βδομάδα σε ένα λασπωμένο χωράφι στα σύνορα των δυο κρατών.

- Η Στεφανία Μιζαρά στρέφει το φακό της σε δύο συνοικίες του Παρισιού γνωστές για την πολυπολιτισμικότητά τους, σε κτίρια που έχουν καταληφθεί από οικογένειες προσφύγων. Στα εγκαταλελειμμένα αυτά κτίρια που φθείρονται σιγά-σιγά, βρίσκουν καταφύγιο πρόσφυγες με πολυπληθείς οικογένειες, περιθωριακοί καλλιτέχνες που ακολουθούν τον μποέμικο τρόπο ζωής και φοιτητές που δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν σπίτι.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στα πλαίσια του “Λεσβιακού Καλοκαιριού 2008” και διοργανώνεται από το Δήμο Μυτιλήνης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη Νομαρχία και την πρωτοβουλία υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών Λέσβου “Προς-Φυγή”. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου.

Πηγή: http://www.aiolikanea.gr/news/culture/detail.php?ID=33155
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools