Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων (αρχάριοι), ΟΞΥΓΟΝΟ από το Μεταίχμιο, Θεσσαλονίκη (Οκτώβριος 2014)

oxygono

 • Oxygono from Metaichmio
 • Newbie
 • *
  • Posts: 19
 • Oxygono from Metaichmio
Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων (αρχάριοι)

Διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες
Επιστημονική υπεύθυνη – Εισηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων: Άννα Ιορδανίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Εισηγήτρια εργαστηριακών μαθημάτων: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων – επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πράξης της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
α) 10 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά – κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κτλ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
β) 40 ώρες εργαστηρίων, όπου παρουσιάζονται διεξοδικά το πεδίο, τα εργαλεία, οι τεχνικές, τα γενικά και τα ειδικά προβλήματα της διόρθωσης και της επιμέλειας σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, μέσα από την εντατική εξάσκηση στη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων διαφορετικού είδους και απαιτήσεων (λογοτεχνία, επιστημονικά δοκίμια, δημοσιογραφικά άρθρα, μεταφράσεις κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης ή επιμέλειας κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί ειδικότερα η επίδοσή τους στο είδος κειμένου που επιθυμούν.

Μέρα και ώρες εργαστηριακών μαθημάτων: Πέμπτη, 4-7.30 μ.μ.
Εντατικό θεωρητικό μάθημα: Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, 12-4 και 5-9 μ.μ.
Κόστος: 530 ευρώ / 480 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η έναρξη θα γίνει με το θεωρητικό μάθημα. Το πρώτο από τα εργαστηριακά μαθήματα θα γίνει την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014.

Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, στις 6 μ.μ.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν δωρεάν το βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ… (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ.

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.oxygono-metaixmio.gr/news_in.php?lg=gr&pg=&read=137

Η Άννα Ιορδανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII της Γαλλίας. Το 1982 έγινε κάτοχος του διπλώματος DEA και το 1985 του Doctorat Troisième Cycle Γλωσσολογίας. Στη διδακτορική της διατριβή εξετάζεται η μετοχή σε σχέση με τις επιβιώσεις της διγλωσσίας στα νέα ελληνικά.
Από το 1990 διδάσκει τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Γλωσσολογίας και Διδασκαλίας της γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (ως καθηγήτρια από το 2009). Το 1996 δίδαξε το μάθημα Διδακτική της νεοελληνικής γλώσσας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου ως επισκέπτρια καθηγήτρια.
Η ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα αφορά κυρίως θέματα διδασκαλίας της γλώσσας, θέματα κοινωνιογλωσσολογίας και λεξικογραφικές περιγραφές της νέας ελληνικής. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα ΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ και το ΛΕΞΙΚΟ ΛΟΓΙΩΝ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ και ως επιστημονική επιμελήτρια τον ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (2 τόμοι) και τον ΘΗΣΑΥΡΟ ΣΥΝΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ.

Η Ίλια Παπαστάθη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε ιστορία, συγκριτική λογοτεχνία και θεωρία της λογοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι. Είναι επιμελήτρια εκδόσεων και εργάζεται στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ).


***
Με χαρά σάς ανακοινώνουμε πως οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διαθέτουν πλέον πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1). Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) έχει χορηγήσει τη σχετική άδεια στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στην Αθήνα (Ιπποκράτους 118) και το ΟΞΥΓΟΝΟ στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπου 81), όπου διοργανώνονται σεμινάρια για ενηλίκους που στοχεύουν στη διά βίου μάθηση και προσφέρουν ουσιαστική κατάρτιση και επιπλέον γνωστικά εφόδια σε ποικίλους τομείς.
« Last Edit: 19 Aug, 2014, 19:31:57 by oxygono »
Oxygono from Metaichmio
Olympou 81, ThessalonikiGiorgosP

 • Semi-Newbie
 • *
  • Posts: 1
  • Gender:Male
Καλησπέρα σε όλους στο translatum.gr!

Παρακολουθώ αρκετό καιρό το forum και μπορώ να πω ότι με έβγαλε πολλές φορές από τα δύσκολα. Είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής (τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, κατεύθυνση Γλωσσολογίας) και ασχολούμαι επαγγελματικά με τη διόρθωση-σύνταξη κειμένων εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Επειδή λοιπόν δεν έχω και τόσο μεγάλη εμπειρία και θέλω να αποκτήσω ακόμη περισσότερες γνώσεις στο αντικείμενο της επιμέλειας κειμένων, θα ήθελα να μου πείτε αν τα σεμινάρια κατάρτισης που γίνονται από εκδοτικούς οίκους, όπως στο Μεταίχμιο, θα με βοηθήσουν:
α) να εξειδικευτώ στον εν λόγω τομέα,
β) να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορα είδη κειμένου (δημοσιογραφικά, λογοτεχνικά, επιστημονικά),
γ) να διεκδικήσω μια συνεργασία με εκδοτικό οίκο.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όσον αφορά το τρίτο ερώτημά μου, σαφώς και δεν περιμένω με την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες των εκδοτικών οίκων, αλλά θα ήθελα να γνωρίζω αν ολοκληρώνοντας αυτό το σεμινάριο θα με "υπολογίζουν" περισσότερο και θα έχω ένα πλεονέκτημα επιπλέον.

Σας ευχαριστώ πολύ.    

Search Tools