Author Topic: ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί  (Read 5671 times)

Frederique

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 80225
  • Gender: Female
  • Creative, Hardworking and Able!
    • V and F
ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
« on: 11 Mar, 2012, 11:21:49 »
ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί ή και ταραμοσαλάτα χωρίς πατάτες

Μήπως έχει/γνωρίζει κανείς τη συνταγή;
Τη διαφημίζουν στον γαστρονόμο (ένθετο της Καθημερινής). Στον online δεν την εντοπίζω. Αν κάποιος συνάδελφος έχει το περιοδικό στο σπίτι του ή γνωρίζει τη συνταγή θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να μάς την κοινοποιήσει.

Πιθανώς να λέγεται και «ταραμοσαλάτα μους» (Πηγή: Συνταγές της καρδιάς), αλλά σε όχι τόσο πολύ αφρώδη έκδοση. :)
«120 γρ. ταραμά
650 - 850 ml ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
100 ml χυμό λεμονιού
100 ml νερό
Ας την φτιάξουμε
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από το ηλιέλαιο. Τα αφήνουμε να χτυπηθούν σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα, για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο και αφήνουμε να χτυπηθεί καλά η ταραμοσαλάτα, μέχρι να πήξει. Αν υπάρχει άνοιγμα στο μπλέντερ, προσθέτουμε από το άνοιγμα σταδιακά το ηλιέλαιο, αν όχι, το προσθέτουμε σε δόσεις.
Οσο περισσότερο ηλιέλαιο χρησιμοποιήσουμε, τόσο περισσότερο πήζει η ταραμοσαλάτα.
Τώρα, όσο για τον ταραμά που θα χρησιμοποιήσουμε (άσπρο, ροζ, ή κόκκινο) περί ορέξεως…. Καλύτερος θεωρείται ο άσπρος, πιο ροζουλί χρώμα δίνει ο κόκκινος. Εγώ χρησιμοποιώ μισό-μισό συνήθως.
Καλή επιτυχία.
»


Ευχαριστώ σας
Communicate. Explore potentials. Find solutions.


mavrodon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6587
  • Gender: Male
Re: ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
« Reply #1 on: 11 Mar, 2012, 12:48:39 »
Αρχίζω να αντιγράφω τη συνταγή. Υπομονή, σε μισή ώρα θα την αναρτήσω.

mavrodon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6587
  • Gender: Male
Re: ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
« Reply #2 on: 11 Mar, 2012, 13:24:55 »
«Μαγιονέζα» ταραμά (ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί και κρεμμύδι)

Προετοιμασία: περίπου 30΄


Δεν ανησυχούμε αν στο μέσον της διαδικασίας η ιδιότυπη αυτή ταραμοσαλάτα δεν έχει πήξει. Αν ακολουθήσουμε τι οδηγίες, θα προκύψει μκια υπέροχη κρεμώδης παρασκευή, η υφή της οποίας θυμίζει αυτή της μαγιονέζας. Άλλο ένα πράγμα που χρειάζεται προσοχή είναι η επιλογή ελαιολάδου:! όσο πιο ελαφρύ, τόσο πιο απαλή η γεύση της ταραμοσαλάτας.

Υλικά (για περίπου 400 γρ.)

100 γρ. λευκός ταραμάς
370 γρ. ελαιόλαδο
70 ml νερό
25 ml χυμός λεμονιού(ή περισσότερο, αν θέλουμε)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό  

Διαδικασία  

Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) και τον χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου ½ λεπτό. Επειδή θα κολλήσει στα τοιχώματα, θα χρειαστεί να σταματήσουμε τη λειτουργία της συσκευής    και να «σπρώξουμε» τον ταραμά με ένα κουτάλι προς τα μαχαίρια. Ρίχνουμε σταδιακά λίγο-λίγο το νερό (1 – 1 ½ κουτ. σούπας κάθε φορά), εναλλάξ με το λάδι (περίπου ½ φλυτζ. τσαγιού λάδι τη φορά) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τα υγρά δεν τα ρίχνουμε από το άνοιγμα στο καπάκι του μπλέντερ (γιατί θα πιτσιλίσουν) αλλά σταματάμε κάθε φορά τη λειτουργία της συσκευής, ανοίγουμε το καπάκι, τα προσθέτουμε, «σπρώχνουμε» με το κουτάλι, κλείνουμε και χτυπάμε για ½ λεπτό κάθε φορά. Όταν τελειώσει το νερό και το λάδι, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 – 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουνε μια ομοιγενή κρέμα που θα έχει την υφή της μαγιονέζας. Τη βάζουμε σε βάζο που κλείνει καλά και9 τ6η διατηρούμε4 στο ψυγείο για περίπου 10 ημέρες.
Σερβίρουμε τη μαγιονέζα ταραμά αντί ταραμοσαλάτας, τη χρησιμοποιούμε ως σάλτσα σε λαχανοσαλάτες ή οσπριοσαλάτες την αλείφουμε σε ντακάκια ή συνοδεύουμε με αυτήν ψητά ή μαγειρευτά θαλασσινά (χταπόδι, σουπιές, καλαμάρια κ.λπ.).

Νένα  Ισμυρνόγλου

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
« Last Edit: 11 Mar, 2012, 13:30:10 by wings »


Frederique

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 80225
  • Gender: Female
  • Creative, Hardworking and Able!
    • V and F
Re: ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
« Reply #3 on: 11 Mar, 2012, 13:25:46 »
Ευχαριστώ!

mavrodon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6587
  • Gender: Male
Re: ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί
« Reply #4 on: 11 Mar, 2012, 13:27:22 »
Παρακαλώ!