Ψαρεύουν βιολογική τσιπούρα (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)

wings · 7 · 3849

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΙΟ «ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΑ» ΨΑΡΙΑ

Ψαρεύουν βιολογική τσιπούρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008



Πριν από τρία χρόνια έβαλαν ένα δύσκολο στοίχημα όταν αποφάσισαν να επεκτείνουν τις βιολογικές καλλιέργειες και στη... θάλασσα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς θέρισε τους πρώτους καρπούς της πρωτοποριακής της επένδυσης ανοίγοντας μια νέα αγορά και κάνοντας την Ελλάδα την πρώτη χώρα στον κόσμο που παράγει βιολογικές τσιπούρες και λαβράκια.

Σήμερα μια ακόμα εταιρεία, η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, μπήκε στη συγκεκριμένη παραγωγή, ενώ και η εταιρεία Γαλαξίδι αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαθέσει στην αγορά βιολογικά ψαριά. Οι πρώτοι 1.000 τόνοι ελληνικών βιολογικών ψαριών είναι πλέον γεγονός και τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες να είναι σε θέση να διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό και «βελτιωμένα ψάρια» κατά των καρδιακών παθήσεων- ήδη γίνονται πειράματα- αφού τόσο η ανάγκη των καταναλωτών για πιο υγιεινές τροφές όσο και οι έρευνες των επιστημόνων το επιτρέπουν.

Διαφοροποίηση

Πρόκειται για ψάρια που τρέφονται με τροφές από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, απαλλαγμένα από αντιβιοτικά και χημικά, μεγαλωμένα σε καθαρά νερά και σε μεγαλύτερο χώρο από τα συμβατικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Όπως λέει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς Θανάσης Φρέντζος, η δραστηριοποίηση στην βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια ήταν έναν μεγάλο αλλά αναγκαίο τόλμημα. «Οι λόγοι θα μπορούσα να πω ότι ήταν δυο. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις επιστημονικές αναζητήσεις και τους πειραματισμούς πάνω σε νέα είδη που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ιχθυοκαλλιέργεια αλλά και σε νέες συνθήκες ανάπτυξης και βελτίωσης των καλλιεργούμενων ειδών. Ο δεύτερος είχε και έχει επιχειρηματική διάσταση. Σε μια αγορά που ο ανταγωνισμός είναι σκληρός ο στόχος ήταν και παραμένει να διαφοροποιηθούμε από τους ανταγωνιστές μας. Αυτό λοιπόν κάναμε ανοίγοντας την πόρτα μια νέας αγορά που εκτιμούμε ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ήδη η ΒΙΟ Ελλάς, ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που πραγματοποιεί ελέγχους που οδηγούν στην πιστοποίηση βιολογικών μονάδων για παραγωγή ψαριών (τσιπούρα και λαβράκι), σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο Νaturland, έχει δώσει τις σχετικές πιστοποιήσεις στα ψάρια της Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς και της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

...

Η συνέχεια του άρθρου στη σελίδα: http://www3.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=1401285&ct=3
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 854558
    • Gender:Male
  • point d’amour
Πρόκειται δηλαδή για υβριδική κατάσταση - κάτι μεταξύ «ελευθέρας βοσκής» και ιχθυοκαλλιέργειας;



mariapar

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1898
    • Gender:Female
Καλά, άμα είναι "βελτιωμένα" δεν έχουν μεγαλύτερη ιπποδύναμη, ή μάλλον ψαροδύναμη; Πώς καταφέρνουν και τα πιάνουν;
One finger cannot lift a pebble (Native American proverb)




wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Καλά. Άμα περίμενα από εσάς τους δυο να πιάσετε τις τσιπούρες για να τις φάω...
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


mariapar

  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 1898
    • Gender:Female
Εγώ πάντως δεν τρώω αν δεν βγουν βελτιωμένες τσιπούρες για μεταφραστές, με αξιοπρεπείς επιταχύνσεις και τελικές σε λέξεις/ώρα.
One finger cannot lift a pebble (Native American proverb)


wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 73947
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Καλά. Εσύ μπορείς να φας μουρμούρα όταν θα βρεθούμε.
Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. (Γιώργος Ιωάννου)


 

Search Tools