δοθιήνας -> boil, furuncle, abscess, pustule

spiros · 1 · 2496

spiros

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 812069
    • Gender:Male
  • point d’amour
δοθιήνας -> boil, furuncle, abscess, pustule

ελλ αρχ. δοθιήν
επώδυνο, γεμάτο πύον οζίδιο  στο δέρμα εξαιτίας μόλυνσης από το βακτήριο "χρυσίζων σταφυλόκοκκος" (Staphylococcus aureus) που εισδύει στο δέρμα μέσω των θυλάκων των τριχών.  Τα συμπτώματα είναι πρήξιμο, κοκκίνισμα και πόνος. To μεγεθός τους ποικίλει από το μέγεθος ενός μπιζελιού σε μπαλάκι του γκόλφ.

Οι περισσότεροι δοθιήνες εμφανίζουν μια κίτρινη ή άσπρη μύτη η οποία μπορεί να σπάσει απελευθερώνοντας το πύον (νεκρά κύτταρα βακτηρίου και μακροφάγα κύτταρα σώματος), αν και μερικές φορές το πύον διαχέεται στους περιβάλλοντες ιστούς. Οι εν τω βάθει δοθιήνες απαιτούν χειρουργική επέμβαση ενώ όταν υποτροπιάζουν χρειάζεται αντιβίωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες και κόπωση. Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η μόλυσνη του αίματος από το βακτήριο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία που θεωρείται επικίνδυνη για τη ζωή.   

Συνιστάται αποφυγή του σπασίματος του οζιδίου γιατί μπορεί να προκληθεί εξάπλωση της μόλυνσης αν και ζεστά επιθέματα σε συνδυασμό με αντισηπτικά σαπούνια βοηθούν στο να ωριμάσει από μόνος του. Είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή επανεμφάνισης του δοθιήνα. Εκτός από τη χρήση ξυριστικών μηχανών και χρήση στενών ρούχων ενοχοποιούνται και παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά και λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
http://biolexikon2.blogspot.gr/2010/11/furuncle.html
« Last Edit: 01 Jun, 2012, 13:16:28 by spiros »


 

Search Tools