Author Topic: Απαλλαγή ΦΠΑ  (Read 4306 times)

gery

 • Semi-Newbie
 • *
 • Posts: 3
Απαλλαγή ΦΠΑ
« on: 07 Nov, 2008, 18:53:46 »
Σας καλησπερίζω,

Εκπροσωπώ ένα Κοινωφελή Σύλλογο που σκοπός του είναι η παροχή Δωρεάν υπηρεσιών σε ηλικιωμένους. Στους στόχους μας είναι να αγοράσουμε από την Γερμανία ένα εξειδικευμένο Call Center που θα απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις ηλικιωμένων καθώς και μια ποσότητα ειδικών modem μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται η τηλεφωνική κλήση. Τα χρήματα για την αγορά των αγαθών προέρχονται από Χορηγίες εταιρειών, Δωρεές συμπολιτών και εισφορές των μελών μας. Τα modes θα τα δωρίζουμε στους ηλικιωμένους που τελικά δεν θα πληρώνουν τίποτα. Ερωτώ… πρέπει ο Γερμανός πωλητής των αγαθών να προσθέσει ΦΠΑ στο τιμολόγιο πώλησης; Αν δεν προστεθεί ο ΦΠΑ στην αξία είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε στην Ελλάδα τον ΦΠΑ; Ή μήπως απαλλασσόμαστε λόγω απόκτησης αγαθών για κοινωφελή κοινωνική μέριμνα και λόγω του ότι δεν μεταπωλείται.
Εάν γνωρίζετε παρακαλώ δώστε μου κάποια συμβουλή διότι δεν βγάζω άκρη με την ΔΟΥ
Ευχαριστώ
« Last Edit: 07 Nov, 2008, 22:35:12 by wings »


hologram

 • Newbie
 • *
 • Posts: 34
Re: Απαλλαγή ΦΠΑ
« Reply #1 on: 08 Nov, 2008, 05:59:39 »
Αγαπητέ/ή GERY

Από τη στιγμή που η αγορά γίνεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο (έναν ελεύθερο επαγγελματία ή κοινωφελή οργανισμό) που διαθέτει δηλαδή Α.Φ.Μ ο Γερμανός είναι υποχρεωμένος να απαλλάξει το αγαθό προς πώληση από φ.π.α (αιτιολογία: ενδοκοινοτική συναλλαγή). Είτε ή αγορά γίνει στην Γερμανία είτε την πραγματοποιήσετε μέσω ίντερνετ. Φτάνει το αφμ αυτού που αγοράζει να είναι Ελληνικό. Κατά συνέπεια εδώ στην Ελλάδα δεν καταβάλλεται φ.π.α. Ο Γερμανός θα πρέπει να γράψει στο τιμολόγιο το ακριβές ποσό με την σημείωση (Χωρίς φ.π.α λόγω ενδοκοινοτικής συναλλαγής).Αν δεν πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δεν χρησιμοποιήσετε αφμ) πρέπει να πληρώσετε το φπα. Έχει και συνέχεια:
Τα χρήματα που θα καταβάλετε για την αγορά αυτού του υλικού, όχι μόνο δεν υπόκεινται σε φ.π.α αλλά εκπίπτουν από τα έσοδα  φορολόγησης του φυσικού ή νομικού προσώπου γιατί πρόκειται για δωρεά κοινοφελούς σκοπού.

υ.γ : Για αυτά που σου γράφω είμαι πολύ σίγουρος μια που ζω και εργάζομαι ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία και ταξιδεύω συχνά και στην Γερμανία. Αυτά που σου λέω στα επιβεβαιώνει άνετα οποιοσδήποτε (ικανός) λογιστής. Αν ο Γερμανός πωλητής αρνηθεί αρχικά επέμεινε και πές του να ενημερωθεί.

gery

 • Semi-Newbie
 • *
 • Posts: 3
Re: Απαλλαγή ΦΠΑ
« Reply #2 on: 10 Nov, 2008, 15:37:18 »
Αγαπητέ/ή hologram,

Το ονομά μου ειναι Γεράσιμος. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις τόσο σαφείς πληροφορίες.
Θα κάνω ομως μια ακόμα ερώτηση:
Η μεσολαβούσα τράπεζα (π.χ. ΕΘΝΙΚΗ) μέσω της οποίας θα σταλουν τα χρήματα στή Γερμανική εταιρεία, πρόκειτε να ζητήσει να τις υποβάλουμε απόδειξη καταβολής ΦΠΑ στην Ελλάδα, επί του ποσού του τιμολογίουτου Γερμανικού οικου, μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα; Δηλαδή ειμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλουμε αυτοτελή Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ για ενδοκοινωτική απόκτηση αγαθών;

Σιγουρα σας εχω ζαλίσει και ζητώ συγνώμη
Γεράσιμος


hologram

 • Newbie
 • *
 • Posts: 34
Re: Απαλλαγή ΦΠΑ
« Reply #3 on: 10 Nov, 2008, 17:53:48 »
Γεια σου Γεράσιμε
Η τράπεζα δεν έχει το δικαίωμα και δεν πρέπει να ζητήσει φ.π.α. Δεν είναι εφορία. Μέσω τράπεζας πρέπει να αποστείλετε το ποσό χωρίς φ.π.α και τέρμα. Ο Γερμανός θα κόψει ένα τιμολόγιο στην εταιρία  ή το ατόμο (ανάλογα τι α.φ.μ θέλετε να χρησιμοποιήσετε), ...έλαβα από τους/τον ΧΧΧΧΧ το ποσό των ΨΨΨΨ  Ευρώ χωρίς Φ.Π.Α λόγω ενδοκοινοτικής συναλλαγής. Αυτό το τιμολόγιο το περνάτε σαν έξοδο της εταιρίας από την μία και από την άλλη, από την στιγμή που δωρίζεται αυτά τα αντικείμενα αφαιρείται από τα έσοδα της εταιρίας.   

gery

 • Semi-Newbie
 • *
 • Posts: 3
Re: Απαλλαγή ΦΠΑ
« Reply #4 on: 11 Nov, 2008, 11:38:53 »
Ξέρω οτι πλέον εγινα σπασίκλας, μα επίτρεψέμου μια τελευταία ερώτηση.

Τηλεφωνήσαμε πρό δεκαημέρου στο Υουργείο Εθνικής Οικονομίας στην αρμόδια υπηρεσία ΦΠΑ και μία κυρία της οποίας τις γνώσεις δεν γνωρίζουμε, αφού εψαξε σχετικά μας ειπε οτι δικαιούμαστε απαλλαγή, οπως μου την ανέλυσες αλλά μέχρι του ποσού τών 10.000€. Η δική μας αγορά ειναι συνολικής καθαρής αξίας 90.000€.
Το ερώτημα ειναι: υπάρχει περιορισμός στην αξία;

Χρωστάω κέρασμα και γιαυτό μπορούμε να επικοινωνήσουμε στο 210 6990885 ή στο κινητό μου 6947 548284
Ευχαριστώ
Γεράσιμος

hologram

 • Newbie
 • *
 • Posts: 34
Re: Απαλλαγή ΦΠΑ
« Reply #5 on: 11 Nov, 2008, 16:44:51 »
Oι δωρεές σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου. Δεν υπάρχουν όρια για το ποσό. Ευτυχώς που το έψαξε κιόλας... Για αυτά πρέπει να ρωτάς μόνο λογιστές. Από πείρας οι ''αρμόδιοι'' κρατικοί υπάλληλοι δεν είναι και ότι καλύτερο. Σε ότι αφορά το κέρασμα ευχαριστώ πολύ, είναι σαν να το έκανες.