Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) -> Hellenic Wind Energy Association (HWEA)

spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 813199
  • Gender:Male
 • point d’amour
Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) -> Hellenic Wind Energy Association (HWEA)
http://www.eletaen.gr

H ΕΛΕΤΑΕΝ ιδρύθηκε το 1991 με την ονομασία Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας και μετονομάστηκε το 2005 σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας www.ewea.org
Η ΕΛΕΤΑΕΝ διατηρεί και υπηρετεί διπλό σκοπό:

επιδιώκει την προαγωγή της επιστήμης και έρευνας στον τομέα της αιολικής ενέργειας, και παράλληλα προσπαθεί να εκφράσει αποτελεσματικά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του κλάδου και της αγοράς λειτουργώντας ως ένα μέσο πίεσης και συμμετοχής (lobbying).

Μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ γίνονται εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και επιστήμονες.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ονόμασε τη δεκαετία 2010-2020 Δεκαετία του Ανέμου. Και όχι τυχαία. Η αιολική ενέργεια θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της πράσινης ανάπτυξης και της προσπάθειας επίτευξης των στόχων του 2020 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι το βαρύ πυροβολικό στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όσο η δεκαετία θα φθάνει στο τέλος της και κυρίως όσο θα συγκεκριμενοποιούνται οι πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις με ορίζοντα το 2050, άλλες τεχνολογικές επιλογές θα προστίθενται δυναμικά.

Ήδη όμως σήμερα, η αιολική ενέργεια έχει ξεφύγει από το καθεστώς περιθωριακής ενεργειακής τεχνολογίας και έχει καταστεί μια ώριμη βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομική αγορά που προσελκύει κεφάλαια και διεκδικεί την θέση της. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί συγκρούσεις ή γενικότερα εγείρει θέματα προς αντιμετώπιση. Η συντεταγμένη αντιμετώπιση αυτών είναι κρίσιμα τόσο για την ορθολογική ανάπτυξη της αγοράς της αιολικής ενέργειας όσο κυρίως για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού πλεονάσματος που προκύπτει από την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα, οι στόχοι του 2020 απαιτούν επενδύσεις  περίπου 10 δις Ευρώ στην αιολική  ενέργεια ή σε αναγκαίες υποδομές. Απαιτούν 10.000 MW αιολικών πάρκων. Αυτό από μόνο του θέτει το αίτημα της συλλογικής κλαδικής αντιμετώπισης μιας σειράς ζητημάτων με επιστημονικά επαρκή και αυστηρά επαγγελματικό τρόπο. Ενδεικτικά, τέτοια ζητήματα είναι η διαφανής ανάπτυξη του ανταγωνισμού και οι επενδύσεις, η μεγάλη διείσδυση Α.Π.Ε., η σχέση ανάπτυξης – βιοποικιλότητας κλπ.

Όλα αυτά είναι θέματα που απαιτούν την οργανωμένη αντιμετώπισή τους. Για όλα υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις που τεκμηριώνουν το αυτονόητο ΝΑΙ στην Αιολική Ενέργεια. Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας πρέπει επαγγελματικά να οργανώσει αυτές τις απαντήσεις και να τις παρουσιάσει. Δηλαδή να προσέλθει οπλισμένος στο δημόσιο (θεσμικό ή μη) διάλογο. Η ΕΛΕΤΑΕΝ φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτό.


spiros

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 813199
  • Gender:Male
 • point d’amour
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε το ορόσημο των 100 γκιγκαβάτ (GW) της εγκατεστημένης ισχύος σε αιολική ενέργεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231214873 

Search Tools