Χειμωνιάτικη φροντίδα για το αυτοκίνητο

wings

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 70813
  • Gender:Female
 • Vicky Papaprodromou
Χειμωνιάτικη φροντίδα για το αυτοκίνητοΚαθημερινά γύρω μας κυκλοφορούν αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών.

Και δεν αναφέρομαι βέβαια στις γνωστές κατηγορίες αυτοκινήτων που έχουν να κάνουν με το μέγεθος, τα κυβικά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά των κατηγοριών καθαριότητας και φροντίδας.

Άλλα αυτοκίνητα τα βλέπεις και τα χαίρεσαι και άλλα τα λυπάσαι.

Ο καθένας έχει το δικό του αυτοκίνητο είτε σαν εργαλείο δουλειάς, είτε σαν οικογενειακό όχημα, είτε σαν μέσο ευχαρίστησης.

Και στις τρεις κατηγορίες η φροντίδα που έχει το αυτοκίνητο φαίνεται από μακριά, και δείχνει τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη και οδηγού απέναντί του κατά ένα μεγάλο πoσοστό. Γιατί υπάρχει και ένα ποσοστό φροντίδας που δεν φαίνεται και έχει να κάνει με την μηχανική συντήρηση του αυτοκινήτου.

Μπορεί κάποιος να ξεγελαστεί γιατί πίσω από ένα βρόμικο και χιλιογρατζουνισμένο αυτοκίνητο μπορεί να κρύβεται μια άριστη μηχανική συντήρηση και το αντίθετο.

Σε γενικές γραμμές βέβαια όταν ο ιδιοκτήτης φροντίζει το όχημά του το φροντίζει συνολικά, και όταν το αμελεί πάλι το ίδιο.

Ιδιαίτερα τώρα που έρχεται ο χειμώνας, πρέπει το αυτοκίνητο να τύχει της ανάλογης χειμωνιάτικης φροντίδας.

Άλλωστε έχει καθιερωθεί από αυτή εδώ την στήλη κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, να δίνουμε κάποιες οδηγίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα, που βέβαια στα μέρη μας δεν είναι και ιδιαίτερα βαρύς.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η σκόνη που έχει εισχωρήσει παντού και δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν μένει και γίνεται εστία μικροβίων μαζί με τους άλλους ρύπους που υπάρχουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Τα φίλτρα του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού είναι κάτι που ελάχιστοι είναι αυτοί που συντηρούν σχολαστικά και αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με την συντήρηση των κλιματιστικών στον χώρο που ζούμε.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένα είναι τα αυτοκίνητα των καπνιστών και αυτοί πρέπει να τα φροντίζουν περισσότερο, μαζί με τα πνευμόνια τους βέβαια.

Ένα γενικό καθάρισμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι μια πολύ καλή σκέψη αφού όλα αυτά τα πλαστικά, αλλά και τα υφάσματα στις ταπετσαρίες λερώνονται τόσο από εμάς που μπαινοβγαίνουμε με όλων των ειδών τα ρούχα. Ακόμα και τα διάφορα υλικά που συνθέτουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συντελούν τα μέγιστα στην ανάπτυξη μικροοργανισμών επιβλαβών για την υγεία αλλά και την αισθητική, αφού κάνουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου να μυρίζει άσχημα.

Η προσοχή στα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει να μας ενδιαφέρει καθ' όλη την διάρκεια του έτους, αλλά παρ' όλα αυτά έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις πρώτες βροχές.

Το σύστημα επαφής του αυτοκινήτου με τον δρόμο είναι σημαντικό να είναι σε καλή κατάσταση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και γι' αυτό πρέπει πάντα και ίσως πιο συχνά από τα ελαστικά να προσέχουμε τα φρένα, τις αναρτήσεις, αλλά και την ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση των τροχών.

Φροντίδα χρειάζονται και τα φώτα του αυτοκινήτου και εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι τα φώτα ομίχλης είναι μόνο για την ομίχλη και ενοχλούν πολύ όταν είναι αναμμένα χωρίς λόγο. Αυτό είναι άγνωστο σε πολλούς οδηγούς αν κρίνουμε από αυτά που βλέπουμε στους δρόμους, τόσο με τα μπροστινά όσο και με τα πίσω φώτα ομίχλης που ταλαιπωρούν όλους τους άλλους εκτός από τον οδηγό που τα χρησιμοποιεί.

Για τους καθαριστήρες όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να αλλάζονται σε όλα τα αυτοκίνητα που το καλοκαίρι είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, με τον τρόπο που πρέπει ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ορατότητα.

Η χρήση του καλοριφέρ σε συνδυασμό με τον κλιματισμό βοηθά στο γρήγορο ξεθάμπωμα των τζαμιών, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, ενοχλητικό και επικίνδυνο το χειμώνα με τα κλειστά παράθυρα και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας και την διαφορά θερμοκρασίας, που μεγαλώνει μέσα και έξω από το αυτοκίνητο.

Για αλυσίδες, φτυαράκι και γάντια καθώς και ένα αδιάβροχο, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι πρέπει να υπάρχουν, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες προμηνύουν κάτι τέτοιο και είναι απολύτως απαραίτητη η μετακίνηση.

Κι αυτό γιατί είναι καλό να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες αφού εδώ στο νησί δεν έχουμε την εμπειρία κίνησης στις δυσκολίες αυτές και δεν χρειάζεται να μπούμε σε περιπέτειες χωρίς σοβαρό λόγο.

Η απώλεια πρόσφυσης είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί πολύ εύκολα, και όταν κάποιος δεν είναι γνώστης μπορεί να πανικοβληθεί και η απλή βόλτα να του κοστίσει ακριβά.

Τον χειμώνα η νύχτα είναι μεγαλύτερη και οι συνθήκες ορατότητας πολύ πιο δύσκολες από το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και τα αντανακλαστικά να είναι σε συνεχή εγρήγορση, ώστε να αποφύγουμε μικροατυχήματα ή και μεγαλύτερα από μια λάθος κίνηση.

Ας έχουμε λοιπόν έναν καλό χειμώνα (με αρκετές βροχές ελπίζω!!!).

Συντάκτης: Παναγιώτης Παπαρίσβας 

Πηγή: Αιολικά Νέα


elmak

 • Full Member
 • ***
  • Posts: 519
  • Gender:Female
 • Eleni Makantani
Τι αρκετές βροχές, στο βροχονήσι κοντεύουμε να ξεβλαστρώσουμε...mariapar

 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 1899
  • Gender:Female
Και να μην ξεχνάμε το κύκλωμα ψύξης του κινητήρα...

Κι όταν χιονίζει κι οι δρόμοι έχουν αλάτι (μη γελάτε, δεν ξέρω πού μένει ο καθένας...), ποτέ το αυτοκίνητο ζεστό στο γκαράζ, εκτός βέβαια κι αν πλυθεί πρώτα από κάτω! Η αλλαγή θερμοκρασίας από κρύο σε ζέστη είναι ο καλύτερος φίλος της διάβρωσης...
One finger cannot lift a pebble (Native American proverb)


wings

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
  • Posts: 70813
  • Gender:Female
 • Vicky Papaprodromou


 

Search Tools