Στέλλα Βογιατζόγλου

wings · 1 · 1345

wings

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
    • Posts: 71010
    • Gender:Female
  • Vicky Papaprodromou
Στέλλα Βογιατζόγλου - Κοσμάς ο Αιτωλός, ο άγιος των γραμμάτων και της λευτεριάς

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Πατροκοσμάς: Ο μέγας διαισθητικός της εποχής του 
   
Η θεσσαλονικιά λογοτέχνης Στέλλα Βογιατζόγλου, “φεύγοντας” πέρυσι στις 18 Αυγούστου μας άφησε ως παρακαταθήκη και κληρονομιά ένα βιβλίο-έκπληξη.

Επιμέλεια: Στέλιος Κούκος

Έκπληξη όχι μόνο ως προς το θέμα που επέλεξε να ασχοληθεί, αλλά κυρίως για την καίρια προσέγγιση και διαπραγμάτευσή του. Πρόκειται για το βιβλίο “Κοσμάς ο Αιτωλός, ο άγιος των γραμμάτων και της λευτεριάς” που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις “Μαΐστρος”. Από την έκδοση αυτή μπορείτε να διαβάσετε δύο αποσπάσματα που μας παραχώρησε ο εκδοτικός οίκος κατόπιν παράκλησής μας.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779) είναι ένας από τους πιο γνωστούς εθνομάρτυρες και ιερομάρτυρες της περιόδου της τουρκοκρατίας, όπως και ένας από τους επιφανέστερους δασκάλους του γένους. Θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε και πρύτανη της ελληνικής παιδείας και των αντίστοιχων δασκάλων της περιόδου, αφού η δράση του σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο για τον ελληνισμό δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Και μάλιστα σφράγισε το έργο και τη δράση του με την ίδια του τη ζωή...

Οι αλλεπάλληλες περιοδείες του στη νησιωτική και στη στεριανή χώρα για να συναντήσει και να εμψυχώσει τους υπόδουλους Έλληνες αποτελεί στην ουσία ένα μοναδικό αναγεννητικό έργο. Όσο και αν ψάξουμε, δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο. Ο Πατροκοσμάς στις περιοδείες του μαζί με το ιεραποστολικό του έργο, φρόντιζε στα μέρη που επισκεπτόταν να κτίζονται σχολεία για να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα γράμματα. Αφού όπως έλεγε ο ίδιος δεν ήθελε να είναι “ωσάν τα γουρουνόπουλα”.

Μέσα από αποσπάσματα που ακολουθούν, είναι εμφανές πως η Στέλλα Βογιατζόγλου μας προσφέρει ένα εξαιρετικό και χρήσιμο έργο από πολλές απόψεις. Ιδιαίτερα για την ανάγνωση του βίου και της πολιτείας του Κοσμά του Αιτωλού μέσα από μια σύγχρονη ματιά, η οποία φωτίζει και προβάλλει τη δράση του μοναδικού αυτού Ρωμιού που δεν πρέπει να ποτέ να ξεχνάμε. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η πεζογράφος Στέλλα Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1950. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής της ασχολήθηκε αποκλειστικά με το γράψιμο. Έγράψε παιδικά, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα. Θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Το θεατρικό της έργο Τσικλιντάν!, γραμμένο σε συνεργασία με την Χριστίνα Χατζηβασιλείου, βραβεύτηκε και από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, όπου και ανεβάστηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές με μεγάλη επιτυχία.

Η Στέλλα Βογιατζόγλου “έφυγε” πέρυσι στις 18 Αυγούστου ύστερα από μακροχρόνια πάλη με την επάρατο.


Μπορείτε να διαβάσετε τα προδημοσιευμένα αποσπάσματα στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (11 Ιανουαρίου 2009)


 

Search Tools